Listopad 2011

Dánské šafránové mufinky

30. listopadu 2011 v 17:40 | Čarodějka |  Dezerty



12-15 ks
200 stupňů / budete potřebovat formy na mufinky.
Ingredience
100 g másla
2 1/2 dl třtinového cukru
2 vejce
2 dl kefíru
1/2 g šafránu
1 dl rozinek
3 dl hladké mouky
1 lžíci prášku do pečiva

Poleva
2 dl moučkového cukru
25 g rozpuštěného másla
1 lžíci kakaa

Zlehka rozmíchejte máslo a třtinový cukr, aby se vytvořila lehká vzdušná hmota. Přidejte vejce, kefír a šafrán. Do směsi zamíchejte rozinky, mouku a prášek do pečiva. Těsto rozdělte do mufinkových forem a pečtě v troubě na 200 stupňů po dobu 15 minut..

Meyitím si připravte glazuru z vžše uvedených ingrediencí. Rozpusťte máslo, přidejte cukr a kakao a lehce chvíli míchejte, až se vým suroviny propojí.
Mufinky glazurou po upečení polijte.

Pár rad na pečení

29. listopadu 2011 v 15:34 | Čarodějka |  Vaření
Za celou tu dobu, co vařím a peui jsem přišla na řadu věcí, které mi zjednodušší pečení a tak jsem se rozhodla o ně podělit.
Kdy začít?
Říká se, že nikdy není pozdě:
Díky svým loňským předvánočním výletům a nedostatku času jsem začala s vánéčním pečením již začátkem listopadu. Toto se mi velice osvedčilo. Nebyla jsem ve stresu z toho, že dnes musím napíct, zítra koupit dárky, sehnat kapra a pak stromek. Navíc, existují druhy cukroví, jako josu perníky a yáyvorkz, které je třeba nechat zaležet. Takže příští rok začněte s pečením alespoň v polovině listopadu a pak si týden před vánocemi od vaření odpočněte.
Než začnete:
Recept si přečtěte den předpečením a podívejte se, co vám doma chybí. Stalo se i me, že jsem se zapomněla podívat, jestli mám cukr a pak jsem začala dělat těsto a zjistila, že nemám dostatek cukru. Musela jsem se obléci a jít pro cukr. Kdybych si recept pořádně přečetla den dopředu a podívla se, co mi doma chybí, tak jsem si mohla ušetřit spoustu času. Zkontroujte si i všec hny pomůcky a připravte si na stůl vše, co budete potřebovat.
Pomůcky:
Pokud jste neandrtálci jako já a nemáte žádné elektrické spotřebice, tak se nehruťte.
Letos jsem si při pečení vystačila s následujícími pomůckami:
Ruce - nejhladšího těsta dosáhnete, když ho propracujete rukama.
Vál a váleček nepotřebují komentář.
Dlouhá a krátká stěrka
Hmoždíř - ořechy jsem nejprve lehce pokrájela nožem a v hmoždíři je namlelaJ
Nůž, mísa na míchání těsta a ohnivzdorná mísa na míchání sněhu a čokolády, také nepotřebují žádný komentář.
Metlička an šlehání - malou metličkou našleháte jak sníh na kokosky či polevu na perníky tak i šlehačku. Nad šlehačkou, kterou šleháte ručně máte lepší kontrolu a nepřešleháte ji. Déle také drží. Mlýnek na kávu - tím melu koření, mák a cukr. Na ořechy nefunguje. Na ty je lepší mramorový či žulový hmoždíř.
Výroba těsta:
I přesto, že se v receptu uvádí, že těsto není třeba nechat zaležet, tak je dobré jej nechat alespoň hodinu v lednici odpočinou. Lépe se vám propojí chutě jednotlivých ingrediencí a výsledkem je chutnější cukroví. Těsta si připravuji den předem a udělám si jich obvykle několik. Výroba těsta netrvá tak dlouho, jako samotné výválení a vykrajování, takže těsto dělám v den, kdy nemám na pečení tolik času.
Suroviny:
Nepoužívejte margarin na pečení i když je levnější, ale pravé máslo. Zkoušela jsem obě varianty. Cukroví z máslového těsta je daleko chutnější a s těstem se lépe pracuje. Před výrobou těsta či kréml je nechte též zahřát na pokojovou teplotu. Nedávejte jej ale na topení.
Pokud vám dojde moučkový cukr, nevadí. Dejte do mlínku na kávu krystalový cukr a pomelte ho. Na výrobu těsta vám takto pomletý cukr stačí.
! Takto pomletý cukr však není jemný dost na vyšlehání sněhu.
Čokoláda se temperuje ve vodní lázni , nikdy přímo v kastrolu. Více o čokoládě napíši v jiném článku.
Sníh - vyšlehávejte též ve vodní lázni. Bílky musí mít, než je začnete šlehat pokojovou teplotu. Ze studených bílků nevyšleháte pevný sníh. Do těsta vmíchávejte sníh opatrně. Pokud vmícháváte do sněhu z bílků kokos či jiné ořechy, tak je vmíchejte opatrně. Již hmotu nešlehejte!
Válení a vykrajování:
Než začnete těsto válet, tak si porádně pomoučete vál hladkou moukou. Pokud pracujete s marcipánem nebo s mandlovou hmotou a snažíte se hmotu vyválet, použijte namísto mouky moučkový cukr.
Předtím, než začnu těsto válet, tak si jej promnu trochu v ruce a lehce je rozplesknu o vál a omoučím jej z obou stran. Těsto se pak nepřilepuje k válečku. Ten si také nezapomeňte pomoučit. Vyzkoušela jsem silikonový návlek naa váleček, diky kterému se nemusí váleček moučit. Těsto se mi k němu stejně lehce přichytávalo, takže i tento návlek jsem musela pomoučit.
Pokud se vám na váleček nalepá byť malý kousíček, tak jej z válečku počádně odstraňte. Pokaždé,když vyválím část těsta, tak stěrkou seškrábnu stěny válečku.
Vloni jsem tu psala o krátkých stěrkách, které používají profesionální cukráři. Tyto stěrky mi ušetčily hodně rozčilování nad přichyceným těstem pod válem.Článek i s fotografií stále naleznete v archivu. Tyto stěrky používám nejen k uhlazení těsta ve formě, ale i k odstranění přebytečné čokolády z pralinkové formy, na podebrání či krájení těsta.
Pečení:
Blahořečen buď ten kdos vymyslel pečící papír. Pečící papír ušetší nejen čas při vysypávání plechu moukou. Navíc jej můžete (pokud cukroví nepřipálíte) použít několikrát.
Dávejte na cukroví pozor, ať se vám nespálí. Po vytažení z trouby chvilku počkejte, než zašnete cukroví obalovat v cukru, jako napřílad vanilkové rohlíčky
Tak šťastné pečení!

Citrónové cukroví

28. listopadu 2011 v 15:10 | Čarodějka |  Cukroví
Ca 50 kusů vykrajovaného cukroví.
Příprava těsta: 15 min
Doba pečení: ca 5 minut / 200 stupňů
Núročnost: zvládne každý
Toto cukroví jse vyzkoušela vloni poprvé a hned se stalo pro svoji příjemně sladkokyselou chuť jedním z mých nejoblíbenějších.
Ingredience:
250 g hladké mouky
140 g másla
160 g moučkového cukru
šťávu a kůru z 1,5 citronu
Postup:
Smíchejte všechnz ingredience a vzpracujte hladké těsto, které nechejtě uležet minimálně 1 hodinu v lednici.
Předtím, než zacnete s těstem pracovat, nechte jej chváli odpočnout pči pokojově teplote.
Z tohoto těsta můžete udelat jak stříkané cukroví, tak jej můžete i vyválet a vykrájet z něj malá kolecka, která po upečení obalte v jemném kristalu.
Tip:
Těsto je trochu řidší oproti jiným těstům - například lineckému, proto pokud jej chcete válet a vykrajovat z nej koleška je nejlepší je mít trošku chladnější. Pokud jej však chcete stříkat na plech, tak je dobré jej nechat více zteplat. Bude se vám tak lépe stříkat. Na stříkání jsem použila stříkáček ve velikosti na venečky.

Letošní pečení anebo jak se nezbláznit

22. listopadu 2011 v 13:44 | Čarodějka |  Vaření
Vánoce máme za dveřmi a to pro mnohé znamená, že je čas začít s pečením výnočního cukroví.
Přiznám se, že jsem s pečením začala již prvního listopadu. Proč?
Odpověď je jednoduchá, abzch se nezbláznila týden před vánoci. dřívější pečení se mi velmi osvědčilo vloni. 10 dní před vánocemi jsem měla vše napečeno a nazdobeno a takjsem si mohla v klidu a v pokoji užívat vánoc.

Druhým y důvodů dřívějšího pečení je i fakt, že některé cukroví potřebuje nekolik týdnů, aby se zaleželo a zmeklo. Mezi takové patří například medové perníky, domácí přítel či zázvorky.

Dřívější začátek mi taktéž umožňuje si práci lépe rozvrhnout. nemusím tak upěct vše najednou. Dříve mě bolívala záda.
Teď si jeden den připravím třeba 2 těsta, což netrvá dlouho. Dám si je do lednice a dalši den upeču cukroví třeba jen z jedné poloviny těsta. Takto jsem to letos praktikovala mj. se zázvorkami, ktere se musí nechat vykrájene přes noc na plechu.

A co přibyde za recepty letos?
Vloni jsem vyzkoušela několik nových receptů. Letos z nich zveřejním recept na citronové cukroví, které má díky čerstvé šťávě z citronu příjemně nakyslou chuť, stříkané čokoládové cukroví s anýzovým aroma a možná přibyde i něco dalšího.

Tak hurá do pečení.