Prosinec 2013

Kynuté těsto na závin či vánočku

30. prosince 2013 v 11:14 | Čarodějka |  Dezerty
Kynuté těsto
dávka na jeden závin
O vánocích jsem jedla vánočku upečenou z tohoto těsta u sestry. Plnila ji ořechovou nádivkou a vánočka byla úžasná.
Pokud chcete upéci větší vánočku, tak musíte použít trojitou dávku. Na střední vánočku vám bude stačit dávka dvojitá. Z tohoto těsta se dáupéci i makový závin či makoví ježci.
Tak až zmizí ze špajzu vánoční cukroví, tak si upeču makový závin.

Kvásek:
1/2 dl mléka
10g moučkového cukru
15g droždí
40g polohrubé mouky
Těsto
200g polohrubé mouky
3/4 dl mléka
1 žloutek
40g moučkového cukru
60g másla
citronová kůra
sůl (cca 2,5g)

Postup:
Do vlažného mléka přidejte cukr a mouku a udělejte kvásek. Nechte kvíli nakynout. Změklé máslo smíchejte se žloutkem, citrónovou kůrou, cukrem a solí. Do prosyté mouky přidejte mléko a kvásek. Ve důkladně zamíhcejte a poté přidejte roymíchané máslovou směs. Vypracujte hladké těsto a nechte v teple asi hodinu kynout.
Poté těsto vyválejte , poklaďte nádivkou a zamotejte. Potřete žloutkem a pečte hezky do zlatova.

Inovace škaredých rohlíčků

18. prosince 2013 v 15:52 | Čarodějka |  Cukroví
Dáky velkým zásobám mandlové mouky (mletých mandlí) vznikl úplně nový recpt.
Do korpusů jsem másto ořechů dala mleté mandle, místo piškotů přidala trochu mouky a krém jsem udělala namísto čokolídového kokosoby a poleva byla z bílé čokolády.
V neděli jsem otestovala recept na kamarádovi a dnes na kolegách v práci a rohlíčky slavily veliký úspěch.

Doma jsem si zapsala rcept, tak jej snad dnes najdu a do zítřka dodám na blog.

Příjemné pečení

andrea

Žabí tlamičky mojí tetičky

17. prosince 2013 v 11:42 | Čarodějka |  Cukroví
Tento recept jsem si opsala z kuchařského sešitu. Peče jej již dlouho a mám pocit, že jej dříve pekla i moje babička.
ˇ
Zabí tlamičky se dříve objevovali na našem vánočním stole pravidelně každým rokem.

Ingredience:

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g másla
1 vejce
1 lžíce studené vody

Náplň:
75 g mletých vlašských ořechů
75 g moučkového cukru
1 bílek

Změklé máslo rozšlehejte s vejcem, přidejte mouku a vodu a vypracujte vláčné těsto.
Na víle vyválejte tenkou placku - ca 3 cm a vykrájejte kolečka o průměru ca 3 cm.
Jemně mleté ořechy smíchejte s cukrem a bílkem. Malou lžičku ořechově směsi dejte ke vykrojeného kolečky z těsta a zbytek kolečka v polovině přehněte přes směs. "tlamička má zůstat otevřená, takže zatlačte jen trochu u krajů těsto k sobě.
Pečte na 180stupňů do světle zlatavé barvy. Hotové ještě teplé tlamičky obalte ve vanilkovém cukru.

Hezké vánoce!

Pečení

4. prosince 2013 v 12:33 | Čarodějka |  Deník

advent je tu a s ním i vánoční pečení cukroví. Letos jsem se rozhodla, že budu péci méně než v minulých dvou letech. I když již mám upečené skořicové cukroví a linecké cukroví.
Krásně se rozplývá na jazyku.

Nezapomeňte ve vašich receptech vyměnit margariny za máslo! s těstem se daleko lépe pracuje a cukorví je daleko chutnější a jen se rozplýva na jazyce.

Pěkný advent.

Čarodějka