Leden 2013

Nový prezident a reakce švédských médií

28. ledna 2013 v 14:06 | Čarodějka |  Deník
Když jsem se dozvěděla, že preyidentské volby vyhrál Miloš Zeman, tak jsem málem omdlela.
Tlusté, ožralé prase, které si nevidí do huby bude 5 let reprezentovat Českou republiku. I když spíše než Českou republiku bude reprezentovat Kreml a jeho přání.
Jestliže po sametové revoluci v roce 1989 nebyl důvod k politické emigraci, tak tento důvod nastal dnes.
Zemanovská politika není ničím jiným než návratem bolševika k moci.

V dnesních Goteborg posten novinach jsem našla na druhe stránce novin fotografii Miloše Zemana a pod ní stálo:
"Idiot vpravo je úplně stejný jako idiot vlevo." (Zřejmě šlo o srovnání Zemana s Klausem)
Pod větou o idiotovi stála ještě jedna věta:
"Miloš zeman je novým českým prezidentem."
Víc nic, žádný další komentář, jen holé zkonstatování, že novým českým prezidentem se stal idiot.
Opravdu krásnou vizitku má úspěšný prezidentský kandidát.

No, pro dalších 5 let se nedá nic dělat. Buďme rádi, že Zeman nebyl volen do funkce krále, která je na doživotí. Má to jen na 5 let (tedy pokud se jich dožije a nebo pokud neabdikuje). Doufejme, že za 5 let nalezne český národ vhodnějšího kandidáta na kladeče věnců. Doufejme, že to také nebude idiot.

Fazolová polévka s uzeninou

15. ledna 2013 v 15:21 | Čarodějka
Tato polévka nepotřebuje komentář. Snad jen: Mňam!
200 g bilých fazolí (můžete použít i jiný druh či fazole namíchat)
½ červené nebo oranžové papriky
1 na tvrdo uvařené vejce
½ cibule
2 lžíce rajského protlaku
Sůl, celý pepř, mletý římský kmín
Ca 150 g uzeniny (např. Ostravský klobás, uzené maso, párek...)
Namočte fazole na 30 minut a poté je uvařte v osolené vodě s ½ cibule a 4 kuličkami černého pepře.
Mezitím si uvařte na tvrdo 1 vajíčko a nakrájejte uzeninu na kostky. Uzeninu můžete lehce opéct na pánvi. Až fazole změknou, přidejte na kousky nakrájenou papriku, opečenou uzeninu, rajský protlak, trošku mletého římského kmínu. Všepovařte ca 15 minut. Na závěr do polévky přidejte na kousky nakrájené na tvrdo uvařené vejce a povařte další 2-3 minuty.

Čokoládové linecké cukroví plněné čokoládovým guanache

9. ledna 2013 v 17:15 | Čarodějka |  Cukroví
Linecké cukroví se dá slepovat prakticky čímkoliv. Čokoládové se dá slepovat i marmelnádou, ale podle mě je nejlepší slepované čokoládovým guanache. Ze zbytku takto připraveného guanache můžete udělat i pralinky.

Ingredience

Těsto
450 g hladké mouky
120 g mletého cukru
300 g másla
3 žloutky
2 velké lžíce holandského kakaa
Čokoládový guanache (krém na slepování)
1 x 70 % hořkou čokoládu na vaření
150 g másla
0,5 dl šlehačky
Trošku jamajského rumu
20 g cukru
Postup:
Suroviny smíchejte a vypracujte tužší těsto. Těsto nechte asi hodinu odpočinout v ledničce. Nelépe je udělat těsto den předen. Před vykrajováním cukroví nechte těsto stát venku ca 15 minut. Opatrně rozválejte na 3 mm širokou placku. Potom vykrajujte žádaný tvar. Pečtě v troubě na 180stupňů ca 3 minuty. Linecké je třeba hlídat, ať jej nespálíte.
Do kastrůlku dejte šlehačku, máslo a cukr a vařte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Pak přidejte rum a zamíchejte. Směs přelijte do skleněné mísy a přidejte na kousky nasekanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládovou hmotu nechte ztuhnout - nejlépe do druhého dne.
Ztuhlý krém nastříkejte na cukroví a přiklopte druhou částí lineckého.

Masové kuličky v rajské omáčče

8. ledna 2013 v 15:06 | Čarodějka |  Maso
Na tento recept jsem přišla tady ve Švédsku. Masové kuličky jsou typickou švédskou specialitou, ale většinou se smaží na pánvi a servírují s bramborem a "hnědou" omáčkou a brusinkami. Většina lidí tyto kuličky kupuje již hotové. V Čechách je můžetekoupit v Ikei. Já jsem si však chtěla udělat masové kuličky sama, z masa a bez chemie.Na tuto rajskou omáčku jsem načerpala recept z plněných paprik. Take jsem dala nějak dva recepty dohormady a vznikly z toho masové kuličky v rajské omáčce. Vařím je celkem často a servíruji s rýží. Výborné jsou však i s těstovinami. Pokud chcete zhubnout, tak je můžete jíst bez přílohy.
Ingredience pro 4 osoby:
350 g míchaného mletého masa (hovězí + vepřové)
1 žlutá nebo oranžová paprika
1 menší cibule
2 plechovky s rajčaty
1 lžička paprikového pyré (lze nahradit sušenou paprikou - sladkou)
Sůl, mletý a celý pepř, bobkový list, nové koření
1 větší mrkev
Trochu jemně strouhaného sýru (nejlépe parmezán nebo chedar - můžete však použít i eidam)
Čerstvá bazalka
1 polévková lžíce rajského protlaku
1 lžíce oleje
1 vejce
Postup:
V míse smíchejte mleté maso, paprikové pyré, vejce, trochu strouhaného sýra a na drobno nasekanou bazalku. Masovou směs osolte a trochu opepřete.
Do velkého kastlolu dejte trošku oleje a rozpalte jej. Na rozpáleném oleji osmahněte do sklovita nakrájenou cibuli a přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a papriku. Zeleninu osolte a lehce osmahněte. Přidejte rajčata z plechovky, rajský protlak, celý pepř, bobkový list a nové koření a na mírném "ohni" rajčata se zeleninou poduste. Podle potřeby přidejte i trochu vody. Je lepší vodu postupně přidávat během vaření. Z masové směsi si udělejte kulicky o průměru ca 2 cm. Když je mrkev měkká přidejte masové kuličky do omáčky a povařte ca 10 minut.
Servírujte s rýží či těstovinami.
Tip: Pokud máte v létě na zahradě svoje rajčata, tak je můžete použít namísto rajčat v plechovce. Nedolévejte však moc vody. Pokmrm bude nutné i více osolit.
Pokud vám zbyla masová směs, tak z ní můžete uplácat karbenátky .

Živly a naše planeta

7. ledna 2013 v 14:43 | Čarodějka
Voda mě fascinuje v jakékoliv podobě či skupenství. Pozorovat tající vodopády, bzurčící horský potůček, možský příliv či poslouchat hučení horského vodopádu vždycky naplňuje zvláštním klidem.
Voda nám dává sílu a hlavně život. Bez ní jsme mrtví. Je to živel, bez kterého nemůžeme existovat a tak bychom se měli k naší přírodě chovat slušně. Povodně, silné deště, tsunami tání ledovců a jiné katastrofy jsou jen důsledkem našeho pokusu zapomenout, že to nejsme my, kdo planetu řídí.
Pomocí všech živlů nám dává naše planeta na vědomí, kdo je pánem. Vichřice, hurikány, povodně a velké pořáry lesů nás mají upozornit, že je na čase zmněnit něco v našem chování.
Každý může začít sám u sebe a nechat za sebou byť malou zelenou stopu.
Třiďte a recyklujte
Dnes jsou na spoustě míst speciální kontejnery na papír, plast, sklo... Roztříďte svůj odpad a vyhazujte jej do těchto popelnic. Staré oblečení ,které nechcete nemusíte hned vyhazovat. Někomu vaše stará bunda třeba ještě poslouží.Baterky a elektrické spotřebiče nevyhaujte do spalného odpadu.
Neplýtvejte
Zbytečně nevyhazujte jídlo do popelnic. Kupte jídla kolik sníte. Žádný mor, válka či energetická krize Čechám nehrozí. Raději si kupujte potraviny čerstvé a pokud možno nebalené v plastech. Plasty se totiž nedají úplně zničit a dnes je jimi zamořená celá planeta. Úplně jsem se zděsila, když jsem viděla velkou hromadu plastových lahví v egyptské poušti. Nevylévejte vodu z láhve, kterou jeden den nevypijete. Můžete s ní zalét květiny či ji použít na vaření. V jiných zemích voda není skoro vůbec.
Šetřte pohonné hmoty. Nejezděte pro noviny autem, ale jděte těch pár mětrů pešky - nejen příroda, ale i váš zadek bude rád. Snažte se více chodit pěšky. Nejen že vám to ušetří pohonné hmoty a peníze, ale také uděláte něco pro své tělo. Kam spěcháte? Na gauč k televizi?
Neobklopujte se příliš elektrickými spotřebiči
Dnes je díky elektromagnetickému smogu čím dál více alergických na elektrický proud. Toto nevím jen z novin, ale bohužel znám muže, jehož žena již několik let nesmí vycházet z domu. Zle jí dělají i pouliční lampy, mobilní telefony - prostě vše, čím prochází elektrický proud.
Zkuste se podávat na některé spotřebiče takto:
Kuchyňské roboty :
· Je drahý
· Zabírá místo
· Spotřebuje elektrickou energii, která je také drahá
· Bere vám potěšení z pohybu při vaření , který vám pomáhá si udržet štíhlou linii
Televize:
· Je drahá
· Každý měsíc musíte platit koncesionářské poplatky
· Spotřebovává elektrickou energii, která je drahá
· Připravuje vás o čas na jiné činnosti. Díky ní nemáme čas na rodinu či přátele
· Vysává z nás energii
· Musíte z ní utírat prach
· Televizní reklamy nás nutí kupovat zboží, které nepotřebujeme a nechceme, ale díky reklamě si myslíme, že bez toho nemůžeme žít
· Přibíráme na váze nejen proto, že se při dívání na televizi vzdáme pohybu, ale i díky faktu, že máme u televize neustálou potřebu něco jíst. Takže pokud chcete zhubnout, tak ji ani nezapínejte.
· Špatně spíme, protože se před spaním podíváme na souhrn katastrof ve zprávách.
Kupujte čerstvé potraviny bez chemických přísad
Nejen, že nebudete zatěžovat své tělo nevhodnou chemií, ale nebudete zatěžovat chemií ani planetu. Tím nemyslím jen chemický odpad při výrobě, ale také ten "váš osobní odpad", ze kterého se tato chemie dostává do země.
Shrnula bych to takto:
Pokud se všichni budeme chovat střídmě ve spotřebě energií, plastů a chemie, tak nám bude odměnou namísto vichřice příjemný vánek, namísto tsunami se budeme kochat příjemnými vlnami v moři a lední medvědi se nebudou muset bát o existenci.

Skotská vejce

7. ledna 2013 v 11:31 | Čarodějka |  Maso
Skotské vejce je rozšířený pokrm nejen v Británii. Pod různými názvy se objevuje i v jiných zemích jako například v USA nebo Holandsku. I když doporučení některých Britů je servírovat tento pokrm za studena, mě nejvíce chutnají čerstvě usmažená, ještě teplá vejce.
Skotská vejce můžete servírovat jako studený překrm - v tomot případě bych je rozkrojila na polovinu. Vypadají hezky a navíc jak opředkrm polovina skotského vejce stačí. Já tento pokrm servíruji jako hlavní chod nejlépe s važeným bramborem nebo bramborových salátem. K tomu si udělám hořčicový dresing.

Ingredience - 4 porce:
4 velká vejce
275 g mletého vepřového masa
trochu nasekaného čerstvého tymiánu
trochu nasekané čerstvé petrželky
jemně nasekaná na%t zelené cibulky
sůl
čerstvě namletý černý pepř

Na obalení budete potřebovat:
hladkou mouku ochucenou solí a pepřem
1 vejce
strouhanku

olej na smažení

Ingredience na hořčicový dresing:
2 lžičky plnotučné hořčice
3-4 lžíce majonézy
1 lžička smetany
trošku olivového oleje

Postup:
Uvařte 4 vejce na tvrdo - ca po dobu 7 minut.
Mezitím si smíchejte mleté maso se nasekaným tymiánem, petrželkou a civulovou natí. Přidejte vajíčko, sůl a pepř.
Uvařená vejce obalte nejprve v ochucené mouce a poté ve směsi mletého masa. Nakonec obalte v trojobalu. Smažte do zlatova po dobu ca 8 - 10 minut. Nejlépe je smažit ve fritovacím hrnci, ale dá se i na pánvi. Mějte však dostatek oleje.

Jednohubky s vaječnou pomazánkou

3. ledna 2013 v 17:15 | Čarodějka |  Apetizers

V Čechách je na jednohubky oblíbená česneková pomazánka, ale bohužel mám sama problém s trávením syrového česneku a tak jsem si vymyslela pomazánku na jednohubky bez česneku. Všem mým kamarádům moc chutná.
Ingredience:
Ca 100 g másla
1-2 trojúhelníčky smetanového sýru
50 g strouhaného chedaru anebo eidamu
1 na tvrdo uvařené vejce
Sůl, pepř
Čerstvá petrželka
Lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce majonézy
½ menší na drobno nakrájené cibule
Postup
Změklé máslo utřete se smetanovým sýrem. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, majonézu, hořčici, nastouhané na tvrdo uvařené vejce,, sůl, pepř a nasekanou petrželku a cibuli. Vše dobře promíchejte.
Teď už zbývá jen namazat na rohlíky. Jednohubky můžete ozdobit například malým rajčítkem nebo sterilovanou kapii.

Co si vzít s sebou na pustý ostrov - téma týdne

2. ledna 2013 v 12:16 | Čarodějka
Bydlím na ostrově, který se nachází v Severním moři.
Nemám doma televizi a kolegové si ze mě někdy dělají legraci, že žiju jako Robinson.
Ale nepřipadám si tak. Mám sousedy, je zde obchod, hospoda, fitko, knihovna, hokejová hala a hlavně příjemní lidé. Svůj byt mám velmi skromně zažízen. Nemám ráda přeplněné pokoje nábytkem a tak si docela dobře dovedu představit, jaké by to bylo na pustém ostrově a co bych si s sebou chtěla vzít. Seznam je celkem krátký. Samozřejmě by záleželo, jak dlouho bych na ostrově chtěla pobýt.
Plavky
Nepromokavou bundu, kdyby pršelo
Náhradní prádlo a ponožky
Knihu
Pitnou vodu
Spacák
Dobré boty na procházky
Kompas
Blok a tužku
Nůž a lžíci
Nějaké jídlo
Zápalky
Potřebné léky
Foťák
Myslím, že bych nějaký den pouze s těmito věcmi vydržela. A co bych na pustém ostrově dělala?
Ráda se procházím a fotím, takže to by byla moje hlavní činnost. Také je příjemné pobýt chvíli u može, zaplavat si a přečíst knihu. Televizi ani rádio nepotřebuji. Mám ráda klid, ale někdy si ráda zazpívám.
A co byste si vzali na ostrov vy?

Sen spolucestující

2. ledna 2013 v 12:02 | Čarodějka |  Deník
V kupé ve vlaku z Brna do Budapesti se mnou sedela dvě děvčata z Koreji. Nejprve se bavila pouze mezi sebou, ale po chvíli mě jedna z nich anglicky oslovila. Chtěla mi sdělit svůj sen.
Nic jsem nenamítala. Z tašky vytáhla připravený skicák, kde na několika stránkách měla stručné povídaní o Koreji a jejím snu. Její povídaní bylo doplněno obrázky a bylo napsáno dvojjazyčně.Její sen byl velmi ušlechtilý a proto o něm píši.
Dívenka byla věřící - křesťanka a svůj sen si vybrala jako téma své cesty po Evropě. Chtěla lidem v různých zemích sdělit, co by si přála. Jejím největším přáním bylo, aby všechny děti ve třetích zemích měli stejnou šanci se rozvíjet. Přála si, aby chodily do školy, kde se naučí číst a psát. Přála si, aby si mohly hrát a nemuseli v dětství pracovat.
Při jejím povídaní o snu mě napadaly myšlenky, že je zřejmě z nějaké charitativní organizace a bude chtít finanční příspěvek anebo mě bude chtít přesvědčovat, že má člověk věřit v boha a že jejich církev je ta nejlepší. Nic takového se však nestalo.
Když své povídaní ukončila, požádala mě, abych do jejího sešitu napsala já své přání. Dříve, než stihla říci, že to mohu napsat ve své mateřštině, tak jsem začala psát anglicky. První, co mě napadlo, byl svět bez válek. Toto přánín jsem napsala do jejího sešitu a potom jsme se spolu vyfotily.
Najednou z tašky vytáhla hedvábný pytlíček se slovy, že má pro mě dárek. V Korei si jej dávají na Nový rok s nadějí, že se ti tak splní tvá přání.
Když vystoupila, tak jsem pytlíček otevřela. Na kousku papírku bylo v angličtině napsáno:
Veselé vánoce. Ježíš tě strašně moc miluje.
A tak jsem dostala požehnání až z Korei, díky kterému veřím, že rok 2013 bude lepší než ten předešlý.
Šťastný nový rok vám všem.
Andrea