Prosinec 2015

Kakaové cukroví - skvělé těsto

11. prosince 2015 v 12:00 | Čarodějka |  Cukroví


Tento recept je prakticky jen inovací skořicového cukroví. Dobře se mi pracovalo s těstem a tak jsem se rozhodla jej zkusit udělat i v jiné variantě. Nahradila jsem tím prakticky kakaové linecké cukroví.

Těsto se moc nepřilepuje, je krásně kompaktní, netrhá se. Je radost s ním pracovat.
Upekla jsem dvě varianty:
Zvonečky, které jsem slepovala pomerančovou marmeládou a nasledně obalila v cukru s kakaem a skořicí.
Kakaové čtverečky, které jsem neslepovala. Jen jsem je obalila v cukru s kakaem. Doporučím vám použít kvalitní kakao alespoň na obalení.

Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
3 lžíce čistého kakaa
150 g změklého másla
Obalení, slepení:
Moučkový cukr a kakao na obalení
Evtl marmeláda na slepení a skořice na přidání do cukru.
Postup:
Všechny ingredience dejte do mísy a rukama vypracujte hladké těsto.
Těsto dejte odpočnout do lednice nejméně na dvě hodiny. Nejlépe je však si udelat těsto den předem. Před pečením ho ca 20 - 30minut vytýhněte z lednice.
Na pomoučeném výlu vyválejte a vykrájejte tvary. Pečte na ca 180 stupňů v předem rozehčáté troubě dokud cukroví lehce neztmavne. Doba pečení záleží na vaší troubě. Nebude však delší než 10 minut.
Na neslepované cukroví smíchejte cukr s kakaem (ca 70 % cukru a 30 % kakaa). Cukroví ještě teplé obalujte.
Slepované cukroví nejprve natřete marmeládou. Skvěle se hodí pomerančová. Moje domácí pomerančová je jen ze šťávy bez slupek a tudíž je sladká. Mám ji kořeněnou skořicí. Vyšňová marmeláda se ke kakau bude také skvěle hodit.
Slepované cukroví je nejlepší obalovat v cukru ay následující den. Do cukru s kakaem jsem přidala i trochu skořice, protože jsem ji měla i v marmeládě.


Smetanový Turrón s vlašskými ořechy

11. prosince 2015 v 9:44 | Čarodějka |  Cukroví

Tento recept pochazí ze Španělska a je naprosto úžasný a jednoduchý. K výrobě vám stačí 20 minut a pak jen nechat vzchladit 24 hodin v lednici.
O historii tvrdého turrónu se trochu polemizuje. Hodně Španělů si myslí, že původní tvrdý turrón pochází ze Španělského Alicante. Tento turrón je tvrdý z celými mandlemi a je mezi dvěma tenkými oplatkami. Úplně stejnou variantu najdeme i v Italii pod názvem Torrone, kde je stejně populární v období vánoc. V Čechách je varianta s burskými oříšky známá jako turecký med. Stejné cukroví nalezneme i na orientu a je vlmi oblíbené zvláště v obdobá náboženských svátků. Vzhedem k tomu, že med a ořechy jsou typické ingredience při výrobě cukroví na orientu, přiklání se mnozí k historickému výsvětlení, že turrón dovezli do Španělska Arabové.
VeŠpanělsku dnes nalezneme specializované obchody, kde prodávají jen turrón a pralinky. V jejich podání již není turrón jen tureckým medem, ale i nugátem. Jsou turróny s čokoládou, medem, cornflakesz, nutelou............ Ingredienci je nespočet. Halvní ingrediencí však zůstávají mandle.
Krásnou prodejnu Turrónu jsem objevila v městečku Sitges, které leží kousek od Barcelony a musím říci, že jejich turrón s pistaciemi je úžasný.
Turrón se nepeče, ale nechá se tuhnout v lednici po dobu 24 hodin. I když josu recepty, které vyžadují i nekolik dní. Záleží na ingrediencích. Základem pro klasický tvrdý mandlový turrón je vyšlehaný bílek s cukrem a povařený med a samozřejmě mandle. Tento recept dám na blog v případě, že dnes zjistím, že se opravdu povedl. Tento recept je již novější varianta ořechového nugátu, který je naprosto úžasný. Přiznám se, že po jeho výrobě se mi v)bec nechce péct vanilkové rohlíčky
Jenže ten doma vyrobený je ještě lepšíJ
Ingredience na jednu větší tabulku: ca 15*30 * 1,7 cm
200 g moučkového cukru
100 g šlehačky
100 g nasekaných vlašských ořechů
200 g mletých mandlí
Postup:
Nejprve si nachystejte formu, ve které vám bude hmota tuhnout. Vyložte ji papírem na pečení.
Pomelte mandle - pokud jste nekoupili tzv mandlovou mouku, což jsou mleté mandle.
V kastrolu se silným dnem zahřejte šlehačku a přidejte cukr. Michejte a vačte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté přidejte mleté mandle a pořádně je vmícheje, až se vám udělá kompaktní hustá hmota.
Odstavte ze sporáku a pořádně vmíchejte nasekané ořechy. Homogenní hmotu natlačte do připravené formy. Zabalte do plastové folie a nechte 24 hodin v lednici.

Turron můžete nakrájet na malé kousky anebo položit na stůl celý a nechat ostatní si ukrojit kolik chtějí.

Veselé vánoce