Březen 2015

Já raději jsem

17. března 2015 v 15:30 | Čarodějka
Mít nebo být je zajímavé téma. Většinou na témata týdne nepíši, ale toto téma mě zaujalo.
Už jen proto, že jsem z lidí, kteří doma nemají televizi, nevlastní auto,nemám ani vysavač a doma vlastně kromě notebooku a foťáku nemám nic, co by stálo za krádež.

V sobotu jsem měla návštěvu, která se rozhlížela po mém obýváku a hledala televizi.
Vždycky se usměji. Někteří lidé si myslí, že žiju jako Robinson na pustém ostrově bez televize a rádia.

Pravda je to jen na půl. Na ostrově bydlím, ale spolu s dalšími třemi tisícemi lidí.
Raději jsem venku, než abych vlastnila televizi.
Raději jsem s přáteli či s rodinou.
Raději udělám něco pro své tělo a jdu na procházku, než abych jela 100 metrů do obchodu autem.

Tohle uvědomění začalo, když jsem o rozvodu musela začít od nuly a bez ničeho. Vše jsem nechala pro klid na duši manželovi.
Takže na televizi nezbylo. Řidičák nemám a auto potřebuji tak 3x do roka. Takže vlastně něpotřebuji.

Dnes si užívám toho, že jsem odproštěná od světa, který šílí po materiálních věcech.
Sama raději nakrmím svoji duši klidem, zážitkem z cesty, setkáním se zajímavými lidmi, pohybem a dobrým jídlem.

Podle mě je lepší být než mít.

Celer - nedoceněná zelenina

17. března 2015 v 11:33 | Čarodějka |  zelenina
K článku mě inspirovala jedna mladá pokladní ve městě. Když měla zvířit můj celer a zadat cenu, tak se mě zeptala co to je.
Utrpěla jsem šok, ale pak jsem si uvědomila do kolika švédských receptů se přidává kořen celeru a do kolika českých pokrmů a došla jsem k závěru, že běžný člověk celerový kořen doma moc nepoužívá.
V Čechách se přeci používá o něco více. Nejznámější použití je ve svíčkové a ve vývaru.

Přitom je to tak zdravá zelenina, která má daleko širší použití.

Když jsem byla malá, tak nám mamka dělávala smažený celer. Je to skvělá náhražka řízku. A před výplatou je nízká cena v peněžece vítaná.
Jeden ovoyélanďan mě naucil dělat celerovo petrželové pyré, které servíroval místo brambor ke krůtě. A v rámci experimentu jsem si doma v troubě upekla celerové hranolky, které jsem jen lehce pokapala olivovým olejem a osolila.

Celer je take skvělý pečený spolu s bramborami, mrkvi a řervenou řepou.

Na těchto stránkách jsem se dočetla o celeru zajímavé informace:
http://www.ireceptar.cz/zahrada/opich-neboli-celer/
Tak například, že jeho původní český název byl opich a dnešní název pochází z německého slova Zeller.

Kromě celerového kořene má v kuchyní skvělé využití i celerová řapíkatý celer. Jeho stonky krájím na kousky do zvěřinového guláše nebo jej syrové namáčím do jogurtového dresinku s curry kořením, který si sama doma připravím.
V asii a USA se hodně používá řapíkatý celer do salátů například s mořskými plody.

Mimo jiné celer obsahuje vitamíny B1 a B2, proteiny, vitamín C a další látky důležité pro naše zdraví. Podporuje trávení a je močopudný. Tvrdí se, že podporuje i mužskou potenci.

Tak hurá pro celer:-)