Únor 2013

Kuřecí prsa v citronové omáčce

21. února 2013 v 8:00 | Čarodějka |  Maso
Ingredience/ 2 osoby:
2 kuřecí prsa
1 citron
Sůl, moučkový cukr
Trocha bílého vína na podlití
0,5 dl šlehačky
1 lžička plnotučné hořčice
Postup:
Omytá a kůže zbavená kužecí prsa osolte a pořádně pokapte citronem a nechte zaležet v lednici nejlépe přes noc. Maso tak bude krásně křehké.
Rozehřejte na pánvi trošičku oleje a dejte na ně zaležená kuřecí prsa včetně citronové šťávy.
Lehce maso orestujte . Nasypte na pánev z masem asi 1 lžíci mučkového cukru a až se rozpustí v karamel přidejte trochu vína a vody. Prsa chvíli poduste. Maso vyndejte z pánve a do šťávy na pánvi přidejte lžičku hořčice a trošku šlehačky a promíchejte.
Kuřecí prsa servírujte přelitá omáčkou například s rýží.

Japonské udon nudle s vodním špenátem a telecím masem

20. února 2013 v 10:46 | Čarodějka |  Těstoviny

Udon nudle mají původ v Japonsku a dají se sehnat ve specializovaných asijských potravinách, stejně jako vodní špenát.
Udon nudle jsou kulaté bílé bezvaječné nudle o průměru asi 0,3 - 0,5 cm. Nejsou sušené a v balíčku jsou zamotané do sebe. Většinou se používají do japonských polévek například s krevetami, ale dají se též osmažit. Aby se od sebe oddělily potřebují trochu povarit anebo nechat chvíli ve vařící vodě.
Po vytažení z balíčku je dobré nakrájet nudle na několik kousků. Nebudou tak dlouhé a budou se lépe jíst.
Vodníšpenát má původ v Asii a roste víceméne jen ve vodě. Má dlouhé stonky s úzkými listy o délce asi 12 cm. Listy se dají jíst syrové jako salát anebo se dají lehce osmažit s nudlemi.
Ingredience pro 3 osoby
3 balíčky udon nudlí (můžete je nahradit i thajskými nudlemi)
1 mrkev
1 žlutou nebo červenou papriku
1 menší cibule
5 malých zavařených mini kukuřic
Pár růžiček brokolice
Listy vodního špenátu (můžete nahradit i baby špenátem)
Hrst sojových klíčků
Ketjap manis - hustou sojovou omáčku
Sůl
1 chili papričku
200 g telecího masa
1 větší stroužek česneku
Trochu slunečnicového a sezamového oleje
Postup
· Udělejte marinádu: 2 lžíce slunečnicového oleje, pár kapek sezamového oleje, 1 rozetřený stroužek česneku, sůl a trocha sojové omáčky.
· Nakrájejte maso na nudličky a promíchejte jej s marinádou a nechte chvíli odpočnout v marinádě.
· Připravte si všechnu zeleninu: nakrájejte cibuli na větší kousky, mrkev na menší kousky, kukuřice na ca 1,5 cm široké proužky, papriku na ca 1,5 cm kostičky.
· Na pánvi rozehřejte olej a lehce orestujte cibuli.
· Přidejte mrkev a papriku a osmahněte.
· Přidejte maso , poté kukuřice a trochu sojové omáčky. Trochu orestujte.
· Přidejte borkolici, udon nudle a trochu podlejte a chvili pod poklickou poduste.
· Na závěr přidejte sojové klíčky a listy vodního špenátu. Můžete přidat i více sojové omáčky.

Tavenný smetanový sýr

11. února 2013 v 16:17 | Čarodějka |  Apetizers
Tento recept mi poslala kamarádka z Čech. Byla jsem zvedavá a vyzkoušela jej o víkendu. A skutečně recept funguje a sýr je výborný. Udělala jsem hned dva druhy: smetanový a paprikový.
Sýr je úžasně jemný, pěkně se roztírá a kormě bikarbonatu (hydrogen uhličitanu sodného)neobsahuje žádnou chemii.
Na výrobu jednoho 2,5 dl kelímku sýru budete potrebovat:
1 tučný tvaroh
Špetku soli
1,5 čajové lžičky sody bicarbony
Nejprve tvaroh lehce osolte. Pokud chcete udělat sýr s nějakou příchutí, tak vmíchejte ingredience do tvarohu a přidejte sodu bicarbonu. Pořádně promíchejte a nechte ca 35 - 45 minut odstát. Struktura tvarohu se začne ihned mněnit. V průběhu procesu přemněny tvarohu na sýr můřete tvarohovou směs občas promíchat.
Dobrou chuť!