Duben 2011

Pikantni kureci polevka se zeleninou

8. dubna 2011 v 15:00 | Čarodějka |  polevky
½ kurete
4 limetove listy
2 chili papricky
2 bobkove listy
4 kulicky pepre a 3 kulicky noveho koreni
1 - 2 ks citronove travy
1 vetsi mrkev
½ cibule
10 mladych hraskovych lusku anebo jiz vyloupany hrasek
Pokud radi setrite na jidle, jako ja, tak muzete pouzit cele kure a z masa pote uvarit chilli curry. Recept na chilli curry je take zde na blogu. Z casti vyvaru pak udelate polevku a mensi cast vyvaru pouzijete na curry.
Do body dejte celou polovinu kurete, limetove listy polovinu cibule v celku, nakrajenou citronovou tavu asi na 2 cm dlouhe kousky, bobkovy list, chilli papricky, pepr a nove koreni a zalijte asi 2 litry vody.
Vyvar varte pomalu, aby byl silnejsi. Pote kure vytahnete a pridejte na nudlicky nakrajenou mrkev a asi na 1,5 cm velke kousky nakrajene hraskove lusky. Mlade lusky se jedi cele a maji prijenou nasladlou chut.
Pokud nesezenete mlade hraskove lusky, tak muzete do polevky pridat jiz vyloupany hrasek. Citronovou travu a limetove listy sezenete bud ve vetsich potravinovych supermarketech anebo v prodejnach s asijskym jidlem. Pokud je nesezenete, tak poradne omyjte limetovou slupku a nechte ji vyvarit chvili v polevce spolu a na zaver pridejte trochu limetove stavy. Citronova trava se da koupit i sterilizovana. Ta se nechava pouze vyvarit, ale neji se.

Grilovane / pecene mrkve

8. dubna 2011 v 13:18 | Čarodějka |  zelenina
Mozna pro vas zni pecene mrkve zvlastne, ale opravdu jsou velmi chutne. Nesmite je vsak peci prilis dlouho, aby nebyly prilis mekke. Proste je udelejte hezky na zoubek.
Tento pokrm je vyborny pro nadchazejici grilovaci sezonu.
Grilovane/pecene mrkve jsou vyborne jako priloha k masu, ale daji se jist i samotne ci treba s cerstvym uvarenym bramborem ci salatem. Nejlepsi je pouzit mlade jarni mrkve, kter emaji jemnou nasladlou chut.

Ingredience:
1 svazek mladych mrkvi
½- 1 lzice hrube morske soli
Olivovy olej
Pepr
Postup:
Mrkve ocistime a odkrojime zelenou cast tak, ze na mrkvi nechape asi 1 cm zelenych stonku.
Mrkve vlozime do zapekaci sklenene formy, posypeme soli a lehce je pokapeme olivovym olejem a trochu je opeprime. Misu neprikryvame vikem!
Mrkve peceme v troube s grilem tak dlouho, dokud nezmeknou. Vytahnete je z trouby ven, zalijte olivovym olejem a nechte chvili odpocivat. Nasaknou tak do sebe trochu olivoveho oleje.

Chili olej

8. dubna 2011 v 11:26 | Čarodějka |  Koření
Pokud mate radi ostre jidlo, tak si sami muzete doma vyrobit chilli olej, ktery vasim pokrmum doda trochu pikantnosti. Inspiraci jsem nacerpala v Thajsku, kde najdete nasekane chilli bud ve vode ci v oleji.
Budete potrebovat:
5 susenych ci cerstvych chilli papricek (nejlepe vetnamske)
3 limetove listy
1 dcl oleje
1 mocca lzicku balzamickeho octa
Chilli nasekejte na male kolecka a i se seminkama je dejte do oleje. Pridejte limetove listy a trosku balzamickeho octa. Vse ulozte do sklenene lhvicky s vickem a nechte ulozit v chladu a tme tak asi tyden. Po tydnu bude olej pekne pikantni.
Takto pripraveny olej se da pouzit do asijskych pokrmu, na grilovane maso anebo i do salatu. Pokud chcete mit jidlo jen lehce pikantni, pouzijte samotny olej. Pokud mate ostrejsi jazyk, tak dejte do jidla olej spolu s kousky chili, tak jako to delaji v Thajsku.