Prosinec 2011

Václav Havel

19. prosince 2011 v 17:30 | Čarodějka

v neděli zemřel bývalý prezident české republiky. Byl to náš první demokratický prezident po pádu komunistického režimu.
Pamatuji si velmi dobře na dobu, kdy jsme na brněnském náměstí svobody vyjadřovali svůj nesouhlas s komunistickým režimem a podporovali tak stávku v Praze.
Tehdy mi bylo šestnáct let. Spousta lidí křičela: Havel, Havel.. a já se jednoho z nich zeptala:
"Kdo je to ten Havel?" Tehdz jsem to nevěděla, ale dnes to vím a celý svět se mnou. Nejen že byl skvělým bojovníkem za svobodu a lidská práva potlačovaná komunistickým reyimem, ale stal se také uznávanou osobností na celém světě. Díky Havlovi ví dnes spousta lidí, že existuje země s názvem Česká Republika i když někteří stále říkají Československo.
Když se mě někdo ve Švédsku zeptá odkud jsem a já odpovím, že jsem z Čech, tak první slovo, které ze Švéda vypadne je Havel. Všichni jej znají a všichni si na něj budou pamatovat i když už tu není mezi námi.

Veselé vánoce

18. prosince 2011 v 2:30 | Čarodějka |  Deník
Vánoce jsou skoro za dveřmi a já mám již napečené všechno cukroví a nakoupené dárky.
Ještě mi zbývají 4 pracovní dny a cesta do Čech a uvidím se zase s mamkou, taťkou a sestrou.
Dnes si již užívám klidu a jsem ráda, že mám vánoční shon již za sebou.:-)

Doufám, že máte již také vše připraveno, uklizeno a napečeno a můžete si užívat zbytku adventu.
Pokud ne, tak vám přeji, abyste všechno v klidu a pohodě zvládli.

Veselé vánoce vám všem!

Foto: Ellen NL

Norská rybí polévka

14. prosince 2011 v 17:40 | Čarodějka |  polevky

Pokud máte rádi ryby a krémové polévky, tak vyzkoušejte tuto norskou specialitu.
Při letní návštěvě Farsundu, který leží v provincii Sorland, jsem měla možnost ochutnat tuto polévku a hned se stala mojí oblíbenou. Od té doby jsem ji vařila asi jen 6xJ
Polévka je krásně krémová a plná větších kousků ryb. Dokonale vás zasytí a již nepotřebujete další chod.
4 porce
Doba přípravy: 45 minut (včetně doby vaření bujonu)
Ingredience:
1 rybí hlava
250 g čerstvého lososa
150 g jiné ryby (např. tresky)
100 g loupaných krevet
1 šlehačku
1 - 2 lžíce kukuřičné mouky na zahuštění
1 dcl bílého vína
Mořská sůl
pepř celý
nasekaný kopr
1 cibule
Postup:
Do kastrolu s vodou dejte rybí hlavu, rozpůlenou cibuli, mořskou sůl a pepř. Vše pomalu vařte o dobu ca 30 minut. Potom vývar zceďte, uveďte znovu do varu a přidejte víno, šlehačku a na 2 cm velké kostky nakrájenou rybu. Chvíli povařte a zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou v trošce studené vody a přidejte kopr. Nakonec přidejte krevety, které se maji v polévce jen lehce ohřát.
Ryba se v polévce nesmí dlouho vařit!
Tip:
Do hotového vývaru můžete přidat trochu na kostky nakrájené mrkve a hrášek a do měkka povařit než přidáte nakrájenou rybu.
Polévka se servíruje s bílým chlebem (např. bagetou). Můžete ji servírovat i s opečeným rohlíkem, tak jako se servíruje česká rybí polévka. Ve Skandinávii však nikdy k rybí polévce krutóny neservírují.
Dobrou chuť!

Čokoládové rohlíčky

13. prosince 2011 v 17:45 | Čarodějka |  Cukroví
Tento recept jsem nalezla též v čokoládové knize Magnuse Johanssona a tak jsem se jej rozhodla vyzkoušet. S těstem se velice dobře pracuje. Řekla bych, že daleko lépe, než s těstem na vanilkové rohlíčky.
Recept pochází původem z Německa.
200 stupňů C, 10 min
25 ks
100 g mísla - pokojové teploty
40 g moučkového cukru
Špetka soli
50 g sladkých vyloupaných a najemno nasekaných mandlí.
Pravá vanilka
2 žloutky
110 g hladké mouky
15 g kakaového prášku
Postup:
Nejprve si spařte mandle a najemno je pomelte. Rozmíchejte si máslo s cukrem a se žloutkem. Prosyjte do hmoty mouku, kakao a přidejte mandle a špetku soli. Vše dobře propracujte do hladkého těsta. Poté vytvarujte rukou malé rohlícky a klaďte je na plech. Rohlíčky nabydou při pečení na oběmi, tak je udělejte menší.
Tip:
Magnus rohlíčky zpoloviny namáčí v čokoládě a spojuje dva k sobě čokoládovým krémem. Já se na to chýstám též. Z čokolýdového krému jsem již vyráběla pralinky
Čokoládový krém na rohlíčky:
1 dcl šlehačky
1 lžíce medu
1 lžička másla
150 g čokolády na vaření
Šlehačku s medem uveďte k varu a odstavte ze sporáku.
Přidejte do ní na drobno nasekanou čokoládu a míchejte ji tak dlouho, dokud se vám nerozpustí. Pak přidejte máslo a vše ručním mixerem promixujte. Krém nechejte odstát 3-4 hodiny, nejlépe přes noc, při pokojové teplotě.

Stříkané cukroví

13. prosince 2011 v 11:26 | Čarodějka |  Cukroví
Recept na toto stříkané cukroví jsem našla v čokoládové knize Magnuse Joahnssena. Pár rad z jeho knihy jsem zde již napsala.
Tento recept se stal mým oblíbeným. Výrobu stříkaného cukroví zvládne i úplný začítečník a do půl hodiny máte upečeno.
200 stupňů/ doba pečení :7 minut
Ca 50 ks
Ingredience:
400 g másla - pokojové teploty
150 g moučkového cukru
2 bílky
Citronovou kůru z půlky citronu
420 g mouky
30 g kakaa
1 lřička rumu
4 kapky anýzového nebo bergamotového aroma. (Pokud nemáte, můžete nharadit něčím jiným - třeba mandlovým aroma)
Postup:
Přesyjte cukr a přidejte máslo. Propracujte, přidejte bílky a prosyjte mouku a kakao a přidejte zbytek ingrediencí. Rukama nebo v robotu vypracujte krásné vláčné těsto. Vzhledem k tomu, že se těsto stříká na plech, tak je trochu řidší, než těsto , které se válí.
Naplňte stříkáček těstem a stříkejte na plech s pečícím papírem. Plech nesmí být horký.
Tip:
Těsto si můžete Základní těsto bez aromatických látek a rumu si můžetw rodělit na dve poloviny a každou z nich různě ochutit. Ja jsem udělala jednu polovinu s kakaem, pravou vanilkou, rumem a anýzovou esenci.
Do druhé poloviny jsem přidala na jemno mleté mandle, pravou vanilku a misto rumu jsem dala lžičku amaretta (mandlového likéru). Pokud nemáte amaretto, tak přidejte třeba 4 kapky mandlové esence.
Světlé šnečky jsem ozdobila čokoládovým "očkem". Kytičky jsem udělala tak, že jsem si nejprve na plech stříkla hrudku z většího stříkáčku na věnečky a pak použila stříkáček menší pouze s kruhovým otvorem. Ten jsem přiložila do středu hrudky a vstříkla světlé testo. Cukroví můžete stříkat do různých tvarů, přidat třeba marmeládu či čokoládu. Výborné je i když polovinu čokoladového stříkaného cukroví namočíte do čokolády a posypete mletými ořechy. Fantazii se meze nekladou.

Alexander Rybak a české cukroví

8. prosince 2011 v 22:42 | Čarodějka |  Deník

Tak tady na té fotce držím společne s Alexandre Rybakem krabici plnou českého cukroví. Každý stojíme v jiné lavici. Plechovou dózu jsem koupila v Ahlens a byla docela draha. Ale byla pekně červená a s nápisem veselé vánoce. Už jsem o ní psala. úmyslně jsem Alexandrovi neřekla, že je v krabici cukroví a nechala ho víko nadzdvihnout a poté ochutnat.-)

Díky Miladě za tuto fotku.

A tady je fotografie toho, co je uvnitř krabice, tedy, co bylo uvnitř:-)


Jak na čokoládu

6. prosince 2011 v 17:40 | Čarodějka |  Dezerty
Letos na podzim jsem si koupila knihu Magnuse Johanssena, který je jedním z nejlepších cukrářů na světě. Magnus má zlatou medaili z mistrovství světa cukrářů a pžipravoval meny nejen na předávání Nobelovy ceny, kde se schází celá královská rodina se všemi brantranci a sestřenicemi, ale připravoval menz i pro oslavu králových šedesátin.
V jeho knize jsem našla jednu radu nad zlato.
Až budete válet pralinky do kuliček, vezměte si bílé bavlněné rukavice.
Vždycky jsem se při výrobě pralinek royčilovala, že se mi hmota pod rukama rozpouští a hodně jsem se tím naptrápila. Když jsem se letos začala znovu trápit, vytáhla jsem bálé bavlněné rukavice - takové jako nosili kluci do tanečních nebo jaké se používají, když si uděláte zábal na ruce. Byla to opravdu rada nad zlato. Rukavice tlumí teplotu rukou a tudíž se vám pralinky pod rukama nerozpouští a vy tak vyválíte pěkné kuličky. Rukavice sice potom budou celé od čokolády, ale to jde vyprat a můžete je použít znovu. Takže pokud se chystáte na výrobu pralinek, pořiďte si bílé balvněné rukavičky.
Další z jeho rad bylo, že se čokoláda nemá dávat do lednice, ale že se má nejlépe nechat přes noc ztuhnout při teplotě mezi 17-21 stupni. Toto jsem vyzkoušela z tzv. "guanashe", kterrý složí buˇjako náplň do pralinek, které se dělají do formy anebo pro vyválení pralinek (tryffel). Jednou jsem neměla čas se spralinkami hned dělat a takmi stála čokoladova hmota připravena v míse v místnosti, kde mám sotva 18 stupňů. Hmota krásně ztuhla. Byla tak akorát, že se z ní daly vyválet krásné pralinky, které jsem potom obalila v malinovém cukru, který má mírně nakyslou chuť. Seženete jej buď na webu pro cukráře anebo v cukrářských potřebách. Pokud malinový cukr neseženete, tak se vůbec netrapte. Pralinky můžete obalit i v moučkovém cukru, mletých ořechách či kakaovém prášku.
Temperování čokolády
Pokud koupíte obyčejnou čokolýdu na vaření v obchodě, tak dodržujte návod na obalu. Pokud si však chcete dopřát vyšší kvalitu pralinek s lepší čokoládou, tak si sežeňte čokoládu netemperovanou, která se používá i jako "obal" na pralinky, které se dělají ve formě. Této čokoládě se říká couverture a není temperovaná. Netemperovanou čokoládu musíte nejprve rozpustit v misce, kterou postavte nad hrnec s vařící vodou - tedy v parní lázni. Miska musí být dostatečně vysoká aby se do ní nedostala žádná voda. Čokoláda zahřejte na teplotu ca 45 stupňů. Tepltota se může měnit podle toho, jestli tepmerujete tmavou či bálou čokoládu.
Na temperování je nejlepší si sehnat speciální digitálni teploměr, který do čokolády ponoříte a hned se vám ukáže teplota. Normální teploměr na měření teploty vzduchu či těla tam nestrkejte. Po zahřátí čokolády na teplotu 45 stupňů (teplota se mlže o pár stupňů lišit podle toho,jestli pracujete s bílou nebo tmavou čokoládou)musíte misku s čokoládou ihned oddělat z vodní lazně a čokoládu zchladit na ca 28 stupňů. Při takovémto snížení teploty čokolády je krystalizace tuků hotová. Teď je třeba čokoládu zahřít na ca 31 stupňů
Máme dva způsoby, jak mlžete čokoládu ochladit (temperovat).
Temperace 1:
Misku z rozpuštěnou čokoládou dejte do mísy s ledem a čokoládu míchejte, až její teplota klesne na 28 stupňů. Čokoláda vám nesmí ztuhnout! Dejte misku z čokoládou opět do vodní lázně a zahřejte čokoládu na 31 stupňů.
Temperace 2:
Rozpuštěnou čokoládu vylejte z misky na čistou desku - nejlépe na mramorovou. Deska však musí mít pokojovou teplotu. Špachtlí roztírejte čokoládu do stranz a zase ke středu. Takto pokračujte dokud čokoláda nebude mít pouhých 28 stupňů. Poté ji rychle seškrabte z desky zpět do misky a dejte dovodní lazně. Čokoládu zahřejte na 31 stupňů.
Tak a teď můžete čokoládu použít. Správně temperovaná čokoláda bude hezká a nebudou se vám na ní dělat bílé fleky. Se správně temperovanou čokoládou se dobře pracuje. Nechte ji ztuhnout při pokojové teplotě.
Tak a hurá na pralinky!

Vánoční koncert v Norsku aneb české cukroví slavilo veliký úspěch

5. prosince 2011 v 17:45 | Čarodějka |  Deník
V pátek 25 listopadu jsem odjela opět do Osla. Kolegové měli úsměv na tváři, když viděli, že jsem do práce došla opět se svým tyrkisovým kufříkem. Hned věděli, kam jedu a proč tam jedu.
Je to zase on? Zeptala se jedna z našich šéfových a měla pravdu. Jela jsem opět na koncert Alexandra Rybaka, který měl příjemnou vánoční atmosféru a úplně mě na vánoce naladil. Všichni jsem si i koledy zazpívali. sice jen ty norské. Zpávala jsem si i ty anglické. Z toho měl alex radost. Vždycky, když mě vidí, že si zpívám s ním, tak na mě začne mrkat.
Tašek jsem s sebou měla více. V jedné bylo nabaleno české cukroví, které jsem stihla upéct pro Alexandra Rybaka a ostatní účinkující. A v další jsemměla dárkově zabalené české medové perníčky pro své kamarádky, se kterými jsem měly sraz několik hodin před koncertě. Perníčky jsem pro tuto příležitost vykrájela ve tvaru houslí a houslových klíčů. Nazdobit malé perníkové housle tak, aby byly jako ty velké byl opravdu problém. Vlezly se mi tam jen 3 struny, ale co? Rybakovi stejně 2 struny při koncertě praskly.
Bohužel mi někdo ve vlaku ukradl můj nový foťák, kde jsem měla vyfocené cukroví a krabici pro Alexandra ukradl. Požádala jsem ostatní, aby cukroví i Alexandra vyfotili a fotky mi poslali. Takže teď čekám.
Vánoční turné se nejmenuje "Vinterbilder" (zimní obrazy) náhodou. Denis Storhöi předčítal biblické texty, které se týkají vánoc a poté vyprávěl i své vzpomínky. Nějakou zimní vzpomínku přidala i Anne Vada, která svým krásným sopránovým hlasem prozářila pěkně nasvícený gotický kostel v Drammenu. A Alexander samozřejmě přidal také nějaké vzpomínky, co v něm vyvolávají vánoční koledy.
V kostele jsem viděla i Alexandrovu maminku Natalii, se kterou jsem se po koncertě dala do řeči. Po dvaceti letech jsem oprášila ruštinu, kterou jsem se kdysi musela ve škole 8 let učit a teď se mi hodilaJPřekvapila mě, ře si pamatovala mé jméno. Zas tak dobře se neznáme.
Do Drammenu jsem vzala vánoční cukroví, které jsem pekla a tak jsem dala ochutnat i Natalii Rybakové. Neustále vychvalovala vanilkové rohlíčky. Podobné prý pečou v Polsku, ale moje jsou údajně nejlepší, co jedlaJ Nevím, jestli je to pravda, ale udělala mi tím radost.
Ptala jsem se ji, jestli něco pečou na vánoce v Bělorusku, ale prý ne. Vyprávěla mi, že Bělorusko byla velice chudá země a tak jídlo je na vánoce velmi skromné.
Na koncertě byla i maminka Thomase Stanghelleho, která taktéž zpívala na koncertě ve Farsundu. Má nádherný cvičený operní hlas. Bohužel jsem zapomněla její křestní jménoL
Také uzobávala z českého vánočního cukroví a příjemně si se mnou povídala jak jinak i o norském vánočním cukroví. Po chvilce se objevila opět Natalie Rybaková a jen jí svítili oči. Nabídla jsem jí ještě další cukroví a tak byla ráda a jen pěla chválu.
Na chvilku jsem se zastavila i u Kjella Arilda, který dělá Alexovi manažera. Ten mi představil jeho ženu a děti. Pro Kjella jsem měla malý sáček s cukrovím. Děti se na něj mlsně dívaly a on strčil sáček do kapsy saka se slovy, že je jen pro něj. Bylo mi dětí líto, a tak jsem odběhla pro dva poslední zdobené pernícky, které mi zbyly a trochu cukroví pro jeho ženu.
Později jsem přiskočila k Alexandrovi se slovy, ať mi neuteče neb mám pro něj speciální dárek.
Jak jinak. Byla to velká červená krabice s českým cukrovím. A na plechové krabici bylo vánoční razítko a napsáno v angličtině Veselé vánoce. Z cukroví měl velkou radost a hned nějaké nacpal do pusy. Nejlepší jsou podle něj vanilkové rohlíčky. Poté mi řekl ať si otevřu nějakou cukrárnu, když pořád peču. Musím sama uznat, že se mi letos povedly asi nejlépe za všechna ta léta.
A jako poděkování mi Alex napsal děkovnou kartičku za nejlepší cukroví na světě.