Leden 2015

Rýže se zeleninou:

6. ledna 2015 v 18:46 | Čarodějka |  zelenina
Jedná se vlastně o takové dietní rizoto bez masa a bez přidání tuku. Jediný tuk je obsažen ve strouhaném sýru, kterým rýži posypu. Jídlo je vhodné pro vegetariány a pokud vynecháte sýr tak i pro vegany.
Uvařit toto jídlo zvládne i úplný amatér. Nicméně vás jídlo zasytí, dodá vám energii a vlákninu.

Ingredience: 2 porce
1 hrnek rýže velkozrné rýže Aboro
1 vetší mrkev
hrášek
6 kostiček zmraženého špenátu
Hrstku strouhaného sýra
1 lžíčku rajského protlaku
sůl

Postup:
Do kastolu dejte vařit rýži s ca 2,5 hrnky vody, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, špenát, hrášek a rajský protlak. Osolte a vařte vše do měkka. Voda by se měla úplně vyvařit. Pokud bude stále zelenina tvrdší, tak přidejte vodu. Ja na posledních 5 minut sporák vypnu a nechám rýři stát přikrytou pokličkou. Sama dojde a neni rozvařená.
Na závěr rýři posypte strouhaným sýrem.

Tento recept není žádný grumánský pokrm, nýbrž je to jídlo jednoduché, levné a dietní. Kořenit extra nemusíte, protože rajský protlak a zelenina rýři dodá příjemnou chuť.

Zeleninová polévka se zázvorem

6. ledna 2015 v 18:43 | Čarodějka |  polevky
Tato polévka vznikla v mé kuchyni po vánočních odech, kdy jsem řekla stop tuku a cukru. Polévka zasytí, je bez lepku a bez laktozy a jako bonus zahřeje tělo v zimních měsících. Čímž nemyslím, že když ji uvaříte, že je teplá. Plévka obsahuje trošku čerstvého zázvoru, který tělo zahřívá a také je skvělou prevencí proti nachlazení.

Ingredience - 2 - 3 porce:
1 velká mrkev
1 velká brambora
1 stroužek česneku
1/2 kořenové petržele
kousek celeru
ca 2 cm čerstvého zázvoru
1/2 cibule
1 lžíčka rajského pyré
sůl
1 lžíce kukuřičné mouky na zahuštění (neobsahuje lepek)

Postup:
Zeleninu nakrájejte na kostičky a vložte do kastrólu z vodou. Cibuli, zázvor a česnek nasekejte na jemno a přidejte k zelenině spolu s rajským pyré (protlakem). Osolte a vařte, dokud zelenina nezměkne. Ve studené vodě si rozmíchejte lžíci kukuřičné mouky a na závěr ji přidejte dopolévky a povařte další ca 3 minuty.
A je hotovo.

Po vánocích

6. ledna 2015 v 18:34 | Čarodějka
Vánoce jsou za námi, tělo zlenivělo a žaludku se také už nelíbí příliš tuku a cukru.
Takže je čas zase začít trénovat a jíst střídmě. A začala jsem dnes návštěvou posilovny. Sama sebe jsem překvapila, že jsem šla cviřit před odchodem do kanceláře. Pravda v práci jsem dnes začínala až v jedenáct. Musím říct, že forma je po ránu daleko lepší než navečer po celodenním stresu v práci.
A co ode mě můžete čekat na začátek Nového roku? Samozřejmě nějaký lehký receptík, zápisky o mém pokusu z vlasy a jiné.

A jestli máte chuť , tak se v trénování a zdravém vaření můžeme navzájem podporovatJ