Květen 2011

Maturita

17. května 2011 v 16:25 | Čarodějka
Na maturitu si obcas vzpomenu. hlavne pokud se bavim s lidmi, kteri maji pred zkouskou a citi se vystresovani.
Jak to probihalo u me?

14 dni pred maturitou jsem chodila stale ven a moc se neucila. O svatem tydnu, kdyz jsem se mela ucit, tjsem zapomnela vypracovana temata tehdy jeste do rustiny v klubu, kde jsme si s kamaradkou kopirovaly nase ruce. Kopirovani nam prislo zabavnejsi nez uceni:-) Pocasi bylo hezke a tak me slunicko spise lakalo ven a ja se ne a ne pripoutat k uceni.
Tehdy jsem si rekla:
"Chodila jsi do skoly 4 roky, tak v te hlave musi neco byt."
S touto myslenkou jsem prisla v muj maturitni den do skoly a byla v pohode. Ostatni spoluzacky se zkousely jeste doucit to, co si myslely, ze neumi.
S usmevem na tvari jsem hned jako druha sla ke zkousce z ekonomie...
A jaky byl vysledek cele maturity? ekonomie 1; rustina 2; cestina 2; anglictina 1.
A jak je mozne, ze jsem dosahla lepsiho vysledku, nez ostatni, kteri se poctive ucily o svatem tydnu?
Jednoduse, nebyla jsem ve stresu a mozek diky uvolneni dokazal vydolovat ty znalosti, ktere nacerpal za cele ty 4 roky. Vypotila jsem ze sebe jmena autoru, o kterych jsem nevedela, ze existuji. Tedy alespon jsem si myslela, ze to nevim.

Moje doporuceni pro maturanty je:
Jdete se radeji projit ci navstivte kamarady. Den pred maturitou se rozhodne neucte a radeji se poradne vyspete.
Rano se na sebe usmejte do zrcadla, reknete si , ze jste nejlepsi a poradne se nasnidejte.

Hodne zdaru s maturitou!

Bazalka

11. května 2011 v 11:46 | Čarodějka |  Koření

Bazalka pravá nebo-li Ocinum basilicum je bylina známá hlavně z italské kuchyné.
Tato bylina však nepochází z Evropy nýbrž z východní Indie, kde se používála k ranním rituálům nejvyšší kasty Brahminu. Proto se jí někdy říká i svatá bazalka. V Indii se však nepoúživala k vaření. Bazalku používáli k vaření již i staří Egypťané a dnes ji najdete v kuchyních celého světa i v asijských státech, jako například v Thajsku. V Evropě se nejvice poziva ve středozemských zemich.
Kromě toho, že bazalka krásně okoření jídlo, má take léčivé účinky.
Bazalka zlepšuje koncentraci a zlepšuje trávení. Bazalka též pomáhá pri křečích a bolestích hlavy a lze ji použít i při teplotě. Připisují se jí i magické účinky a se používá například pri rituálu na zbohatnutí.
Existuje nekolik příbuzných druhu bazalky.
Jedním z nich je Ocinum Micranthum nebo-li známá jako thajská bazalka. Listy thajské bazalky jsou zelené, ale delší a též špičatější než jsou u bazalky pravé . Tato bazalka je aromatičtější než bazalka pravá.
V kuchyni ji známe hlavně z italských pokrmů jako je zelené pesto (Pesto a´la genovese) či předkrmu zvaného caprese, kdy se čerstvé zelené lístky bazalky pokladou na rajčata nakrájené na kroužky. Celé so to potom zaleje vinným octem Aceto Balsamico a zakápne olivovým olejem.
Bazalku si můžete též přidat do octa či ji používát do omáček na těstoviny

Bylinky

10. května 2011 v 10:43 | Čarodějka |  Koření
Používání bylin jak v kuchyni, tak i v léčitelství má velmi dlouhou tradici. V mnoha zemich, mezi nimi i České republice, se stále byliny pouzivaji i ve farmaceutickem prumyslu.
Jsou vsak zeme, ktere lecivych ucinku bylin nevyuzivaji. Jejich argumentem je, ze ucinek bylin neni dostatecne prozkouman. Ano, 3000 let je nedostatecna doba, abychom se presvedcili o jejich ucinku.

Používání bylin jak v kuchyni, tak i v léčitelství má velmi dlouhou tradici. V mnoha zemích, mezi nimi i České republice, se stále byliny používají i ve farmaceutickem průmyslu.

Jsou vsak žeme, které lecivych účinku bylin nevyužívají. Jejich argumentem je, že účinek bylin není dostatečně prozkoumán. Ano, 3000 let je nedostatečná doba, abychom se přesvědčili o jejich účinku.

Na Českém trhu existuje spoustu přípravků a značek bylinných přípravků a čajů.

Jedním z nich jsou kapky z různých druhů rostlin, pupenů a bylin, které vyrábí firma Naděje. Sama jsem nekolik druhů jejich kapek vyzkoušela a zjistila že proti bolesti zad a břicha nepotřebuji brát žádný Ibumetin, ale že mi stačí si vzít pár kapek výtažku z pivoňky lékařské. Na problém se žlučníkem jsou úžasné kapky z ostropeřce mariánského. Tyto kapky účinkuji daleko rychleji než běžné léky. Samozřejme neexistuji bylinné kapky proti všem nemocem, ale zkuste použití kapek treba proti nachlaženi, teplote, bolestem atd. Nebuďete vas organizsmus příliš přetěžovat chemickými latkami.

Najdete je buď v prodejnách se zdravou výživou anebo i na internetu, kde si je můžete objednat na dobírku.

Zde najdete informace o bylinných kapkách, koupelích a mastech:


Moje mesto - "Öckerö"

9. května 2011 v 17:20 | Čarodějka
O tom, co je moje mesto bych mohla psat velmi dlouze.
Ktere mesto mame na mysli? Je to mesto, ve kterem jsem se narodila, nebo mesto, kam jsem se pote odstehovala a pote znovu a znovu?

Rozhodla jsem se vsak napsat o "meste", kde ted bydlim.
Pred tydnem jsem se prestehovala ze svedskeho Göteborgu na ostrov Öckerö.
Ostrov je soucasti severniho soustrovi. Jak rikaji Svedi "skärgården". Takze to vlastne ani neni mesto. Do prace musim jet trajektem - zadny most mezi pevninou neni. Mezi göteborgem a Öckerö je jen more. Krasne, studene, slane, modre a take hodne uklidnujici.

co se deje na Öckerö? vubec nic. Pokud pujdete na prochakzu ostrovem, tak uvidite jen velke rodinne domy s peknymi zahradkami, uslysite akorat racky a na mori uvidite spoustu plachetnic.
Proste takovy Raj na zemi.


Norsko – Cestopis na pokracovani – Kristiansand

2. května 2011 v 14:35 | Čarodějka |  Cestování
Kdyz budete pokracovat z Osla po dalnici E 18 na jih smer Drammen a pote pokracujete k Tonsbergu, k Larviku az prijedete do Kristiansandu.

Cestou z Osla pojedete kolem Kristiansandske zoologicke zahrady "Dyrparken", ktera je hojne navstevovana i turisty. Naproti zoo najdete Quality Hotel Resort. V blizkosti zoologicke zahrady naleznete i letiste. Z Kristiansandu se tak rychle dostanete do Osla.
V Kristiansandu zacinaji a konci evropske silnice E18 a E 39. Pokud chcete pokracovat dale na zapad po pobrezi, tak jiz musite po malych serpentinach ci najet vzdy na trajekt.
Kristiansand je malebne mestecko, ktere se nachazi v provincii zapadniho Agderu - na jiznim pobrezi Norska. Mesto zalozil dansky kral Kristian IV v roce 1641 a dnes zde zije asi 80 tisic obyvatel. Na namesti najdete Kristiansand Domkirke (Kristiansandskou katedralu), ktera se slavnostne otevrela v roce 1885. V katedrale najdete nadherne starobyle biskupske kreslo a krasny vyrezavany oltar. Tento kostel patri luteranske cirkvi a navrhl jej architek Henrik - Thrapl Meyer. Budova je sedmdesat metru dlouha a 39 metru siroka. Katedrala je uvnitr zdobena prekrasnymi obrazy z krestanskymi motivy.
Tady naleznete panoramaticke obrazky kosela:
Pres leto jezdi do Kristiansandu mnoho zahranicnich turistu a mesto tak zije zvlastni a pohodovou atmosferou. Hotely josu zde drahe. Dvouluzkovy pokoj ve Scandic hotelu - v centru mesta nas vysel na 1650 norskych korun. Druhou noc jsme vsak jiz jeli do campu, ktery se neleza u jezera. V campu si muzete pornajmout bud stanovaci misto anebo malou drevenou chaticku. Jsou zde pekne sprchy a je zde take mala kuchynka, ve ktere naleznete jen elekricke varice a drez na nadobi. Nadobi vcetne kastrolu vsak musite mit sve.

Kdyz pujdete od pevnosti do prava a budete pokracovat rovne, az prekrocite maly most, dostanete se na druhe namestickopplne restauraci. Zde je tez rybi prodejna, kde si muzete zakoupit ryby a v campu si je pak ogrilovat. Pokud nemate gril,nevadi. Ve Skandinavii se prodavaji tzv. Grily na jedno pouziti. Je to vlastne takova aluminiova vanicka, ve ktere je jiz uhlia na vanicce je rost. Staci jen podpalit a uhli se samo rozhori.
Na toto mesto mam nadherne vzpominky a letos se sem znovu vypravim.

Zapecena brokolice s bramborem

2. května 2011 v 13:35 | Čarodějka |  zelenina
Tento pokrm je velice jednoduchy svym slozenim a pritom vas hodne zasyti. Je vhodny i pro vegetarian, ale pokud chcete, muzete do nej pridat na kostky nakrajenou sunku
Ingredience - 3 porce:
1 brokolici
5 brambor
½ cibule
1, 5 cm masla
2 lzice hl. Mouky
Muskatovy orisek, sul, cerny mlety pepr
Nastrouhany parmesan
2 platky eidamu
2 dcl mleka
Postup:
Zorpustete v kastrulku maslo a pridejte pak do nej mouku a udelejte svetlou zasmazku, kterou pote zalejte mlekem. Zasmazku s mlekem rozslehejte, nastouhejte do nej trosku muskatoveho orisku a pridejte sul. Dukladne michejte, dokud se vam nevytvori husta besamelova omacka. Kastrulek odstavte hned pote z plotny.
Brokolici rozdelte na male ruzicky a dejte do zapekaci misy. Pridejte na tenka kolecka nakrajene brambory a nahrubo nakajenou cibuli. Osolte, opeprete, vlejte besamelovou omacku a vse dukladne zamichejte.
Vse zasypte strouhanymm parmezanem a na nej pokladte platky eidamu.
Pecte v troube na 200 C dokud vam brambory nezmeknou - asi 40 min.