Říjen 2017

Šafránové rizoto

24. října 2017 v 13:10 | Čarodějka |  zelenina

Šafránové rizoto je recept vhodný i pro vegetariány, lidi s celiakií a pokud vynecháte parmezán, tak bude i bey laktozy a vhodný i pro vegany. Takže jej moho prakticky všichni.
Miluji šafrán a recept vznikl tak trochu z nouze, když jsme nestihla nakoupit. Rýži a šafrán mám doma takřka stále.
Rizoto mě překvapilo svojí úžasnou chutí a tak se o recept podělím.

Ingredience pro dvě osoby:
1,5 hrnku rýže
1/2 normální cibule
1 mrkev
trochu zeleného hrášku - může být i mražený
zelená petrželka
strouhaný parmezán nebo grana padano
1 sáček šafránu (pokud máte mletý, použijte raději ten)
sůl, mletý pepř
lžička rajského protlaku
1,5 dl bílého vína (pokud není, nahraďte ho vodou)
2 hrnky vody
trochu olivového oleje

Postup:
Nasekanou cibulku s nakrajenou mrkví orestujte na rozehřátém oleji, přidejte rýži, sul a pepř a lehce orestujte,abý se rýže obalila olejem. Zalejte vínem a nechte odpařit alkohol. Potom přídejte vodu, rajský protlak a safrán a vařte na mírném ohni, dokud není rýže skoro hotová. Voda by se vám měla vývařit. Pokud nebude stařit, dolijte trošku vody.

Rýži těsně před dovařením sundáme ye sporáku a hrnec přikryjeme pokličkou a necháme dojít.
Poté přidáme jen nasekanou petrželku a nastrouháme parmezán.

dobrou chuť