Šípkový chléb bez lepku

27. května 2016 v 11:53 | Čarodějka |  Těstoviny
Tento recept není můj výmyls, ale dostala jsem jej od kolegyně. Původně pochází z knihy Oscara Malevika - peč bez lepku.
Chléb má tmav červenou barvu, což zapříčinilo, že jsem jej chtěla ochutnat. Myslela jsem si, že v něm je řepa, ale není. jsou to mleté slupky ze šípků. Recept jsem si trochu upravila. namísto půl deci syrupu jsem použila jen lžící medu.
Textura chleba je pčíjemně vzdušná a chléb krásně saje tekutinu, takže se dá namáčet třeba i do guláše či jiné omáčky.

A co budete potřebovat?

1,5 dl pohankové mouky
1,5 dl rýžové mouky
1 dl lněných semínek
1 dl dýňových semínek
1 dl slunečnícových semínek
0,5 dl mletých psyllium semínek
2 lžíce chia semínek
2 lžíce šípkové mouky (na jemno mleté šípkové slupky) - myslím, že lze vynechat
1 lžíce sody bicarbona
1,5 lžičky soli
6 dl kefíru
1 lžíce medu
1 -2 lžíce olivového oleje
1 vaječný bílek
Semínka na posypání

Postup:
Do mísy dejte všechny sypké ingredience
Do druhé misky dejte olej, med, kefír a bílek. Vše promíchejte a směs vlejte do mísy se sypkými ingrediencemi. Vše dobře promíchejte. Vymastěnou formu 1,5 l formu na chléb vysypte trochou semínek a vlejte do ní těsto. Nahoře těsto také posypte a dejte péct od vyhřáté trouby na 180 stupňů.Doba pečení je ca 1 hodina.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama