Duben 2012

Arabská kabsa

3. dubna 2012 v 12:58 | Čarodějka |  Maso

Tento recept jsem dostala od kamaráda z Izraele. Pokrm původem pochází z Jordánska a je v různých variantách rozšířen v celém arabském světě. Recept se dá použít i při přípravě jehněčího masa. Kuře podle tohoto receptu je daleko šťavnatější a křehčí. Nemusíte se však bát, že bude hodně kyselé. Není. Má jen lehké aroma citronu. Při pečení to v bytě krásně voní vším tím kořením, které je namícháno ve směsi. V českých podmínkách mlžete použít i hotovou směs na pečené kuře, ale je lepší si směs namíchat podle tohoto receptu. Nejen, ye se vyhnete nepotřebným a zdravím škodlivým glutamanům, konzervantům ……., ale směs bude mít daleko lepší chuť. Pokrm se servíruje tak, že se na rýži nalije omáčka a na to položí kuře. Pokrm můžete posypat opraženými mandlemi a rozinkami. Takto upravené kuře je výborné i bez omáčky.

Ingredience:
1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna
rajský protlak
česnek
1 citron
Sušený citron - nelze nahradit citronovou kůrou
Skořice celá
Nové koření celé
Bílý řecký či turecký jogurt
Basmati rýže
Koření na pečené kuře
muškátový oříšek, kardamon,hřebíček, černý pepř, sladká paprika, sůl,
římský kmín, koriandr,rozmaryn a trochu kari


Olej
Sekaná petrželka, mandle a rozinky


Postup - kuře:
Kuře si připravíme den předem. Omyté kuře (kůží nestahujeme) osolíme a
potřeme rozetřeným česnekem a pokapeme citronem.
Další den smícháme (ca 6 polévkových lžic) bílého jogurtu, ca 1 lžíci oleje a směs koření. Kuře potřeme jogurtovou směsí a dáme upéct do trouby.


Postup - omáčka:
Orestujeme nasekaný česnek s chili papričkou a přidáme rajský protlak , bílý jogurt a trošku vody. Osolíme, opepříme a za stálého míchaní lehce povaříme.

Rýže:
Zahřejeme trochu oleje a přidáme do něj rýži, celou skořici, sušený citron a
3-4 kuličky nového koření.
Lehce orestujeme a až se olej vsákne do rýže, zalijeme
vodou a necháme vařit.
Orestujeme trochu rozinek s mandlemi a přidáme spolu s nasekanou čerstvou
petrželkou.