Prosinec 2017

Stříkané cukroví bez lepku a bez laktózy

7. prosince 2017 v 9:26 | Čarodějka |  Cukroví
Letos jsem si poprvé vyzkoušela upéct bezlepkové cukroví. Vloni to zkoušela mamka z mouky Jizerka, ale špatně se s těstem pracovala.

Letos jsem pekla stříkané cukroví a použíla na to cassava mouku (cassava mouka se dělá z yucy a vzhledově vypadá jako pšeničná mouka. Nepleťe si ji se škrobem, který se dělá taktéž z yucy. Ten se jmenuje tapioca, ale některé internetové shopy mu říkají cassava.)

V receptu na stříkané cukroví jsem nahradila pšeničnou mouku stejným množstvím cassavy a těsto bylo výborné. Krásně se na plech stříkalo a cukroví drželo lepší tvar než z pšeničné mouky. Chu%t je však trochu jiná. Do těsta doporučím mandlovou trest. Susenky budou mít lepší chuť. Na závěr je po upečení obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Ač je v těstě stejné množství cukru, tak se zdají méně sladké než cukroví z běžné pšeničné mouky.
Zkoušela jsem i variantu bezlepkovou a bezlaktozovou. Když jsem nahradila máslo kvalitním rostlinným margarinem, tak se s testem take dobře pracovalo. Nicméně cukroví dostalo mírně nakyslou chut´. Takže ve variante ber leku i bey laktózy bych asi doporučila v receptu vymněnit 20 g mouky za cukr a udělat jej jen ve variante z kakaem, ale nezkoušela jsem to.

Recept na bezlepkovou variantu:

Ingredience: Kakaová varianta
400 g másla - pokojové teploty
150 g moučkového cukru
2 vejc
vanilka
420 g cassava mouky
1 lžíčka rumu
30 g kakaa
Postup:Přesyjte cukr a přidejte máslo. Propracujte, přidejte bílky a prosyjte mouku a kakao a přidejte zbytek ingrediencí. Rukama nebo v robotu vypracujte krásné vláčné těsto. Vzhledem k tomu, že se těsto stříká na plech, tak je trochu řidší, než těsto , které se válí.Naplňte stříkáček těstem a stříkejte na plech s pečícím papírem. Plech nesmí být horký.

Tip:Těsto si můžete Základní těsto bez aromatických látek a rumu si můžetw rodělit na dve poloviny a každou z nich různě ochutit. Ja jsem udělala jednu polovinu s kakaem, pravou vanilkou a rumem.
Do druhé poloviny jsem přidala na jemno mleté mandle, pravou vanilku a misto rumu jsem dala lžičku amaretta (mandlového likéru). Pokud nemáte amaretto, tak přidejte třeba 4 kapky mandlové esence.Světlé šnečky jsem ozdobila čokoládovým "očkem". Kytičky jsem udělala tak, že jsem si nejprve na plech stříkla hrudku z většího stříkáčku na věnečky a pak použila stříkáček menší pouze s kruhovým otvorem. Ten jsem přiložila do středu hrudky a vstříkla světlé testo. Cukroví můžete stříkat do různých tvarů, přidat třeba marmeládu či čokoládu. Výborné je i když polovinu čokoladového stříkaného cukroví namočíte do čokolády a posypete mletými ořechy. Fantazii se meze nekladou.