Květen 2013

Cheescake s jahodami a želatinou

28. května 2013 v 15:58 | Čarodějka |  Dezerty

Letos jsem se rozhodla místo tradičního narozeinového dortu pro jahodový cheescake.
Recept na cheescake naleznete mezi recepty v rubrice Dezerty.
Korpus je upečen y dvojité dávky v dortové formě. Pekla jsem ho pomalu ca 160 stupňů po dobu asi 40 minut. Krásně držel formu a měl výbornou chuť. Na vrch jsem udělala vanilkový krém, do kterého jsem přidala i mascarpone a torchu jamajského tmavého rumu.
Na krém jsem naskladala malinké jahody a nakonec zalila cukrářskou želatinou od Dr Oetker.
Dort je zdobený šlehačkou, kterou jsem smíchala s troškou prášku rychlé želatiny. Prášek se do šlehačky vmíchá ještě před našleháním. musíte pracovat rychle. Takto upravenou šlehačku je nejlépe zkonzumovat ve stejný den.

Tak to byla malá inspirace na cheescake.

Tenisový Bůh Rafa Nadal

20. května 2013 v 11:43 | Čarodějka |  Deník

Před týdnem jsem se vrátila z Madridu, kde jsem shlédla čtvrtfinále, semifinále a finále Mutua Madrid open.
Původně jsem měla v plánu jít jen na semifinálové a finálové zápasy. V pátek jsem však znervózněla. Rafa Nadal měl hrát ve čtvrtfinále se španělským protivníkem Davidem Ferrerem ve Španělsku nazývaném Feru. David měl v ATP žebříčku náskok 1000 bodů. Jela jsem do Madridu, abych viděla hrát Rafaela Nadala a najednou jsem znejistěla, jestli se vůbec přes Ferrera do semifinále dostane.
Začátek zápasu byl víceméně v režii Ferrera, ale v druhém setu se hrál Tie break, který Nadal vyhrál. Hezky v klidu vracel balón přes síť a donutil tak Ferrera k několika chybám. Psychycky jej nakonec zničil. Ve třetím setu převzal suver=ně vedení a se soupežem doslova zametl kurt. Tento zápas byl lepší než finálový zápas z Wawřinkou, který pro Nadala nebyl žádnou hrozbou.
Minulý týden pokračoval ATP a WTA cirkus turnajem v Římě. V sobotu jsem videla, jak Nadal opět zametl kurt se soupeřem. Tentokráte to byl Tomáš Berdych, který na vítězství s Nadalem čeká již 7 let. Ve finále na Nadala čekal Federer.Čekala jsem třísetový zápas s minimálně jedním tie breakem.
Tito dva tenisté jsou již dlouholetými rivaly na tenisových dvorcích. Ve svém odhadu jsem se však spletla. Rafa zametl s Rogerem Federerem kurt ve dvou setech 6:1, 6:3. Kdyby neprohrál své podání v 7. Gamu druhého setu, tak by skóre bylo 6:1 i v druhém setu. Federer neměl šanci.
Když se podívám na všechny ty míče, které je Nadal schopen vrátit zpět, zahrát soupeři přímo na lajnu a honit ho yleva doprava jako nadmutou kozu, tak je mi jasné, že tenisový bůh Rafael Nadal je definitivně zpět a ještě v lepší kondici než před zraněním. Brzy bude i v ATP řebříčku světovou jedničkou.
A pokud ho chcete vidět hrát naživo, tak si určitě vyberte jeden z turnajů ve Španělsku. Pro ně je Rafa opravdovým Bohem na tenisových dvorcích a je to hodně znát na atmosféře. Fanoušci tleskají, křičí, pískají a v pauzách i tančí. Kam se se svojí atmosférou hrabe Wimbledon.


Čokoladová pěna s jahodami a šlehačkou

8. května 2013 v 15:48 | Čarodějka |  Dezerty

V lednici jsem měla tvaroh, žaludek měl chuť na něco sladkého a v obchodě měli jahody. Výsledkem této kombinace je tento dezert, který pčipravíte velmi rychle a určitě s ním uspějete i u té nejnáročnější návštěvy.
Doba přípravy: 20 minut
Recept je vhodný i pro úplne nováčky v kuchyni.
Ingredience - pro 4 osoby
4,5 dl šlehačky
250 g čerstvých jahod
60 g čokolády na vaření (nejlépe 70 %)
Trochu moučkového cukru
Trochu mléka
Postup:
Rozlámejte čokoládu do misky, kterou postavte nad hrnec s vařící vodou a rozpusťte ji.
Potom smíchejte rozpuštěnou čokoládu s tvarohem, přidejte trochu cukru (dle chuti), trošku mléka na rozředění.
Našlehejte šlehačku a ca 2-3 lžíce opatrně vmíchejte do tvarohu s čokoládou.
Do pohárů dejte nejprve čokolýdovou pěnu, na ni položte rozkrájené jahody a ozdobte zbytkem šlehačky.

Kuře v citronové marinádě

2. května 2013 v 11:08 | Čarodějka |  Maso
Jedná se vlastně jedna malá část izraelského receptu. Maso se nakládá den dopředu a o upečení je krásně šťavnaté a má jen lehkou chuť po citrónu.

Ingredience:
4 kuřecí nohy
4 stroužky česneku
1,5 citronu
mořská hrubá sůl
mletá paprika
1 lžíce oleje
mletý římský kmín

Postup:
Vymačkejte šťávu z citronu a dejte do ní rozetřené stroužky česneku. Maso nasolte a vložte do citronové šťávy s česnekem. Kuře nechte v marinádě přes noc.
Druhý den dejte kuřecí nohy na pekáč či do pečící formy. Mírně posypte mořskou solí a pečte ca 15 minut na 190 stupňů úplně bez štávy. Mezitím si smíchejte zbytek citronové marinády se lřící oleje, přidejte trochu mleté papriky a římského kmínu. Po 15 minutách kuře marinádou potřete.
Po 10 minutách ho ynovu potřete marinádou a zbytek vylejte do pečící formy ke kuřeti.

K takto připravenému kuřeti jsem servírovala těstoviny s rajskou omáčkou smíchanou s bílým jogurtem.