Březen 2014

Olivová tapenáda

18. března 2014 v 15:58 | Čarodějka |  Apetizers

Říká se, že zhruba před 100 let přišel na recept olivové tapenády, která je z černých oliv a ančoviček francouzský kuchař Maison Dorée z Marselly.Avšak recept na olivovou pastu byl znám daleko dříve. dnes je po světě spousta receptů jak ye yelených, tak s černých oliv. Mě černé olivy nechutnají, ančovičky také nemusím a tak jsem si vytvořila recept vlastní, který mi velice chutná. Olivová tapenáda je skvělá na tousty, topinky či třeba na těstoviny. Včera jsem olivovou pastou dokonce plnila taštičky z lístkového těsta.

Tak tady je moje tapenáda:

Ingredience:
1 plechovka zelených oliv s papričkou
5 ks sušených rajčat naložených v oleji (pokud vaše sušená rajčata nejsou naložená v oleji, tak je na 2 hodinky naložte do vody, aby změkly. Ks myslím kousky rajčat, ne skleniček)
trochu strouhaného parmezánu
pár kapek olivového oleje

Postup:
Všechno dáme do mísy a pořádně rozmixujeme. a ted už jen namazat na tousty.

Tip: Zkuste nakrájet bagetu na kolečka a lehce ji opéct bez tuku v troubě. Pak je pokapte olivovým olejem a potřete tapenádou. K tomu si dopřejte sklenku vychlazeného bílého vína a máte krásný večer zaručen.

Malorka na vlastní pěst - Co si koupit na Malorce

17. března 2014 v 14:23 | Čarodějka |  Cestování
Obchůdků se suvenýry pro turisty je na Malorce plno. Většina z nich ani na Malorce není vyrobená.
Dá se vybrat skutečně něco typického pro Malorku, aniž by to neslo název Mallorca a štítek: Made i China?
Tady je několik typů na pěkné suvenýry:
Zapatos Mallorkinas nebo zapatos Menorkinas - sandály
Na Malorce a také na sousední Menorce se vyrábí kožené sandály. Všechny mají stejný design. Mohou se lišit barevným provedením a cenově se pohybují od 25 Eur až do 80 Eur. Záleží na jejich provedení. Sandály jsou celé kožené a jsou velice pohodlné. Stejný design se vyrábí, jak pro muže, ženy i děti. Tyto sandály seženete prakticky všude. V obchodech se suvenýry i v běžných obchodech s obuví. Najdete je také na trzích.

Kožené zboží
Na Malorce je rozšířená kožená výroba. Na trhu jsem viděla nádherné ručně šité kožené kozačky a mokasíny. Byly sice trošku dražší, ale pokud si chcete dopřát luxus ručně šitých kvalitních kožených bot, tak doporučuji.
Vyrábí se zde i kabelky a pásky. Kožená kabelka vyrobená na Malorce může stát stejně jako plastová kabelka vyrobená v Číně. Chce to jen mít trošku štěstí.

Keramika
Keramická výroba je na tomto ostrově docela rozšířená. Pěkné věci seženete jak na trzích tak v běžných obchodech. Jako příklad keramiky uvádím dvě webové stránky dvou keramických dílen.

Perly
V Manacoru je továrna na výrobu uměle pěstovaných perel Majorica. Výrobky této firmy se dají koupit po celé Malorce a mají garanci 10 let. Pokud budete v Manacoru, tak se můžete jít do továrny podívat a v jejich podnikové prodejně nakoupit za lepší ceny.

Červený pepř
Na Malorce roste červený pepř. Ten můžete vidět i vysazený na ulicích Porto Crista. Pepř roste na vysokých stromech v hroznech. Pokud máte štěstí a jste na Malorce na Podzim, tak si s sebou můžete trochu pepře natrhat zdarma. Jinak na trhu stojí malinkatý pytlíček ca 1 EUR.

Pomerančová marmeláda
Oblast Solleru je známa pěstováním pomerančů a citronů. Vyrábí se zde spousta marmelád, ale nejznámější je jejich pomerančová marmeláda. Pouze v této oblasti se plní tradiční Ensaimada pomerančovou náplní.

Ensaimada - typycká buchta z Baleárských ostrovů
Saima znamená katalánsky sádlo. Těsto buchty je potřené před zamotáním sádlem. Odsud pochází její název. V nejrůznějších pekárnách si můžete koupit malé ensaimadičky či jednu velikou pěkně zabalenou v krabici, jako dort. Pokud si ji zapomenete koupit ve městě, tak se dá Ensaimada sehnat i na letišti. Původně se Ensaimada dělala bez náplně a bohatě se posypala cukrem. Příprava těsta trvá několik hodin a tak se tato buchta pekla původně jen při nejrůznějších slavnostech. Dnes se plní buď Katalánským krémem (pudink vařený s kořením a pomerančovou kůrou), ale hlavně se plní Cabelli de Angelo. To je náplň vyroběná z dýně. Osobně mi chutná nejvíce Ensaimada bez náplně, kterou seženete všude.

Ensaimada likér
K buchtě si můžete koupit i místní likér pojmenovaný podle buchtičky. Likér má dvě příchutě. Ta originální chutná podobně jako baileys a druhá příchuť je čokoládová. Moje oblíbená příchuť je ta tradiční podobná baileys. Je o něco méně sladká a krásně krémová.

Víno
Nezapoměňte si koupit zdejšílní víno. Pokud nevíte jaké, tak můžete v Duty free shopu v Palmě několik druhů místního vína ochutnat a vybrat si podle chuti.

Olivový olej
A co by to bylo za část Španělska, kdyby tu nebyly olivy a olivový olej.

Zeleninová polévka s pohankou a červenou čočkou

14. března 2014 v 17:03 | Čarodějka |  polevky
Polévku z červené čočky jsem si oblíbila již před několika lety v Egyptě. Poté jsem červenou čočkku přidávala i k masu, ale pčed nedávnem jsem si řekla, že bych s ní mohla zahustit polévku. Tehdy jsme neměla dostatek zeleniny:-) Pohanka se většině českých domácností vyhne. Ve švédsku je již více rozšířená a najdete ji tu v každém běžném obchodě s potravinami. Koupila jsem si ji dáky své kolegyni, která si k snídani nosí do práce pohankovou kaši, která je jemnější než ovesná kaše. Já ji osobně mám ráda i do zeleninových polévek anebo i do uzeného vývaru místo krup. Pohanka neobsahuje lepek a tak je výborná i pro lidi s alergií na lepek a navíc obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Například: vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo, zinek, draslík...

Tato zeleninová polévka je hustá a na nějakou dobu vás zasytí.Neobsahuje žádnou mouku a žádný přidaný tuk.

Ingredience - ca 2 litry Příprava: 30 minut
1 brokolici rozdělenou na růžičky
1 větší mrkev
1 dl červené čočky
1,5 dl sekané pohanky
sůl
ca 6 ks růžičkové kapusty
3 lříče zeleného hrášku
kousek na kostičky nakrájeného celeru
1 lžičku rajského protlaku

Postup:

Do osolené vody přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer, řůžičkovou kapustu, čočku a pohanku. Uveďte do varu a vařte ca 15 minut. Přidejte na růžičky rozdělenou brokolici, rajský protlak a hrášek. Vařte dalších 10 minut.

A máte hotovou krásně hustou polévku.
Dobrou chuť.

Jarní očista

6. března 2014 v 12:10 | Čarodějka
Už třetí rok podrobuji své tělo "jarnímu úklidu"
V mém podání to neznamená, že bych jela do lázní a nechala se namáčet do různých vod a bahenních koupelí. Moje očista je vnitřní. Nemám na to žádný super recept. Řídím se tak trochu tím, co jsem za ta leta načetla a také mým selským rozumem.
Na dva měsíce vyřadím ze svého jídelníčku následující potraviny:
Kuřecí, vepřové a hovězí maso včetně salámů
Mléko, sýry, pribináčky, krupičnou kaši
Sladké pokrmy
Brambory, rýži
Chléb a všechny potraviny obsahující pšeničnou mouku - včetně těstovin.
Smažené jídlo
Máslo, sádlo, slunečnicový olej
Co mám povoleno:
Proteinový koktejl
Jablka, ananas, hrušky,banány, rybíz, pomeranče, borůvky a maliny
Všechny luštěniny
Ořechy - nepražené
Bílý jogurt
Ryby
Všechny druhy salátů, řepa, zelí, brokolice, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, bylinky, dýně, kapusta, paprika, salátové okurky , rajčata atd.
Olivový olej, olivy, vinný ocet, chili
Můžu vám říct, že to není vůbec jednoduché a tak jsem v únoru pár krát zhřešila, ale jen s kuřecím masem a několika fidorkami. Ale člověk má být důsledný. Bez masa je dobré vydržet alespoň 14 dní.
Nejlepší sobotní snídaní v průběhu roku jsou pro mě míchaná vajíčka na cibulce a na slanině a k tomu čerstvá bageta s máslem. Takže tyto dva měsíce jsou pro mě skutečným odříkáním. Mnoho cukrů také není dobré, ale bez nich to úplně nejde, pokud sportujete jako já.
Mám však vyzkoušeno, že nejlepší pohybovou aktivitou při jarná očistě jsou dlouhé procházky - alespoň 1 hodinu denně. Tělo hezky porcvičíte, ale nezničíte. Po dlouhé procházce nemá tělo takový hlad jako po hodině strávené v posilovně.
Důraz při této očistě kladu na vyřazení výše zmíněných potravin, pohybovou aktivitu a zastoupení všech živin ve stravě.
Abyste nebyli unavení, tak musíte mít dostatek železa, vitamínu B12 a bílkovin. Tělo lépe stráví vitamíny a minerály zastoupené ve stravě než ty uměle vyrobené. Proto je pestrá strava důležitá.
Tady je příklad potravin, které jsou velikým přínosem pro tělo:
Červená řepa - pití čerstvé šťávy z červené řepy má úžasné pročišťovací účinky. Zjistilo se, že je vhodnou prevencí proti rakovině. Z červené řepy můžete dealt jak salát tak různé polévky. Hodně vás zasytí a tělu dodá hodně železa. Pokud si bidete chtít udělat šťávu z červené řepy, tak je vhodné ji naředit čerstvou šťávou z jablek a trochou zázvoru. Je tak chutnější. Ale pozor, nepijte ji moc najednou. Opravud důkladně vám protáhne střevaJ
Špenát - nejen, že obsahuje železo, ale obsahuje i kyselinu listovou, která je důležitá hlavně por ženy. Při jeho přípravě můžete namíst mléka použít lžíci bílého jogurtu. Špenátové listy josu chutné i jako salát posypané sekanými ořechy a polité olivovým olejem.
Zelí - nejen že hodně zasytí, ale je skvělým "žroutem" tuků a je skvělý k pročištění těla. Krásně pročistí střeva. Kysaná varianta obsahuje hodně vitamínu C, vitamín B12, B6, B3, železo, draslík...
Zde naleznete skvélý článek o zelí:
Brokolice - obsahuje vitamín A a C , kyselinu listovou a také vápník. Brokolice chutná nejlépe uvařená v páře. Nesmíte ji však rozvařit. Hodně zasytí a je vhodná jako příloha například k rybám.
Okurky - krásně detoxikují organismus a obsahují spoustu minerálů jako například jód a mangan
Luštěniny - čočka, fazole, cizrna
- Nejen že po luštěninách člověk nemá hlad, ale díky velkému osahu vlákniny jsou důležité rpo fungování našich střev. Fayole například posilují náš oběhový systém.
Ryby - losos, makrela
Losos a makrela josu mastnější ryby, které obsahuji cennou Omega 6 kyselinu. Rybí tuk je důležitý pro naši kostru a jód obsažený v těchto rybách je zase důležitý pro správné fungování štítné žlázy.
A jak vypadá můj den?
Ráno: lehká rozcvička - ca 5 minut - cviky na rozhýbání těla a hlavně portažení zad
Sídaně: proteinový koktejl obohacený vitamíny - ca 150 kalorií
Svačina: 1 jablko nebo 3 lžíce bílého jogurtu
Oběd: míchaný salát nebo jiný zeleninový pokrm, po obědě 10 minut procházka
Svačina: proteinový koktejl
Večeře: zeleninová polévka nebo ryba se zeleninou
Odpoledne po práci jdu buď na dlouhou procházku anebo si zahrát tenis. Večer si udělám pár cviků na záda a posílení brišních svalů.
Po 14 dnech do stravy zařadím jako přílohu trochu hnědé rýže anebo poloviční porci těstovin.

Zelené pesto

6. března 2014 v 10:51 | Čarodějka |  zelenina
Pesto má vícero použití nežli jen jako omáčka na těstoviny. Dá se třeba použít k rybě, jako náplň do palačinek do kuřecích závitků a podobně. Existuje i více druhů pesto. Z obchodu známe hlavně pesto genovese, jehož hlavní ingrediencí je bazalka. moje zelené pesto je jeho obdoba i když receptura je lehce pozměněná.
Na pestu se mi lábá nejvíce doba přípravy - 30 vteřin:-)

Ingredience pro ca 4 osoby:
2 dl čerstvé rucoly
1,5 dl čerstvých bazalkových listů
hrstku kadeřavé petrželky
1 lžíci slunečnícových semínek
ca 4 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
sůl
čerstvě pomletý černý pepř
ca 1 lžíce strouhaného sýru pecorino nebo parmezánu

Postup:
vše dejte do misky a rozmixujte ručním mixérem na kaši - ca 10 vteřin

A máte hotovo:-)
Takto připravené pesto můžete pár dní uchovat v ledničče. Lze jej také zavařit a uchovat déle.