Září 2015

Bezlepkový chléb

10. září 2015 v 17:00 | Čarodějka |  Těstoviny
Nejsem sice celiak, ale jsem si vědoma toho, že dnešní geneticky upravené odrůdy pšenice obsahuj daleko více lepku než odrůdy původní. Pro naše tělo je lepkový šok ne zrovna ideální a je lepší se mu vyhývat anebo alespoň omezit jeho příjem. Pokud jste takoví strávnící jako já a máte rádi v sobotní snídani smažená vejce a k tomu chléb s máslem, tak se to bude bez pšeniřné mouky těžké.
Jenže já se nevzdávám ani chleba a ani zdraví a tak experimentuji.
Tento chleba na obrázku je mým prvním bezlepkovým chlebem. Neměla jsem žádný recept, jen jsem znala základ o máchaní různých mouk a zbytek byla improvizace.
Váhu a odměrky jsem nechala zavřené ve skříni. Jen jsem sypala do mísy a zamíchala a bylo těsto hotové.

Improvizovat můžete i vy. Jen si pamatujte, že do bezlepkového chleba musíte přidat nějaký škrob: kukuřičný, tapiokovou mouku, bramborový škrob. Jsou to pojiva a díky nim se vám těsto nebude rozpadat. SKvělým pojivem je i rýžová mouka. Pokud byste použili například jen kukuřičnou mouku, tak se vám pečivo rozpadne. Dále je dobré do těsta dát buď psyllium nebo chia semínka. Oboje vážou na sebe vodu a chléb je pak chutnější.

A jaké jsou ingredience v mém chlebu?
Velikost: 1 menší forma na biskupský chlebíček

ca 4 lžíce mouky z tapioky
ca 5 lžic rýžové mouky
pohanková mouka
kukuřičná mouka
1 lžíce mletých mandlí
ca 1 lžíce semínek chia
vlažná voda
2 lžíce hustého bílého jogurtu
sůl
sušené meruňky a švestky nakrájené na kousky
rozinky
dýňová semínka
sezamová semínka
1,5 lžíce prášku do pečiva

všechny ingredience jdejte do misy. Vodu přidávejte postupně a vše dobře zamíchejte. Těsto bude lepkavé a má být trochu hustější než na buchtu. Vymažte formu olejem a vlejte do ní těsto a pečte ca na 190 stupňů. Asi po 10 minutách potřete vrch chleba olejem a dejte zpět do trouby. A pečte dokud nebude kůrka zlatavá. Celková doba pečení je ca 20-30 minut. Podle množství těsta.

Chleba nechte lehce vychladnout a vyklepněte pak z formy. A můřete jíst. Je výborný. Nedávejte ho však do plastového sáčku. Nejlepší je ho zabalit do dvou utěrek, aby vám neoschl. Chléb jsem pekla v pondělí a dnes je čtvrtek a chléb je stále dobrý.
Skvěle chutná i samotný či jen s máslem nebo marmeládou. Dnes jsme si ho dala i s plátkem sýra a chuť je stejně dobrá.

Tak bezlepkovému pečení zdar!

Evropo co se děje

10. září 2015 v 13:55 | Čarodějka |  Deník
Evropo, co se s tebou děje?
V názvu máš Evropska unie a unie znamená spojenectví a ty se akorát hádáš jako stará mrzutá bába, které někdo stoupnul na kuří oko.
Z politických "korektních" debat a spousty korektních i na druhou stranu rasistických článků je mi zle.
Přitom je důležité se přestat hádat a začít něco konat. Ne kařdý zvlášť, ale všichni dohromady. Jen tak budeme silní.

Fakt je, že v Sýrii je válka a že IS a Boko Haram řádí i jinde na Africkém kontinentu.
Toto je klíčový problém, ne imigranti.
Vynakládání miliard na starost o imigranty a stavbu hraničních zdí je zbytečné. Investujte a pomožte těm, kteří se snaží denně bojovat a zničit teroristy, jejichž skupiny jsou i v Evropě a jsou schopni zničit celou Evropu.

Chlapci utíkající před vojnou ať se o sebe postarají sami. Ti nechtějí bojovat za svoji zem. Mají strach a já to chápu. Ale pokud svět neposkytne pomoc přímo v ději válečného konfliktu, tak nejen imigrantů, ale i mrtvých bude přibývat.

Naše pomoc musí být efektivní.

Přijímání azylantů ze země válečného konfliktu ano, ale přednostně, ženy, dětí, nemocné a starce. Mladí muži v produktivním věku by měli bojovat za svoji zemi a nenechávat tam bojovat chudé ženy, které nemají peníze na zaplacení pašeráků. Ekonomické běžence pošlete zpět. Lepší život je fajn, ale Evropa není dojná kráva.

A jen tak na okraj, na Zemi jsou i jiné kontinenty, které by mohly pomoci.