Březen 2010

Zapečené gnochi se špenátem a kuřecím masem

29. března 2010 v 8:42 | Čarodějka |  Těstoviny
Gnochi se špenátem
Myslím, že název řekl vše. Miluji bramborové knedlíky a gnochi jsou vlastně takovou jejich italskou obdobou. Jen jsou menší. Nemusíte se s nimi doma dělat, dají se koupit již hotové. Pokud si je však budete chtít doma vzrobit sami, tak udělejte klasické bramborové těsto a pomocí dvou lžiček vytvarujte noky, které pak uvařte stejně jako knedlíky ve vodě.

Na 1 zapékací mísu  ca 4 - 5 porcí budete potřebovat:

250 g kuřecích prsou
1 balení mraženého špenátu
1 stroužek česneku
1,5 dl mléka
kousek másla
2 lžíce mouky
ca 100 g strouhaného parmezánu
1 mozarelu
300 g uvařených gnochů
sůl, pepř, muškátový oříšek
1 menší cibuli


Postup:
Uvařte gnochi a dejte je odkapat stranou. Nasekejte na jemno cibuli a lehce ji orestujte. Přidejte na kostky nakrájené kuřecí prsa a osolte a opepřete je. Až se maso zatáhne, přidejte mražený špenát a utřený stroužek česneku. Nechte špenát rozpustit a přidejte trošku vody a chvíli povařte. Mezitím si v malém kastrůlku rozpustěte trochu másla a přidejte 2 lžíce mouky. Až se mouka spojí s máslem a dostane běžovou barvu, tak ji zalejte ca 1-1,5 dl mléka a pořádně rozmíchejte. Přidejte trochu soli a muškátový oříšek a až vám začne omáčka (bešamel) houstnout, tak ji dejte stranou. Do špenátu dejte trochu mléka a přidejte nastrouhaný parmezán a muškátový oříšek.
Chvíli vše dobře promíchejte a odstavte stranou. Zapékací mísu vytřete olejem a dejte na dno první vrstvu špenátu s kuřecím masem. Na ni naskládejte gnochi a na ně navstvěte opět špenát s kuřetem.  Na poslední vrstvu špenátu rozetřete bešamel a poklaďte na něj na kostičky nakrájenou mozarelu. Můžete na něj nastrouhat i trochu parmezánu. Zapečte v troubě na 200 stupňů po dobu 25 minut.

Zelená polévka

27. března 2010 v 23:21 | Čarodějka |  polevky
zelená polévka

Tato zelená polévka vznikla náhodou. Často vařím pórkový krém nebo špenátovou polévku. Měla jsem doma pórek, ale nechtělo se mi dělat opět to stejné. Rozhodla jsem se proto uvařit polévku pouze ze zelené zeleniny, kterou jsem měla doma. Výsledek byla jemná - lehce pikantí krémová polévka plná vitamínů. A zde je recept:

Na 2 litry polévky budete potřebovat:
1 celý pórek
1 brokolici
100 g mraženého špenátu
1 lžíci sušené máty
150 g hrášku - čerstvého či mraženého
čerstvě mletý zelený pepř, sůl, olivový olej
1/2 znasekané česrstvé zelené chili papričky

Postup:
Nasekejte pórek a chili najemno a lehce je  na rozpáleném olivovém oleji orestujte. Přidejte brokolici, špenát a hrášek a zalejte vodou a osolte. Vařte dokud nebude zelenina úplně měkká. Poté polévku důkladně rozmixujte a přidejte, sušenou mátu a trochu čerstvě pomletý zelený pepř.Vše ještě povařte ca 15 minut.  A máte hotovo.

Tiramisu - italská vášeň

19. března 2010 v 20:45 | Čarodějka |  Dezerty

Tiramisu

Všichni známe italský dezert Tiramisu. Piškoty namočené do kávy obalené mascarpone se šlehačkou a posypané kakaem se přímo na jazyku rozplývají. K tomu dobré espresso a všechny starosti zmizí v nedohlednu. Nejen, že vás tento dezert zbaví stresu, ale také účinkuje jako zaručené afrodiziakum. Pro pravé italské tiramisů se používají podlouhé cukrářské piškoty. Já jsem vyzkoušela i dětské piškoty a od té doby používám jen je. Nenasáknou do sebe tolik kávy a mají v dezertu lepší konzistenci. Dezert dělám do menší formy na biskupský chlebíček. V té poté špachtličkou oddělím kousek a krásně jej naservíruji na talíř. TIramisu můžete však naplnit i do poharu. V tom případě budete mít méně porcí.

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: ca 10

Ingredience:
1 šlehačka
1 mascarpone (italský nezrající sýr - podobný husté smetaně)
moučkový cukr nebo 1 lžíce kondenzovaného mléka
trochu rumu nebo bayles likéru
rozpustnou kávu nebo 1 espresso
1/2 balíčku dětských piškotů.
2 lžíce kakaového prášku

Postup:
Dobře rozmíchejte mascarpone a přidejte do něj cukr či kondenzované mléko a trochu rumu nebo bayles likéru. Vše pořádně rozmíchejte. Buď uděljte opravdové espesso nebo uvařte hrnek instantní kávy a přidejte do něj trochu rumu nebo likéru. Tureckou kávu nedělejte. Lžíci kávy přidejte do mascarpone a dobře promíchejte.

Ušlehejte šlehačku a opatrně ji vmíchejte do směsi s mascarpone.
Formu lehce vytřete olejem a dno zlehka posypte kakaovým práškem a naneste asi 1 cm silnou vrstvu krému. Teď zlehka namáčejte piškoty do kávy a klaďte na krém těsně vedle sebe. Poté na ně navrstvěte asi centimetrovou vrstvu krému a tak opakujte. Zakončete krémovou vrstvou. Tiramisu zakryjte plastovou fólií a dejte do lednice na minimálně 4 hodiny zaležet. Podle mě je tiramisu nejlepší druhý den. Všechny chutě se krásně spojí a výsledek je úžasný.

Moje nová láska na celý život

19. března 2010 v 20:25 | Čarodějka |  Vaření
Již před nějakou dobou jsem se strašně zamilovala. Vypadá strašně dobře. Příjemný na omak a velmi dobře vybaven. A taky dlouho vydrží. Z levného kraje sice není, ale za to zajímavý. Je to věrný sluha, přítel do nepohody na celý život.

Kdo to je?
Mojí novou láskou je kuchyňský robot od firmy Bosch. Již kolem něj chodím nějakou dobu a obdivuji ho v různých kuchařských pořadech.
A přemýšlím:
Dovolená v Thajsku nebo nová láska v kuchyni? No není božský?

kuchynsky robot Bosch 1
kuchynsky robot multifunkcni











kuchynsky robot Bosch 2

Neúnavný Kája

16. března 2010 v 18:21 | Čarodějka
Gott

Jako malá holka jsem do něj byla strašně zamilovaná:-) V televizi a rádiu jste skoro jiného interpreta neslyšeli. Ale nebylo to jen to, že by chyběli na poli československé hudby zpěváci, ale Karel Gott mě dokázal zaujmout svojí image. Jako snad jediný zpěvák měl vždy úžasně střižený oblek či smoking a vše bezvadně sladěné. Pravda, jeho taneční pohyby jsou spíše legrační připomínající člověka, do kterého vjede elektrický proud. Ale tento nedostatek dostatečně výváží svým sametovým hlasem.

Pátrala jsem trochu v jeho historii a nechce se mi přepisovat jeho životopis, ale o jedné věci se přeci zmíním. Myslím si, že málo kdo ví, že Karel Gott není jen věčným Zlatým či Českým slavíkem, ale i americkou hvězdou. V roce 1967 měl angažmá v Las Vegas, kde v hotelu Frontier každý den zpíval.

Za celý svůj život účinkoval v různých zemích. Pokud opomenu Sovětský svaz, tak lidé mj. i v Číně, Saudské Arábii, Německu měli možnost ho slyšet zpívat naživo. Karel Gott za svůj život prodal spoustu desek, uspořádal spoustu koncertů a také dostal mnoho ocenění. Jednou z nich byla v roce 1992 Diamantová deska Supraphonu za pouhých 13 milionů prodaných desek. Toto je neuvěžitelné číslo.

Když to tak sečtu, tak se Karel Gott podobá svojí pracovitostí Včelce Máje, ke které nazpíval ústřední melodii, jak v češtině tak v němčině. A i když už dávno do něj nejsem zamilovaná a mám jiné "idoly", tak si jej vždycky budu vážit.


Opět mě políbila paní múza

10. března 2010 v 17:40 | Čarodějka |  Deník

Po dlouhé době jsem se přemluvila k tomu, že něco opět namaluji. A docela se mi to dařilo. Nevím, jestli mi k tomu pomohla jóga anebo fakt, že jsem dostala práci, ale pravděpodobně to souvisí s psychickou pohodou.

Obray modrého domu jsem však ještě nedokončila i když se může zdát, že je hotov. S fasádou nejsem tak úplně spokojená, a tak mám pocit, že ji budu ještě jednou přemalovávat. Ale pořád přemýšlí, co tomu chybí. Nějaký nájemník, strom...ještě nevím
Nechám si poradit

Peníze nejsou důležité

9. března 2010 v 19:01 | Čarodějka

"Peníze pro mě nejsou důležitý." Tuto větu snad už slyšel každý a možná ji i sám řekl, ale je to opravdu tak? Přála bych si, abych tuto větu mohla říkat také, ale bohužel. Ukázalo se, že v dnešním světě peníze důležité jsou.

Proč vlastně peníze potřebujeme, když je vzduch zadarmo? K tomu abychom přežili potřebujeme nejen jíst a pít, ale chránit se i před vlivy počasí. Bez oblečení a střechy se dá umrznout. Následkem nedostatku vody, jídla a oděvu, které naše tělo ochrání můžeme onemocnět či dokonce zemřít.
K tomu, abychom pokryly tyto základní potřeby potřebujeme dostatečné finanční prostředky.
O tom, jakých finančních prostředků je třeba bychom mohli polemizovat velmi dlouho. Tady jsou nároky jedince velmi odlišné. Tak zvaná relativní chudoba v Evropě znamená vyložené bohatství v zemích Afriky či Asie. Během svého života v Egyptě a věhem svých zahraničních cest jsem poznala opravdovou chudobu. Názor na relativní chudobu jsem velmi díky této zkušenosti zmněnila. relativně chudý evropský člověk má stále dostatečné finanční zdroje k tomu aby přežil a to díky sociálnímu systému, který nás umřít nenechá.

Názor na peníze jsem však nezměnila. Ty bohužel potřebujeme. Byla jsem dlouho bez práce. Na podporu jsem neměla nárok a chleba mi nikdo zadarmo nedal.

Odpad

7. března 2010 v 22:18 | Čarodějka

Odpad je denní součástí našeho života. Ani si neuvědomujeme, co všechno odpad je. Je to vlastně směs toho, co je pro naši domácnost v této podobě nepoužitelné, včetně toho co odevzdáme do WC.

Dříve jsem o tom tolik nepřemýšlela. V Praze jsem sice odpad třídila na papír, sklo a ostatní a to vlastně jen díky tomu, že popelnice na třízený odpad stály před domem, kde jsem bydlela. Po odstěhování do Švédska jsem zjistila, že se dá třídit odpad ještě více, jako například na tvrdý plast, měkký plast, kompostovatelný odpad, chemický odpad atd. Celkem máme v naší popelárně 10 popelnic a každá je na jiný odpad. Visí tam též tabulka s vysvětlením, co do které popelnice patří. Na druhé cedulce správa domu upozorňuje majitelé bytů, že správným třízením odpadu snížíme náklady na odvoz komunálního odpadu - také motivace.

Proč vlastně třídit odpad? Nejen, že nezahrabeme do země plastové láhve od Coca coly, ale dokážeme je i znovu využít. Ve Švédsku jsou plastové láhve zálohovány a vrací se do sběrného automatu v každém obchodě. U pokladny vám pak vaše peníze vrátí. Záloha va sklo již neexistuje. A to proto, že je většina nápojů prodávaných v běžném obchodě balená v plastu.

Odpad však netřídíme jen doma. Třídíme jej i na pracovištích, letištích, také u Mc Donalda a hotelích.

Jenže odpad není jen to hmotné co vyhodíme. Je to i to, co vylijeme třeba do záchodu. Když například malujeme a pak umýváme štětce ve vodě, kterou pak spláchnete buď do záchodu nebo vylejeme do umyvadla. To je též odpad, který se touto cestou dostává do podzemní vody, jejíž kvalitu tak hodně ovlivňuje. I když se pitná voda filtruje a čistí, existují látky, které nelze tímto filtrováním a čištěním odstranit. To znamená, že čím více chemických přípravků skončí v toaletě či umyvadle, tím horší kvalitu bude mít voda pitná. Po čase třeba už pitná voda ani existovat nebude.

A co bude pak? Nevím. Ale rozhodně my nebudeme, protože bez pitné vody se nedá žít.

Vepřové nudličky s chili s rýžovými nudlemi

7. března 2010 v 21:37 | Čarodějka |  Těstoviny

Mám ráda asijsou kuchyni a tak s ní i trochu experimentuji. Minulý týden jsem si koupila sezamový olej, který jsem dnes použila do tohoto pokrmu. Sezamový olej dodal pokrmu velmi zajímavou chuť připomínající pražené oříšky. Použila jsem jen pár kapek do marinády spolu s rýžovým octem, chili a česnekem. Maso pak bylo šťavnaté a mělo mírně pikantní chuť.

Ingredience - pro 4 osoby:

Marináda:

1 lžička sezamového oleje
2 čerstvé chili papriky
1 větší stroužek česneku
1 lžička rýžového octa
1 lžička cukru
sůl, mletý černý pepř
1 lžička mletého římského kmínu
trochu mořských řas

Ostatní ingredience:

1 balíček širokých rýžových nudlí
světlá a tmavá sojová omáčka
1 větší červená cibule
1 mrkev
1 zelená paprika
trochu hrášku

Postup:

Nasekejte chili a česnek najemno a dejte do mísy, ve které budete nakládat maso. Přidejte lžičku sezamového oleje, lžičku rýžového octa, asi 2 lžíce rozdrobených možských řas a ostatní koření. Pak přidejte tolik olivového oleje, kolik bude třeba k tomu, aby jste lehce ponořili do marinády všechno na nudličky nakrájené maso. Maso s marinádou dejte bokem a nechte odležete ca 20-30 minut.

Nakrájejte červenou cibuli na polokroužky. Poté si nakrájejte zelenou papriku a mrkev na kostky.
Rozpalte na pánvi malou lžičku olivového oleje a lehce na ní osmahněte cibuli. Poté přidejte papriku s mrkví a lehce osolte a chvíli nechte spolu s cibulí smažit na pánvi.

Rýžové těstoviny vložte do mísy či hrnce a zalejte je vařící vodou a přikrejte je pokličkou. Nechte je odpočinout 8 minut a pak je zceďte.

Přidejte do pánve naložené maso a orestujte je. Přidejte 1 lžíci tmavé sojové omáčky a 1 lžíci světlé sojové omáčky. Postupně pak přidávejte do pánve uvařené zcezené nudle. Nedávejte je však do pánve všechny naráz. Vše důkladně na pánvi promíchávejte dalších 5 minut. Pokud je třeba dochuťte ještě solí či sojovou omáčkou.


Meditace I

4. března 2010 v 20:05 | Čarodějka |  Esoterika

Již několikrát jsem zde popisovala cvičení jógy. Do té však nespadají jen cvičení fyzická, ale její nedílnou součástí je i meditace. Toto slovo se dnes skloňuje čím dál více. Příčinou je bezesporu tlak okolí, který je vyvíjen na jedince, který se důsledkem toho cítí velmi stresován a čímdál více lidí podléhá syndromu vyčerpání či depresi. Častější jsou též srdeční infarkty poměrně v ranném věku - již okoli 30 let.

Pomocí meditace můžete své tělo i duši oprostit od stresu a pomoci mu nastolit přirozený tonus ve svalech. Meditace je též účinná proti depresi. Anebo jste již viděli zdeprimovaného jogína? Já ještě ne. Zní to možná složitě, ale přitom je to tak jednoduché. Bude vám stačit, když si uděláte čas jen sami pro sebe pouhých pár minut denně. Přidáte-li k tomu dlouhou procházku na čerstvém vzduchu či cvičení jógy, bude to značka ideál.

Lehko se řekne, ale jak na to? Co to vlastně ta meditace je? Stav meditace je uvolněný a zároveň soustředěný stav mysli, který pomáhá uvolnit naše tělo a uklidnit naši mysl. Zpočátku se může zdát těžké udržet naši mysl v klidu, ale nikdo se učenným nerodí. Po určité době se vám v tomto uvolněném stavu začne líbit a budete se na meditaci přímo těšit.

Lidé používají různé meditační techniky. Důležité je, aby jste zaujali pohodlnou polohu a to buď v sedě na turka či lotosu anebo v leže na zádech. Nohy můžete mít buď natažené anebo je mít skrčené na podložce.

Meditační cvičení:
Toto meditační cvičení se provádí v leže, nejlépe s nataženýma nohama. Je dobré se přikrýt dekou a mít pod sebou nějakou podložku. Při tomto cvičení vám totiž klesne teplota.
Nejprve se zhluboka několikrát nadechněte a vydechněte. Začněte svůj dech kontrolovat a vnímejte, jak se vám při nádechu nejprve nadzvedává hrdník a později břicho. Při výdechu se stahuje dolů nejprve břicho a potom hrudník. Dech by měl být plynulý a pokud možno dlouhý. Ze začátku je těžké udržet dlouhý nádech a výdech, ale to je jen otáza tréninku. Doba nádechu a výdechu by měla být stejná. Zkuste si v duchu počítat s nádechem do deseti a s výdechem také do deseti. Několikrát to zopakujte a pokud je to pohldné, začněte prodlužovat nádech a výdech na 12 dob. Všímejte si, jak se vaše tělo postupně zahřívá a uvolňuje.

Teď přestaňte myslet na dech a nechte jej plynout automaticky. Uvědomte si svoji pravou patu, jak se dotýká podložky a v myšlenkách ji uvolněte. Postupujte směrem nahoru a uvolněte lýtko. To se postupně zahřívá a lépe přilne k podložce. Představte si, jak vám energie proudí kolem kolenního kloubu a koleno uvolněte. Představte si dlouhý masážní tak a uvolněte celé pravé stehno. Svaly se postupne zahřejí. Uvolněte kyčel a postupně celou oblast bederní páteře. Postupujte ve své mysli směrem nahoru a uvolněte každý sval v pravé polovině zad, poté uvolněte každý obratel páteře, zvedače hlavy a představte si, že prolémy umístěné v pravé polovině mozku jsou jednou pro vždy vymazány. Zaměřte svoji mysl na pravou dlaň a věnujte pár vteřin každému prstu a snažte se jej v myšlenkách uvolnit. Uprostřed dlaně vám začně proudit dokola energie, která začne postupně rpoudit do celé paže až nahoru k rameni.

Teď je pravá polovina uvolněná. Zůstaňte v klidu ležet a soustřeďte se na svůj dech. Srovnejte, jak se cítí vaše tělo na pravé polovině a jak na levé polovině. Pravá polovina je měkká a uvolněná. Všechny svaly jsou krásně zahřáté a jsou více v kontaktu s podložkou.

Teď svoji mysl přeneste na levou polovinu těla. Ta je stále napjatá, svaly jsou ztuhlé a chaldné.
Uvědomte si svoji levou patu, jak se dotýká podložky a v myšlenkách ji uvolněte. Postupujte směrem nahoru a uvolněte lýtko. To se postupně zahřívá a lépe přilne k podložce. Představte si, jak vám energie proudí kolem kolenního kloubu a koleno uvolněte. Představte si dlouhý masážní tak a uvolněte celé pravé stehno. Svaly se postupne zahřejí. Uvolněte kyčel a postupně celou oblast bederní páteře. Postupujte ve své mysli směrem nahoru a uvolněte každý sval v levé polovině zad, poté uvolněte každý obratel páteře, zvedače hlavy a představte si, že prolémy umístěné v levé polovině mozku jsou jednou pro vždy vymazány. Zaměřte svoji mysl na levou dlaň a věnujte pár vteřin každému prstu a snažte se jej v myšlenkách uvolnit. Uprostřed dlaně vám začně proudit dokola energie, která začne postupně proudit do celé paže až nahoru k rameni.

Teď jste uvolnili i levou polovinu těla. Zůstaňte ležet nebo sedět na podložce a pozvolna pravidelně dýchejte. Uvědomte si, jak se vaše tělo cítí a k jakému rozdílu došlo od doby, kdy jste si lehli a začali s meditací. Celý uvolňovací proces v myšlenkách ještě jednou zopakujte. Tentokrát však uvolňujte obě poloviny těla současně. To znamení, že se začnete soustředit na to, jak se obě dvě paty dotýkají podložky.

Pokud vám dělá potíž si vše pamatovat a máte pocit, že se nemůžete soustředit. Můžete si klidně toto cvičení namluvit na kazetu klidným hlasem a pak jen v leže poslouchat a soustředit se.


Jaro v Ostersundu

4. března 2010 v 10:15 | Čarodějka |  Deník

Hrozně se těším na jaro, ale je nějak v nedohlednu. Teploty se stálo pohybují okolo -5 až mínus 10 stupni. V pondělí večer bylo dokonce minus šestnáct. Brrrrrrrrr. Někdo si pomyslí, že nejlépe je doma se svařákem v hrnku. S tím mohu souhlasit, jenže, co doma.

Venku je sluníčko, které líká lidi ven. Na jezeře se bruslí bez ohledu na věk bruslařů, lidé se tam dokonce opalují a já si kráčím 6 km zamrzlou krajinou. Úplná idylka. Tedy včera byla. Dnes bylo sice také hezky, ale zato foukal vítr a já málem umrzla:-) Dostala jsem trochu rýmu, ale mám radost ze svého fotografického úlovku, který není nijak graficky upravován. Když jsem si své fotky prohlížela, měla jsem pocit, že si prohlížím kalendář na stránce s měsícem lednem.


Dolma - plněné vinné listy rýží

3. března 2010 v 22:38 | Čarodějka |  Apetizers
Ti, kdo byli v Řecku nebo alespoň v řecké restauraci určitě znají závitky z vinných listů plněných rýží. Tento pokrm se nazývá Dolma. Historie tohoto pokrmu sahá již do období Alexandra Velikého, což je mezi 331-323 let před naším letopočtem.
Pokud nemáte na zahrádce či vinohradu vinnou révu, můžete si vinné listy koupit. Prodávají se buď sušené či naložené ve slaném nálevu.
Pokud máte listy sušené, namočte je na hodinu do teplé vody, aby vám změkly. Pak je pořádně vymačkejte. Nesmí v nich být voda. Pokud máte listy naložené v láku, tak je nejprve několikrát propláchněte teplou vodou a pak z nich vodu též vymačkejte.


Na 14 kousků Dolmy budete potřebovat:

Celková doba přípravy: 90 minut
Doba vačení: 60 minut

14 vinných listů
1 hrnek rýže (nejlépe kulatější italské. Basmati a dlouhozrnná rýže jsou nevhodné)
1 čerstvou chili papriku nebo červenou feferonku
2 cibulky šalotky
1 lžíci nasekané petrželky
1 lžíci nastrouhaného čerstvého parmezánu
5 ks sušených rajčat
sůl, mletý černý pepř, mletý římský kmín, trochu červené papriky
1 lžičku rajského protlaku
1 lžíci šťávy z čerstvého citronu
olivový olej

Postup:
Jemně nasekejte šalotku, petželku a chili papriku a smíchejte s dobře propláchnutou rýží. Přidejte citrónovou šťávu a sůl a dobře promíchejte. V menším hrnci rozehřejte olivový olej a vsypte do nej rýžovou směs. Lehce směs osmahněte, dokud se olej nevsákne do rýže. Přidejte ca 1 dcl vody a nechte ji vyvařit. Rýže nemá být uvařená. Jen má lehce změknout. Poté vsypte směs zpět do mísy a přidejte nastrouhaný parmezán a ostatní koření a evtl. lžíci olivového oleje. Dobře vinné listy propláchněte teplou vodou a pořádně je vymačkejte. Rukou vytvořte z rýřové směsy malinký váleček a vložte jej na na spodní okraj vinného listu, tak aby ležel uprostřed. Přehněte okraje listu přes rýži dříve, než začnete rýži do listu zamotávat. Jinak by se vám závitky rozpadly.
Závitky poté naskládejte do většího hrnce těsně vedle sebe a přiklopte je talířem, přes který nalejte vodu a něčím jej zatěžkejte. Já jsem na talíř postavila hrnek s vodou. To úplně stačí. Vody v hrnci má být jen tolik, aby byly závitky ponořené celé ve vodě. Ne však více. Taokto je vařte na mírném ohni přikrté pokličkou asi 1 hodinu. Po uvaření je opatrně vyndejte nejlépe kuchařskými či cukrářskými kleštěmi a naskládejte do nějaké nádoby a zalejte olivovým olejem, tak aby byly alespoň do poloviny ponořené. Závitky nechte odpočnout - nejlépe do druhého dne.
Výborné jsou s tzatziky, což je hutný turecký jogurt s nastrouhanou okurkou a česnekem. Bude vám stačit jogurt i bez okurky.