Králík na šafránu (bez lepku)

27. března 2017 v 11:08 | Čarodějka |  Maso

Tento recept jsem vymyslela při své dovolené na Malorce, kde je spousta králíků a koupíte je v žeznictví každý den.
sobotní návštěva si přidávala a sama se přiznám, že je to můj nejoblíbenější recept na králíka i když je jeho příprava časově daleko náročnější.

doma přípravy: ca 4 hodiny

Ingredience: 4 osoby
1 naporcovaný králík
2 porce safránu - nejlépe mletého ápokud nemáte, použijte normální)
2 velke grilované červené papriky naložené v oleji a octu
2 velká rajčata nasekaná na malinké kousky (anebo 1 plechovka se sekanými rajčaty)
sůl, hrubě mletý pepř
4 dl bílého suchého sektu nebo suchého bílého vína
1 dl smetany
1 lžíce kukuřičné mouky na zahuštění
1 lžíce olivového oleje
uzená paprika (koření)
sladká paprika (koření)
2 velké cibule
voda

Postup:
Na hrubo nakrájenou cibuli lehce orestujte a pridejte králíka. Lehce orestujte a pridejte šafrán, sladkou papriku a uzenou papriku a bílé víno či sekt. Osolte a nechte chvilku povařit. Asi po půl hodině pridejte na kousky nahrájenou grilovanou papriku, rajčata a pepř. Pokud je třeba dolijte trosšku vody, ať je králík ponořený a pomalu vařte. Občas promíchejte a dolijte vodu. Vařte králíka tak dloho, dokud není krásně měkký. Osobně dávám přednost pomalému a delšímu vaření, protože chuť pokrmu je pak intenzivnější.

Když je králík měkký, vyndejte maso z kastrolu ven a omáčku rozmixujte. na závěr do ní přidejte 1 dl smetany a 5 minut povařte. Zahustěte kukuřičnou moukou smáchanou s trochou vlažné vody.

Jako přílohu podávámm rýži vařenou v bílím víně.
Postup pro 4 osoby: rozpalte trochu olivového oleje, přidejte rýži a lehce ji orestujte, dokud se olej nevstřebá, rýži zalijte 3 dl bílého vína, trochu osolte a nechte víno nejprve vyvařit. Poté přidejte 3 dl vody a vařte dokud se voda skoru nevyvařila. Odstavte ze sporaku, zakryjte rýži pokličkou a nechte dojít. Každá rýže potřebuje trochu jiné množství vody k vaření. Já nejčastěji používám italskou rýři aborio.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama