Září 2013

Ostružinová výživa nejen pro děti

17. září 2013 v 16:06 | Čarodějka |  Dezerty
Letos se nám urodilo obzvláště hodně ovoce a tak nějak nestíhám dělat marmelády a zavařovat. Marmelád mám tolik, že bych je mohla prodávat, syrupy mámm už také hotové, mražák je plný ...

Rozhodla jsem se klasické jablečné pyré (výživu) nějak chuťově obohatit.
Jednou ze vzniklých variant byla ostružinová výživa. Ze samotných ostužin výživu neuděláte. Musíte je smíchat s jablky. Když jsem výživu naplnila do sklenic, stále mi trocha zbývala v hrnci. Byla tak výborná, že jsem ji ještě za tepla snědla.

Tak a tady je recept:
Ingredience
3 kg jablek
půl litru - 1 litr ostružin
200 g jemného krystalového cukru (množství si upravte dle chuti ovoce a vaší vlastní)
pravou vanilku (ca 3 lusky anebo mleté vanilkové lusky 1/2 lžičky)
trochu vody
půl lžičky kyseliny askorbinové na zakonzervování


Postup:
Ostružiny dejte do hrnce s troškou vody a rozvařte je. Pot= je prřes jemné síto propasírujte tak, abyste měli hustý protlak.
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Ve velkém hrnci je rozvařte s trochou vody a cukrem. Já cukr přidávám postupně, podle toho, jak se vyvíjí chuť. Občas jablka zamíchejte, ať se vám nepřipálí a pokud je potřeba přidejte i trochu vody. Do rozvařených jablek přidejte pravou vanilku a ostružinové pyré a 5 minut spolu povařte. Na závěr smíchejte půl lžičky kzseliny contronové (askorbinové) s trochou výživy a přidejte do hrnce a pečlivě pormichejte.
A teď už jen naplňte do sklenic a otočte sklenice dnev vzhůru a nechte vychladnout.

Tak ať vám chutná!

Babiččin bramborový třesanec s jablky

13. září 2013 v 15:05 | Čarodějka |  zelenina
Je tu podzim a s ním i čas na nějaký podzimní recept.
Třesanec je starý pokrm, který se v české kuchyni objevuje v mnoha variantách.Naše babička jej dělávala vždycky na podzim, když bylo všude plno jablek a brambor. A nám třesanec hrozně chutnal. Pamatuji si vůni jablek a vařených brambor. Jako malá jsem postávala vedle babičky, když je dělala a čekala, až konečně dostanu trochu na talíř.
Třesanec je vhodný jak pro vegany, tak pro masožravce. Těm pokrm bez masa jednou neuškodí.

Ingredience:
1 kg vařených brambor ve slupce
1 oloupaných nastrouhaných jablek
ca 400 g mouky
špetku soli
cukr
tuk na vymazání pekáče nebo kastrólu

Postup.
Uvařené brambory ve slupce nechte vystydnout. Můžete si je uvařit již den dopředu. Oloupejte je a nastrouhejte. Jablka zbavte jadřinců a také je nastrouhejte.
Pořádně si vymažte pekáč anebo kastrol, který můžete strčit do trouby.
Brambory nejprve v míse promíchejte s hrubou moukou a trochou soli. Nedělejte však těsto! Třesanec se pokrm jmenuje, protože se brambory jakoby "natřesou"
Do pekáčku jdejte vrstvu brambor smíchanou s moukou. Navrstvěte část strouhaných jablek, posypte je cukrem (pro vylepšení můžete posypat i trochou skořice). A postup opakujte. Vrstva brambor a na ni vrstva jablek. Nejlepší je, když zakončíte vrstvou brambor.
Na poslední vrstvu dejte trochu tuku. Dříve se dávalo hodně sádlo. Já dávám přednost máslu a vegetariáni zřejmě zvolí nějaký margarin.
Strčte do vyhřáté trouby na 185 stupňů a pečte asi 35 minut.

Třesanec se podává teplý a na talíři si jej můžete ještě domastit a více docukrovat, pokud chcete.

Třesanec můžete dělat i třeba ze švestkami či jiným ovocem.

Rakytníkový sirup s pomeranči

3. září 2013 v 8:30 | Čarodějka |  Dezerty
Letos se na ostrově urodilo obzvláště hodně rakytníku. Nikdy předtím jsem jej nesbírala, ale když jsem si přečetla, co všechno obsahuje, tak jsem se vydala na procházku se sáčkem v kapse.
Kousek od moře je celá plantáž rakytníku s jeho oranžovými bobulemi. Na keřích toho může být tak 100 litrů a moc lidí to nesbírá. V zápetí jsem přišla na to, proč. Bobule drží na větvích docela pevně a navíc jsou větve porostlé dlouhými trny, které mezi hustým porostem bobulí nejsou skoro vidět. Půl litrový pytlíček se mi podařilo nasbírat za hodinu. Jaká fuška. Ruce rozpíchané, vlasy rozházené větrem... ale radost z toho, že se mi něco podařilo nasbírat a hlavně, že mám tu trpělivost tam v tom šíleném větru stát a sbírat bobulku po bobulce, jen abych měla trochu bobulí.
A proč jsem chtěla rakytník?
Jednoduše proto, že jedna bobulka pokryje celodenní spotřebu vitamínu C, který se v rakytníku neničí při tepelném zpracování.
Rakytník se už ode dávna používá v léčitelství například při léčení zánětů a zahlenění plic, onemocnění jater a kloubů. Rakytníkový olej se používá při léčení nejrůznějších kožních onemocnění.


Doba přípravy: 20 minut

Ingredience na 1 litr syrupu:
0,5 litru rakytníkových bobulí
1 kg pomerančů
cukr - jemný krystal

Postup:

Bobule propláchněte a vyberte z nich listí a jiné nečistoty. Rozmixujte je ručním mixérem a propasírujte přes síto. (Zbytky slupek nevyhazujte. Můžete jimi ochutit například slunečnicový olej).
Vymačkejte šťávu z pomerančů a přece
ďte přes síto. Smíchejte s rakytníkovou šťávou a dejte do kastrolu. Přidejte trochu cukr na zahřejte. Cukru přidejte tolik, kolik chcete. Rakytník je poměrně kyselý, takže můžete sladit o něco více.

Tak a máte hotovo.
Žádná chemie, jen čistá příroda. Teď již nemusíte brát žádný extra vitamín C. Stačí, když si uděláte šťávu z rakytníku.

Pomerančová marmeláda se skořicí

2. září 2013 v 14:54 | Čarodějka |  Dezerty
Většině z vás se možná vybaví nahořklá chuť pomerančové marmelády, která je vařená s pomerančovou kůrou. Jestli vám tato chuť je nepříjemná, tak možná patříte do skupiny lidí jako já.
Když jsem si poprvé koupila pomerančovou marmeládu, tak jsem ji vyplivla a vyhodila celou skleničku. Nemám ráda pomerančovou kůru a už vůbec ne hořkou marmeládu. Pořád jsem ale přemýšlela o tom, jestli pomerančová marmeláda nejde udělat nehořká, jen sladkokyselá, aby chutnala jako pomeranč. O víkendu jsem trochu experimentovala. Trhala jsem i rakytník. Letos se ho urodilo obvzvláště hodně. O receptu na rakytníkovou šťávu budu psát v příštím článku.
Teď tu mám pro vás jednoduchý recept na lahodně sladkou pomerančovou marmeládu.

Ingredience
2 kg pomerančů
1 kg želírovacího cukru
2 ks skořice v celku
2 dl vody

Postup:
Vymačkejte šťávu ze všech pomerančů a dejte ji společně se skořicí a vodou do kastrolu. Uveďte do varu a přidejtě želírovací cukr. Za stálého míchání vařte 15 minut. Sundejte marmeládu ye sporáku, vyndejte skožici a plňte do sklenic.

MArmeláda bude připománat vzhledem spíše žlutou želatinu, ale chuťově je výborná. Před chvílí jsem snědla krajíc chleba namazaný touto marmeládou:-)