Listopad 2010

Skoricove hvezdicky

30. listopadu 2010 v 10:00 | Čarodějka |  Cukroví
Skoricoe hvezdicky
Toto cukrovi vam pri peceni pekne provoni byt. Testo neni narocne a pokud se vam nebude chtit valet a vykrajovat hvezdicky, tak si muzete udelat jen male bochanky.

Na skoricove hvezdicky budete potrebovat:
200 g hladke mouky
40 g mouckoveho cukru
6-8 lzicek mlete skorice
150 g margarinu na peceni (HERA) nebo masla
mouckovy vukr na obaleni

Postup:
Smichejte vsechny suroviny a udelejte hladke testo. Pujde vam to snadneji, pokud margarin trochu rozehrejete. Pak jen muzete vse zamichat lzickou. Testo pak nechte odpocinout asi 1 hodinu v lednici.
Pote vyvalejte a vykrajujte male hvezdicky, ktere po upeceni obalte v mouckovem cukru.
Pecte ca 10 minut na 180-190 stupnu.

Norsko - cestopis na pokracovani - Oslo 2

29. listopadu 2010 v 21:36 | Čarodějka |  Cestování
Oslo jsem navstivila znovu v listopadu pri navsteve koncertu v Jessheimu. Tentokrate jsem se zdrzela podstatne dele a mela tak vice casu si projit mesto. Diky norskym Facebookies, ktere Oslo jiz znaly jsem se dostala do Vigelandskeho parku.

Vigelandsky park stoji rozhodne za navstevu. Podel mostu, ktery vede pres Frognerskou nadrz, se nachazi spousta soch a sousosi. Vsechny josu nahe a vruznych pozicich. Muzete si i na sochy zkusit zahrat, jako jsme to udelaly ja a Magda:-)

Vigolandsky park

Na konci parku pak naleznete sloup na kterem jsou do sebe zaklinena naha tela. Odtam je krasny vyhled na cely park i na mesto. Vsechny sochy vytvoril sochar Vigeland a odtud nese park nazev. Kousek od parku naleznete i Mestske muzeum Osla.

Nejlepe se tam dostanete od hlavniho nadrazi tramvaji cislo 11 a 19.

u monumentu - Vegelandsky park

Kakaove bochanky s mandli

29. listopadu 2010 v 12:00 | Čarodějka |  Cukroví
Podobne testo delavala moje babicka, jen namisto masla pouzivala sadlo. Testo pak vtlacovala do formicek a cukrovi rikala medvedi tlapky - podle tvaru formicek.

Bohuzel nemam formicky a tak se musim spokojit s bochanky zdobene mandli v prostred.
Na toto cukrovi budete potrebovat:
150 masla
160 g mouckoveho cukru
7-8 lzic kakaoveho prasku
170 g hladke mouky
1 vanilkovy cukr
pulene oloupane mandle na ozdobu

Smichejte cukr, mouku, kakao a vanilkovy cukr a pridejte rozpustene maslo a vypracujte hladke testo, ktere pak nechte odpocinout asi 1 hodinu v lednicce.

Kdyz vytahnete testo z lednicky, nechte jej chvilku ohrat v rukach a pak si uvalejte hada, ktereho pak nakrajejte na male kousky, ze kterych vytvorte bochanky. Dorposted kazdeho bohanku vtlacte polovinu loupane mandle a dejte na plech. Cukrovi davejte daleko od sebe. Roztahne se.
Pecte v mirne vyhrate forme asi na 150-160 stupnu po dobu 30 minut.
Cukrovi se musi po upeceni nechat 14 dni zalezet (nejepe v chladu), aby zmeklo.

Alexander Rybak ma rad ceske pernicky

28. listopadu 2010 v 19:24 | Čarodějka |  Deník
Alex a perniky2


Facebookies mely 17 listopadu slet v norskem Jessheimu, kam se prijely podivat na koncert Alexandra Rybaka.

O Alexovi je znamo, ze ma mlsny jazyk a sni vse, co mu fanousci prinesou. A tak doslo nejen na holandskou cokoladu, ale i na ceske vanocni cukrovi, vcetne medovych perniku. A jak jsem se dozvedela, pry mu chutnaly:-)

A jestli chcete vedet, jake ty moje perniky jsou, tak si je muzete doma upect podle meho receptu, ktery naleznete v rubrice Vanocni cukrovi. Upekla jsem mui jedno vetsi srdce, ktere jsem ozdobila houslovim klicem a notami Pak jsem jej zavesila na cervenou stuhu. z perniku si muzete udelat i vanocni ozdoby na stromecek. Dirku do nich muzete udelat brckem, jeste predtim, nez je strcite do trouby. Nejen ze jsou po nazdobeni krasne, ale budou vam i na stromku krasne vonet.

Tak hezky advent s pecenim.

Carodejka

Alex and our Facebookies

Zazvorovy zazrak proti nachlazeni

7. listopadu 2010 v 18:24 | Čarodějka |  Koření
Tento tyden jsem byla dost nachlazena a tak jsem si uvarila hrnek "zazvoroveho zazraku".
Neni to nic jineho, nez zazvorovy caj. Caj jsem vypila tesne predtim, nez jsem sla spat a rano, kdyz jsem vstavala jsem se citila mnohem lepe. Ryma byla pryc.
Zazvorovy napoj neni jen na nachlazeni. mel by se pit v zimnich mesicich, aby zahral nase telo (nejen svoji teplotou).

Na tento maly zazrak budete potrebovat:
ca 2 cm cerstveho zazvoru
1 citron
2 lzice medu

Najemno nastrouhejte od konvice na caj cerstvy zazvor a zalejte horkou vodou. Nechte chvili odstat a pridejte stavu z citronu a med.

Tak at se vam vyhne podzimni nachlazeni:-)