Únor 2010

Není kmín jako kmín

28. února 2010 v 16:51 | Čarodějka
V Čechách všichni používáme kmín k vaření brambor, zelí a jiných pokrmů. Pomáhá nám totiž proti nadýmání. Málokdo však ví, že mimo ten kmín, zvaný kmín kořenný neboli Carum Carvi existuje i jiný.

Carum Carvi - Kmín Kořenný (Kmín Luční) je pro nás nejznámější odrůdou. V Čechách se hojně vyskytuje na loukách odtud také název Kmín Luční. Je to dvouletá bylina, která je 30-100 cm vysoká. Bylina má bílé kvítky a tmavě hnědá semínka. Tento kmín se objevil v českém herbáři již na počátku devatenáctého století. Ve světě je též známý jako chlebový kmín.




Černý Kmín nebo-li Nigella Sativa je znám spíše pro své využití v přírodní medicíně. Lysuje se z něj zastudena olej anebo se z něj dělají odvary. Tento kmín je bohatý na vitamíny A,B2,3,6, D,E,F, kyselinu listovou, Ómega 3 a jiné minerály. Tento kmín pochází z jihozápadní Asie a používali jej již egyptští faraóni. Černý kmín byl též nalezen v Tutanchamonově hrobce.
Dá se použít například při léčbe různých virotických onemocnění, při klimakterických potížích, proti psoryáze jako obklad, jako čaj proti překyselení žaludku aj. Tento kmín se však nepoužívá jen k léčbě různých neduhů. V arabské kuchyni se nejčastěji používají jeho celá semínka do chleba. Černý kmín roste po celý rok a dosahuje výše okolo 30 cm. Má včerná semínka. Ta jsou baculatější než u kmínu Carum Carvi, který má semínka hnědá a mírně zahnutá. Chuť Černého Kmínu je velmi výrazná a mírně nahořklá.













Další odrůdou kmínu, o které bych chtěla napsat je tzv. Kmín Římský nebo-li Cuminum Cyminum. Je to jednoletá rostlina, která vyžaduje stálé a teplé podnebí. Tento kmín má časté využití v indické a arabské kuchyni. Jeho chuť je daleko aromatičtější než u běžného kmínu. Římský kmín bývá též jednám z koření ve směsi indického curry či jiných směsí jako Garam masala. V arabské kuchyni se používá například do Čočkové polévky, jejíž recept najdete též na mém blogu v rubrice polévky.


Slepice na Cury

28. února 2010 v 16:06 | Čarodějka |  Maso

Pokud si koupíte slepici nebo máte doma, co nenese již žádná vajíčka, tak z ní můžete udělat dva pokrmy najednou. Nejprve uvařte slepici ve vodě spolu s cibulí, pepřem, novým koření a solí. Pak ji zbavte kůže a kostí. Odeberte stranou trochu bujónu a maso. Z většiny bujonu udělějte polévku a přidejte do ní jen malé kousíčky masa a kořenovou zeleninu. Zbytek masa si ponechte na následující pokrm.

Pro slepici na cury budete potřebovat: (4 porce)
maso z uvařené slepice nakrájené na kousky (zbavené kostí a kůže)
1-2 lříce indického curry koření
trochu zeleného hrášku
nasekanou petrželku
1 mrkev
2 hrnky rýže
1 menší cibuli
1 žlutou papriku
1/2 chili papriky zbavené zrníček
2 lžíce olivového oleje
1 hrnek slepičího bujónu
kousek pórku

Postup:
V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a nasypte do něj rýži. Chvíli oji pražte. Až se do ní vsákne všechen olej, zalejte ji buď vodou anebo můžete lepičím bujónem a osolte. Na 2 hrnky rýže budete potřebovat celkem 5,5 hrnků tekutiny. Rýži občas zamíchejte. Pokud bude třeba přidejte v závěru trošku vody. Rýže je hotová, až se voda vyvaří. Necedí se.

Rozehřejte olej v pánvi a dejte do něj nadrobno nasekanou cibuli. Lehce ji orestujce a přidejte 1-2 lžíce curry koření , česnek a nadrobno nasekanou chili papariku. Vše promíchejte a za několik sekund přidejte na kousky nakrájenou mrkev a žlutou papriku, sůl a vše zalejte slepičím bujónem. Až mrkev a paprika trochu změkne, přidejte na kousky nakrájené slepičí maso a hrášek. Povařte dalších deset minut. Poté servírujte s rýží.

Dobrou chuť.

Georg Orwel - Farářova dcera

26. února 2010 v 15:44 | Čarodějka |  KNIHY

George Orwell (25.06.1903 - 21.01.1950)
je známý anglický spisovatel na celém světě. Proslavil se hlavně romány 1984 a Zvířecí farma. Orwellovy romány měly mnohdy politický podtext a sám spisovatel byl mnohdy označován jako politický věštec.

Jeho román Farářova dcera byl napsán v roce 1935 a děj románu se odehrává v jihovýchodní Anglii. Jeho hlavní hrdinkou je zde dcera staršího mrzutého faráře Dorothy, která se stará nejen o domácnost, ale i o celou faru. Dopoledne vaří, uklízí a objíždí celou farnost a přesvědčuje lidi, aby chodili do kostela a přispěly na farnost. Po večerech pak připravuje masky na dětské divadelní představení aj. Vlastní život nemá.

Najednou se ocitne v Londýně a neví, kdo je, jak se jmenuje a jak se tam dostala. V kapse má 5 pencí a kolemjdoucí tuláci, kteří se chystají na chmel ji zlákají s sebou. Celou sezónu češe chmel a šetří si peníze, které vidělala. Mezitím se o zmizelé farářově dceři píše v novinách. "Farářova dcera byla viděna v Paříži..." Časem jí došlo, že se zřejmě jedná o ni.

Po chmelařské sezóně se vrací s trohou peněz do Londýna a zaplatí si ubytování na pár dní a koupí si nové nejnutnější oblečení. To, co měla se na ní rozpadá. Zakusí i život bezdomovců, ale během krátké doby si najde práci učitelky v jedné soukromé škole, kde jí pronajmou vymrzlý pokoj. Majitelka školy, která ji i ubytovává jidoslova tyranizuje.

V závěru knihy se však vrací hlavní hrdinka Dorothy domů.


I am so happy

26. února 2010 v 15:43 | Čarodějka |  Deník
Teď mi jeden člověk tak spravil náladu, že si půjdu otevřít svoji maličkou láhev šampusu a připiju si na život. Ola mi právě oznámil, že mě chce zaměstnat a ve čtvrtek nastupuji a budu organizovat jednu supr obří konferenci, kde bude deset tisíc účastníků. Mám radost, lépe můj víkend nemohl začít.


Pasta bolognese

25. února 2010 v 23:29 | Čarodějka |  Těstoviny

Omáčku bolognese mám nejraději v kombinaci s těstovinami zvané spirali nebo jak jim říkáme doma vrtule. Spirali se k této omáčce hodí nejlépe poněvadž se mleté maso krásně dostane dovrtulek a omáčka vám tak nestéká s těstovin. Takto upravené těstoviny jsou oblíbené skoro na celém světě. Jsou lehké na přípravu a mleté maso je docela levné.




Ingredience - 4 porce:
500 g těstovin
sůl, černý mletý pepř
strouhaný parmezán
200 g mletého masa (nejlépe míchané vepřové s hovězím)
trošku bílého vína
1 stroužek česneku
1 menší cibule
1-2 sušené chili papričky
2 plechovky naložených loupaných rajčat
olivový olej

Postup:
Dejte vařit vodu do hrnce a uvařte těstoviny dle návodu. Rozehřejte trochu oleje na pánvi a lehce osmahněte na drobno nasekanou cibuli. Až je cibule průsvitná přidejte mleté maso, sůl a pepř a chvíli maso orestujte. Poté přidejle trochu bílého vína a chvíli poté loupaní rajčata, chili papričku a na polovinu rozkrojený stroužek česneku. Omáčku vařte tak dlouho, až se z ní vyvaří skoro všechna voda z rajčat.
Uvařené těstoviny slejte a propláchněte studenou vodou, aby se vám neslepily. Poté je vložte do pánve s omáčkou a chvíli na pánvi promíchávejte a na závěr přidejte strouhaný parmezán.

Kurs jógy pro začátečníky- další pokračování

23. února 2010 v 22:27 | Čarodějka |  Esoterika
V neděli jsme se opět sešly v malé příjemné místnosti, kde nás Carola obeznámila s dalšími variantami cviků a přidala nám další sestavu. Včera a i trochu dnes jsem cítila, jak se moje prsní svaly protáhly. Po cvičení se ale cítím vždycky dobře. Pokaždé jdu ještě po cvičení na procházku, což je aktivita, kterou mohu vřele doporučit.

Minule jsem vám napsala pár cvikl, které si můžete zacvičit i když nejste žádní jogíni. Dnes vám napíšu něco více.

1) Pohodlně si stoupněte a zhluboka se nadechněte. Začněte si uvědomovat svůj dech a když se cítíte dostatečně soustředění, nadechněte se a vzpažte. S výdechem jděte do předkonu a dejte ruce na zem. Můžete lehce pokrčit kolena. S nádechem se vraťte zpět a vzpažte. S výdechem pak dejte ruce dolů. Tento cvik zopakujte 4x.

Tento cvik jsem popisovala i minule a můžete jím začínat každé své cvičení. Vlastně je dobré s ním začít i den.

2) Postavte se opět do základního postavení a s nádechem vzpažte. S výdechem jděte opět do předklonu a dejte ruce na zem. Pokud potřebujete, pokrčte kolena. S nádechem se pak zveďněte do polopředklonu. Záda mějte rovná a ruce rozpažte. S výdechem jděte opět až dolů a dejte ruce na zem. S dalším nádechem se zvedněte nahoru a vzpažte ruce. S výdechem pak dejte ruce dolů. Tuto sestavu zopakujte ca 6-8 x. Dalá pak můžete uopakovat stejnou sestavu a až budete ve fázi polopředkonu, zůstaňte tam dva dechové cykly tzn. dvakrát nádech a dvakrát výdech.

3) Pořádně se rozkročte. Šlapka přední nohy má směřovat přímo před vás a zadní by měla být kolmo. Obě dvě nohy byste měli mít souběžně. S nádechem dejte ruce nahoru a současně přeneste váhu dopředu, tak že pokrčíte koleno nohy vykročené dopředu. S výdechem nohu narovnejte a současně se předkloňte a dejte ruce na zem. S dalším nádechem opět pokrčte koleno přední nohy a přeneste na něj váhu a současně s tímto pohybem vzpažte. S výdechem pak narovnejte koleno a dejte ruce dolů. Tento cvik zopakujte 8x na každou stranu. Pokud budete mít problém se stabilitou, tak můžete mít nohy trošku rozkorčené. Cvičení by mělo být pohodlné.

4) Pořádně se rozkročte. Šlapky obou nohou směřují přímo před vás. S nádechem rozpažte a s výdechem se předkloňte a dejte levou ruku vedle pravé šlapky a druhou ruku mějte vzpaženou. Pokud to zvládnete, můžete se za svojí rukou podívat. Hlavu otočte pomalu zpět a s nádechem se vraťte do výchozí polohy rozkročmo. S nádechem opět rozpažte a s výdechem se předkloňte a otočte tentokráte na druhou stranu. Dejte svoji pravou ruku vedle levé šlapky a podívejte se za svojí levou rukou, která je vzpažená. Poté otočte hlavou zpět a s nádechem se vraťte opět nahoru do stoje rozkročného s upažením. tuto sestavu opakujte 6x na každou stranu.

5) Po předchozím cvičení byste měli své svaly trochu uvolnit. Proto sem zařazuji tuto sestavu. S nádechem vzpažte a s výdechem jděte do mírného podřepu a obejměte zezadu své nohy. Svaly by měly být uvolněné. Pokud v nich cítíte napětí, tak kolena ještě více pokrčte a záda mírně zakulaťte. Toto si zopakujte 4x.

6) Teď se můžete přesunout na podlahu a lehnout si na záda. Tento cvik je dobrý na posilnění hýžďového a bederního svalstva. Pokrčte své nohy a dejte je co nejvíce můžete k hýždím. Nepomáhejte si však rukama. Pokud dosáhnete na své kotníky, můžete je obejmout, ale nemusíte se stresovat, pokud na ně nedosáhnete. Ruce mějte podél těla. S nádechem zvednětek zadek ze země a prohněte se co nejvíce v zádech a současně vzpažte. S výdechem jděte zpět dolů na podložku a ruce dejte zpět podél těla. S nádechem opět zvedněte zadek a ruce a s výdechem jděte zpět do původní polohy. Tetno cvik zopakujte 8x.

7) Zůstaňte ležet na podlaze. Přitáhněte nohy k bradě a volně položte své ruce na kolena. S nádechem upažte a nohy zvedněte nahoru tak, aby byly úplně napnuté a šlapky směřovaly ke stropu. Zopakujte osmkrát a poté můžete zůstat dva dechové cykly v pozici, kdy máte nohy nahoře. Takto můžete cvik zopakovat ještě 4x.

8) Zůstaňte ležet na podlaze a kontrolovaně pomalu zhluboka dýchejte. Zkuste si počítat délku nádechu a výdechu. Dech by měl být plynulý a nádech a výdech trvat stejnou dobu. Je dobré dechový cyklus postupně prodlužovat. Takto dýchejte asi deset dechových cyklů a pak začněte dýchat normálně. Až se váš dech ustálí, protáhněte se a pomalu se posaďte.

Tak teď jste se protáhli, načerpali energii a můžete se věnovat něčemu jinému.

Pánev z kolekce Ikea +365

20. února 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Vaření
Již delší dobu jsem potřebovala novou pánev. Vybírala jsem , vybírala, až jsem si koupila pánev v Ikea z její kolekce +365. Měla jsem z této kolekce již jeden nerezový hrnec a jsem s ním velmi spokojená. A stejné je to s novou pánví, kterou jsem si přivezla z Ikei v Sundsvallu. Je to ta nejlepší, co jsem kdy měla. Má naprosto úžasný teflon a opravdu nepotřebuji ani gram tuku. Nic se mi na ještě na pánvi za dva měsíce nepřichytlo a stačí ji jen opláchnout a setřít lehce houbičkou zašpinění. N ic nemusíte drhnout.

Nejen, že to je malý zázrak, ale na hrnce a pánev z řady +365 je pětiletá záruka. K pánvi jsem si koupila ještě další dva hrnce. Jeden menší s teflonovým potahem a druhý je úplně stejný, co jsem již měla doma. Takže ty staré smaltované hrnce vyletěly oknem. Respektive jsem je odvezli do sběrny odpadu, kam se vyhazuje nepotřebné, které se dá ještě zrecyklovat. Ale nikdo vám, za to neplatí.

Dříve jsem měla pánev od Tescomy, která byla jako každá jiná. Sice ne nejlevnější, ale také ne nejlepší. Hrnce a pánev z Ikei též nepatží k úplně nejlevnějším, ale nejsou ani závratně drahé. Rozhodně se vyplatí za ně dát o pár korun víc.

Co to +365 znamená. Toto označení u hrnců znamená, že je můžete dát klidně i do trouby. Pokud tedy děláte nejaké maso na pánvi a pak jej chcete i zapéct, nemusíte jej překládat na plech, ale můžete dát do trouby celou pánev. Toto označení také znamená, že nádobí můžete dát do myčky na nádobí. U teflonového nádobí to však nedoporučuji. Označení +365 nesou i některé porcelánové výrobky. Tyto můžete použít i do mikrvlné trouby, myčky a já jsem v malých ikea mističkách pekla mufinky v troubě.

Pokud si chcete teflonovou pánev dlouho zachovat nepoškozenou, tak dodržujte tato pravidla:
a) Po dovaření či dosmažení pokrmu pánev ihned odstavte z horké plotýnky.
b) Nikdy neoplachujte rozpálenou pánev studenou vodou. Pánev nechte poyvolna vychladnout a poté ji omyjte.
c) Nepoužívejte kovové vidličky, obracečky a jiné předměty k vaření na pánvi. Používejte buď plastové či dřevěné výrobky, abyste teflon nepoškrábali.
d) Pánev nedrhněte žádnou drsnou houbičkou či kartáčem. Raději ji nechte chvíli namočenou a pak jen otřete houbičkou.

Tyto rady dodržujte u jakékoliv teflonové pánve.

Tak hurá do Ikei pro nádobí.



Thajská kuřecí “polévka” s červeným curry a kokosovým mlékem

19. února 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Maso

Tento recept jsem si přivezla z dovolené v Thajsku. Miluji kuře na všechny způsoby a také mám ráda ostrá kořeněná jídla. Thajská kuchyně je známá tím, že vám vylezou oči z důlků, jak je jídlo ostré. Jestli si myslíte, že jste zvyklí na ostré jídlo, tak na to zapoměňte. Pří výletu do Thajska se přesvědčíte, že jídlo, které se v Evropě nazývá ostrým je v Thajsku jídlo velmi jemné. Můj recept není tak ostrý, ale klidně použijte méně curry anebo I více. Nenechte se zmýlit názvem curry. Nejedná se o žlutou indickou kořenící směs kurkumou, ale o mleté čerstvé chilli papričky, které jsou buď zelené nebo červené. Toto curry je typické pro Thajsko a Malajsii. Červenou curry pastu můžete nahradit zelenou . Citronovou trávu zakoupíte buď v obchodě s orientálním koření nebo v supermarketech jako Tesco. V Thajsku je toto hlavní jídlo a tak ji řadím k masitým pokrmům.


Ingredience:
400 g kuřete zbaveného kostí a kůže
2 větší brambory
1 plechovku kokosového mléka (crème)
3 listy citronovníku
Pár kousků citrónové trávy (lemon gras)
Kousek čerstvého zázvoru
červenou curry pastu
(rozemleté chilli papričky)
rýže


Postup:
V hlubokém kastrolu rozehřejte olej a přidáme 1-2 lžičky curry pasty. Pokud némáte curry pastu můžete si najemno nasekat čerstvou chilli papriky. Přidáme na polokroužky nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený zázvor a na kousky nakrájené kuře. Lehce osmahneme, přidáme na kousky nakrájené brambory a zalejeme ca 1,5 l vody a přidáme sůl, citrónovou trávu a citrónové listy. Vaříme dokud nám brambory a kuře nezměknou. Poté přidáme kokosové mléko a ještě asi 15 minut spolu povaříme. Takto upravená polévka se servíruje v Thajsku jako hlavní pokrm s dušenou rýží.

Pečená kuřecí stehna s tandori kořením

18. února 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Maso
Kure Tandori

Indická kuchyně patří mezi mé oblíbené. Pokaždé když zajdu do indické restaurace Goua, která patří mému kamarádovi Iftimu, diskutuji s jeho bratrem, který je tam kuchařem o jídle. Vlastně se ani o ničem jiném bavit nemůžeme. Vaření je naše vášeň. Tento recept není původně indický. Jedná se o můj vlastní recept. Použila jsem zde však indickou směs koření Tandori masala (ind.. koření), které jsem stejně jako to dělají indové smíchala s bílým jogurtem.

Kořenící směs tandori jsem našla např. na webovém obchodě zde:
http://www.rojikovokoreni.cz/koreni/tandori-masala-61

Základem pro tandori koření je římský kmín, koriandr, zázvor, chili, a sumah

Ingredience: 4 porce

4 kuřecí stehna
1 sáček Tandori kořenící směsi
olej
sůl
1 plechovka krájených rajčat
1 větší cibule
7 větších brambor
2 lžíce bílého smetanového jogurtu

Postup:
Asi polovinu kořenící směsi rozmíchejte s olejem a jogurtem a směsí potřete kuřecí stehna s obou stran. Rozkrojte cibuli a nakrájejte podélně na poloviční prstýnky. Brambory oloupejte a nakrájejte asi na 0,5 cm široké kusy. Kuře, brambory a cibuli vložte do pekáče a zalejte sekanými rajčaty s plechovky (polpa di pomidoro). Zbytek kořenící směsi nasypejte do pekáče a vše dobře promíchejte. Pečte ve vyhřáté troubě 200-220 stupňů ca 40 minut.

Tyrkysová posedlost a rudá přitažlivost

18. února 2010 v 0:53 | Čarodějka |  Deník
Od jakživa mě fascinovaly tyrkysová a červená barva. V tyrkysové barvě mám hlavně letní oblečení, jako jsou trička a tílka, bavlněný svetr, sukně a malé šátečky. Červená však dominuje u mých bot, kabelek a šátků. Samozřejmě mám i červené sako a červené hedvábné šály, pásek, klobouk, punčochy a nějaké to tričko. Červenou doplňuji hlavně černou a modrou. Mé posedlosti si dokonce všimli i moji známí. Ale co mám dělat? Barvy se mi líbí a dokonce mi i sluší. Tedy alespoň si to již od mala myslím a dokonce mi to i pár lidí řeklo.

Na internetu jsem objevila webové stránky polyvore, kde si sami můžete vytvořit módní koláž. Je to docela zábava, ale dá to pochopitelně práci, než se prohrabete všemi možnými halenkami, kalhoty a podobně. Při té příležitosti jsem zjistila, že si budu muset pořídit něco nového, jak jinak v tyrkysové:-)

Pokud vás baví si hrát s počítačem a pokud máte zájem o módu, zaregistrujte se zdarma na těchto webových stránkách a můžete se podívat, co které módní domy nabízejí, kolik to stojí a hlavně si sami můžete vytvořit takovou koláž.


Tady jsou mé módní koláže:






Kopii koláže a detaily o výrobcích zobrazených v koláži naleznete na této adrese:


Magda Váňová - Past

17. února 2010 v 8:30 | Čarodějka |  KNIHY

Rubrika o knihách mi začala nadávat, že na ni kašlu. Proto se s vámi podělím o dojem z knihy současné české spisovatelky Magdy Váňové - PAST, kterou jsem před čtrnácti dny dočetla. Jako všechny autorčiny knihy je děj velmi napínavý a opět se jedná o zpletité vztahy mezi mužem a ženou. Z knih Magdy Váňové nabyde žena dojmu, že všichni chlapi vedou dvojí život a, že každých chlap má minimálně jednu milenku a někdy i více. Muži v jejích knihách mohou naopak hledat inspiraci, jak si zpestřit nudný život v manželství po dvaceti letech:-)

Hlavní hrdinkou tohoto románu je Milana - praktická lékařka s vlastní praxí v Rudné u Prahy. Nezvykle hlavním hrdinou románu je i její zemřelý manžel Vít o jehož životě vlastně kniha je. Na manželově pohřbu se objeví Vítova tajná milenka Galla se svým synem Brunem, kterou již Milana jednou náhodou potkala ve Vítově kanceláři. Galla se živí jako ilustrátorka dětských knih. Po Vítově smrti má Galla velké finanční problémy, protože všechny náklady na život platil zemřelý Vít a ona se svými ilustracemi nedokázala uživit. Její rodiče bydleli daleko a neměla s nimi dobré vztahy. Bruno byl Vítův syn, o kterém neměla Milana ani tušení. Strašně sama toužila po dítěti a Vít s ní mít děti nechtěl. Jméno Bruno bylo vlastně jméno, které chtěla dát svému synovi. Milana vymyslela plán, jak se milenky zbavit a odsunout dědické vyrovnání. Dovolila Galle a Brunovi se nastěhovat k ní do vily a sehnala jí i nějaké zakázky, aby ji u sebe udržela. Dohoda zněla na rok. Galla byla v zoufalé situaci a tak nabídku přijala. Milana si Bruna zamilovala jako vlastního synova a systematicky pracovala na tom, aby ji Bruno měl radši než svoji mámu, kterou plánovala nechat připravit o péči o syna.

V románu se také vyskytne postava tajného Vítova bratra, kterého měl jeho otec s jinou ženou. Vítův otec žil úplně stejný dvojitý život jako syn. Vít však svého tajného bratra nikdy nepotkal. Galla se stala jeho milenkou a zamilovala se do něj stejně jako do Víta. Jednou odvezl Gallu domů a potkal se s Milanou. Když zjistil, že má stejné neobvyklé příjmení jako jeho otec, tak se zmínil, že je Vítův bratr. S Gallou pak rychle ukončil vztah, protože se chtěla na něj uvázat. Druhý život však začal vést s Milanou. Když ta pochopila, že se rozvádět nebude, byl po známosti konec.

Když Milana zjistila před deseti lety, že má Vít milenku, plánovala jeho pomalou vraždu. Sehnala si muchomůrku zelenou, usušila ji a rozemlela. Muchomůrku měla schovanou celou dobu ve staré dóze od kakaa. Chtěla ji postupně Vítovi přidávat do jídla, aby tím pozvolna otrávila a zničila jeho orgány. Nakonec jí však osud pomohl od Víta sám. Zemřel na infarkt. Osud bohužel také zapříčinil, že schovanou muchomůrku objevil malý Bruno, který měl chuť na kakao a sám se otrávil. Kniha má tragický konec. V jejím závěru podpálí tajný Milanin dementní bratr Oliver její vilu a její matka se pokouší zachránit jeho plyšové prasátko a sama tak uhoří.

Milana se pak stěhuje za svým otcem do Německa, kde se spolu s ním stará o svého dementního bratra Olivera, kterého poprvé viděla až když jí bylo 40.

Děj této knihy je velice napínavý a spletitý. Není však náročné se do něj vžít a pochopit složité vztahové spletence. Naopak. Člověk se stane velmi blízkým pozorovatelem děje třech rodin, které mají každá nějakého kostlivce ve skříni. Kniha je tak napínavá, že jsem nebyla schopná jít spát. Jen jsem seděla a četla, až jsem nakonec za dva dny celý román přečetla.
A tak to bylo se všemi romány autorky Magdy Váňové. Takže pokud jste ještě nic od této autorky nečetli, tak si určitě jednu z jejích knih opatřete. Nebudete litovat.

Z dalších knih mohu jmenovat:
Když ptáčka lapají
Štěstí Aloise Peina etc.

Citrónová tráva – citronella – lemon grass - Cymbopogon citratus

16. února 2010 v 19:55 | Čarodějka |  Koření

Citrónová tráva je rostlina, která pochází z tropů. Má výraznou vůni, kterou připomíná citron, odtud název citrónová tráva. Dnes si ji můžete pěstovat i na zahrádce. Tato rostlina má nejrůznější použití, mimo jiné i v Thajské a Malajské kuchyni. Izraelští vědci zjistili, že konzumace citronové trávy napomáhá hubení buněk zhoubných nádorů. V Thajsku se dokonce používá jako repellent proti komárům a doopravdy to funguje. Smíchejte si několik kapek citronelového oleje, který seženete ve všech prodejnách, kde prodávají vonné oleje, s vodou a našplíchejte si roztok na tělo než půjdete ve. Citronelový olej můžete použít I do aromalampy k relaxaci či smíchat s olejem či krémem a použít jako masážní emulzi. Mírně vás zahřeje.



Další informace o citronové trávě naleznete například zde:

Škola jógy - přípravné cviky plus cvičení balance

16. února 2010 v 18:07 | Čarodějka |  Esoterika
V neděli jsem byla na józe a tentokráte to bylo v duchu balančních cvičení, která jsou důležitá pro pozdější cvičení. No, musím říci, že některé cviky mi šly docela dobře, ale při některých jsem měla s balancem docela problém. Nešlo totiž jen o zaujmutí určité pozice, ale provést ve stoji na jedné noze ještě další pohyby v souladu s dechem. To bylo daleko těžší.

Mám tu pro vás jednu sestavičku pohybů, kterou si můžete vylepšit balanc. Napřed se však uvolněte a lehce protáhněte:

1)
Pohodlně si stoupněte s rukami podél těla, přivřete oči a hluboce se nadechněte a vydechněte. Toto zopakujte asi 4x. Poté pči nádechu dejte vždy ruce nahoru a při výdechu dolů. Dech by měl být plýnulý a dlouhý. Nádech a výdech by měl trvat stejnou dobu. Je důležité se velice na dech soustředit, protože právě koncentrace je velmi důležitý pro balanční cvičení.

2)
Teď se postavte opět do základního postoje s rukami podél těla. S nádechem dejte ruce nahoru a s výdechem se předkloňte a dejte ruce na zem. Pokud na zem nedosáhnete, pokrčte mírně kolena. S nádechem se poté zvedejte nahoru a pozici zakončete s rukami nahoře a při výdechu dejte ruce dolů. Když jdete z předklonu nahoru, tak by jste měli zvednout nejprve ruce a když jsou v rovině uší, tak zvedejte trup současně s rukami.

3)
Další sestava pohybů je již trochu o balanci. S nádechem dejte ruce nahoru, s výdechem jděte do předklonu a dejte dlaně na zem - lehce pokrčte kolena. S nádechem pak pořádně zakročte pravou nohou a zvedněte ruce nad hlavu. Lehce se přitom prohněte v zádech. Levá noha by měla být skrčená vepředu a pravá hodně zanožená s kolenem nad zemí. S nádechem se pak vraťe zpět do předklonu, s výdechem se zvedněte zpět nahoru a ruce dejte nad hlavu (můžete je nad temenem spojit). S výdechem pak připažte a cvik zopakujte 6 - 8 na každou stranu.

4)
Teď se postavte do základního postavení. S nádechem zvedňete ruce a s výdechem se předkloňte a zanožte jednu nohu. Udělejte tzv. holubičku. S nádechem dejte ruce před sebe a spojte je. Pořád stojíte na jedné noze. S výdechem dejte nejprve ruce zpšt a pomalu se postavte do základního postavení. S nádechem zvedněte ruce a s výdechem připažte. Tuto sestavu pohybů zopakujte 6-8 krát.

Po cvičení si na chvíli lehněte na zem a zhluboka soustředěně dýchejte.

Takže přeji příjemné cvičení.

Švestkový koláč

16. února 2010 v 17:42 | Čarodějka |  Dezerty

Recept jsem původně našla na internetu, ale namísto oleje dávám máslo. Koláč má jemnější chuť. Pokud chcetemít buchtu na plech, tak ji upečte z dvojité dávky. Těsto používám i pro pečení jablkového koláče. Jen vynechám mák a namísto něj použiji skořici. Těsto je rychlé a nedrobí se. Koláč má u nás doma veliký úspšch a praktický již jiný nepeču.

Ingredience:
1 koláč - dortová forma (12 ks)

125 g hladké mouky
100 g krystalového cukru
½ prášku do pečiva
1 vejce
1 dcl rozpuštěného másla nebo margarinu (ca 50 g)
1/2 dcl vody
2 lříce mletého máku
2 lžíce moučkového cukru
Ca 8 švestek
Máslo, mouku a cukr na posýpku (drobenku)


Postup:
Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Opláchněte švestky a rozkrojejte je podélně na polovinu. Švestkz je dobré ještě uprostřed půlky naříznout. Při pečení se krásně roztáhnou. Smíchejte mouku s práčkem do pečiva a pak přidejte rozpuštěné míslo a cukr. Poté přidejte vejce a vodu. Všechny ingredience dobře zamíchejte a nalejejte do dobře vymazané dortové formy. Smíchejte trochu moučkového cukru s mletým mákem a rovnoměrně jím posypte těsto a poklaďte švestkami. Na závěr na koláč rovnoměrně nasypte dorbenku a pečte ve vyhříté troubě ca 40-45 minut.

Pikantní kuskus se zeleninou

10. února 2010 v 8:30 | Čarodějka |  zelenina
Co je to kuskus a jak jej připravit není v Čechách příliš známo i když jej dnes seženete ve všech supermarketech jako je například Tesco nebo Globus. Jedná se o tradiční arabský pokrm, který je ve většině případů hodně pikantní. Tedy pokud vám jej připraví v jedné z arabských zemí. Tady ve Švédsku se z něj dělají i studené saláty. V Maroku mají dokonce recept, který obsahuje marockou mátu nana a rozinky. Původně se však kuskus připravuje teplý. Jeho příprava je velmi snadná. Nasypete kuskus do mísy a zalejete horkou vodou a necháte minutu odstát. Takže je to rychlovka. S kuskusem můžete zkusit i experimentovat a smíchat jej s růzou zeleninou či masem. Já tu mám pro vás následující recept:

Ingredience / 2 porce
100 g kuskusu (hodně nabyde)
hrášek
1 mrkev
1/2 cibule
1 větší stroužek česneku
1 lžíce rajského protlaku
1/2 čerstvé chili zbaveného semínek nebo 2 sušené chilipapričky či piri piri
kousek pórku
1 lžíce cizrny (větší žlutavé kuličky - podobné hrášku)
1 lříci olivového oleje

Postup:
Nakrájejte cibuli na drobno a osmahněte do sklovina na pánvi. Přidejte česnek a na kostky nakrájenou mrkev a chili zbavené zrníček. Lehce osmahněte a přidejte rajský protlak a trochu vody. Nechte chvíli povařit aby mrkev trochu změkla, pak přidejte hrášek, cizrnu a pórek.

Nasypte kuskus do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Vodu přidávejte postupně a vmíchávejte do kuskusu. Kuskus by měl všechnu vodu nasáknout, ale neměl by být suchý. Přikrejte kuskus pokličkou a nechte chvíli odpočinout. Pak do něj vmíchejte zeleninovou směs olivový olej. Na závěr ozdobte kuskus pórkem.