Červenec 2011

Norsko - cestopis na pokracovani- Farsund

11. července 2011 v 17:00 | Čarodějka |  Cestování
Farsund
Farsund lezi v okrese Vest Agder Fylke a dostanete se sem autobusem z Kristiansandu. Z Osla se dojedete do Kristiansandu vlakem nebo autobusem. Tato cesta trva asi 5,5 hodin. Pokud budete cestovat vlakem, tak budete muset prestoupit bud v Drammen nebo v Kongsbergu. Nechejte si vsak dostatecnou casovou rezervu na prestup mezi vlaky, aby vam druhy vlak diky zpozdeni neujel.
Autobusy do Kristiansandu jedou primo a nemusite prestupovat. Cenove je autobus trochu levnejsi. Je zde i podstatny cenovy rozdil, pokud si koupite jizdenku jen na jednu cestu anebo zpatecni. U vlaku to neplati.
Jizdenky na vlak a na autobus z Osla do Kristiansandu se kupuji pres internet. Jizdenka na autobus se da koupit i sofera, ale je drazsi.
! Vetsina autobusu ve Skandinavii jiz dnes nebere hotovost, ale pouze platebni karty. Mejte vsak pripravene oboje.
Norske dalkove autobusy www.nor-way.no
Norske vlaky www.nsb.no
Z Kristiansandu jede do Farsundu autobus, ktery ve vsedni dny jezdi kazdou pulhodinu. O vikendech vsak casto nejezdi. Farsund lezi ca 88 km na zapad od Kristiansandu a cesta autobusem trva 2 hodiny.
Ve meste jsou dva hotely a kousek od Farsundu je i camp, kde muzete bud stanovat anebo si pronajmou malou chaticku - hytte.
Mohu doporucit Fjord hotel Farsund z jehoz pokoju mate vyhled na fjord. Hotel je nejlepe zabukovat na : www.booking.com
Hotelova restaurace ma vyssi ceny, ale mohu zde doporucit norskou rybi polevku. Donecou vam velkou misu, ze ktere si sama nabirate do mensi misky. Pokud budete mit vsak jeste hlad, donesou vam vice polevky. Polevka je kremova a je v nim spousta krevet a kousku lososa. V hotelu k ni serviruji bily chleb a maslo. Polevka nam tak zachutnala, ze jsme si ji objednaly dva dny po sobe J
Farsund je malinke mestecko, ktere zije tritisice sto obyvatel. V roce 1965 byl Farsund sloucen s Lyserem, Heradem a Spinem. Mesto je zname svym letnim festivalem, ktery je naplnen ruznymi atrakcemi pro deti a koncerty nekolika umelcu.
Tradicne zde vystupuje rodina Stanghelu spolu s rodinou Rybaku - vcetne Alexandra. To byl ostatne duvod, proc jsem jela objevovat Farsund.

VOkoli Farsundu se stalo atraktivnim mistem pro dovolene lid obyvajici okoli Stavangeru.


U Farsundu najdete nadherne piskove plaze a i kdyz bylo o vikendu zatazeno a obcas prselo, mely plaze sve kouzlo a zajimavou atmosferu. Severne od Farsundu lezi Severni jezero (Norsjöen)Kousek na zapad dojedete do Lyser fyr. Je to misto, kde puvodne staly 4 majaky. Dnes tam stoji uz jen jeden a je otevren verejnosti jako muzeum. Muzete vyjit az nahoru a pokochat se rozhledem po krajine.Drive mel kazdy majak spravce a ten mel narok na 1 asistenta a dum. Pozdeji meli spravcove majaku narok na 6 asistentu a dum. Asistenti vsak nemeli narok na svuj dum. Bydleli v dome u spravce. Nekdy v 60 letech Svedskou zrusilo vsechny spravce majaku a jejich sprava je zdigitalizovana. Lyser fyr je I malinke "muzeum", ktere popisuje historii mista a majaku. Muzete si zde zakoupit i pohlednice ci nejake suvenyry.


Ve stredu jsem jela opet do Norska. Tentokrat jsem se vydala na festival "Karpedagene" do Farsundu.

Merunkovy kolac

5. července 2011 v 16:30 | Čarodějka |  Dezerty
Merunkovym kolacem potesite kazdeho milovnika sladkeho. Testo je krasne vlacne a buchta je stale vyborna i 3 dny po upeceni.


Davka v receptu je na 1 dortovou formu. Pokud chcete mit buchtu na cely plech, udelejte dvojnasobne mnozstvi.
Ingredience :
1 hrnek vody
1 hrnek jemneho krystaloveho cukru
2 hrnky hladke mouky
1 prasek do peciva
Spetku kurkumy
1 vanilkovy lusk
1 vejce
200 g masla nebo margarine (ne olej!)
1 sklenici zavarenych merunek (mohou byti cerstve)
Trochu mouckoveho cukru, masla a mouky na posypku (drobenku)
Postup:
Dejte misku nad hrnec s varici vodou apridejte do ni vodu, cukr, spetku kurkumy a maslo nakrajene na kousky. Rozpulte vanilkovy lusk, vydlabte prostredek a pridejte do misky. Nechte vse za obcasneho zamichani rozpusti. Az jsou maslo a cukr rozpustene, dejte smes stranou a nechte ji chvili vychladnout, aby se vam v ni vajicko neuvarilo.
S kouska masla a trosky moucoveho cukru a mouky si udelejte posypku.
Do rozpustene smesi pridejte jedno vejce a dva hrnky hladke mouky smichane s praskem do peciva. Pokud nemate prasek do peciva, muzete pouzit sodu bicarbonu. Te se vsak dava polovicni mnozstvi.
Vse dobre zamichejte a vylijte do vymazane dortove formy. Na vrch pokladte na pul rozdelene zavarene merunky a posypte posypkou (drobenkou).
Pecte vpredem vyhrate troube na ca 190 stupnu - 45 minut.