Leden 2010

Domácí zmrzlina - rychlý recept

29. ledna 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Dezerty
Je tu pátek a s ním chuť na všechno možné. Což takhle dát si domácí zmrzlinu bez obsahu různých konzervantů, barviv, tuků atd. Příprava trvá zhruba 10 minut a zmrzlina se musí konzumovat ihned. Zbytek si však můžete uložit do mražáku na další den. Čerstvá zmrzlina má konzistencijako točená zmrzlina.

Ingredience pro 2 osoby:
1 šlehačka
200 g zmraženého ovoce
2 lžíce cukru nebo medu

Postup:
Do mixéru dejte šlehačku a postupně přidávejte ovoce a cukr. Vše dobře rozmixujte. Šlehačka vám díky mraženému ovoci ztuhne, takže máte již hotovo. Teď zmrzlinu naplňte do pohárů a pusťte se do mlsání. Můžete si na ni přidat kopec šlehačky.

Moje nejoblíbenější ovoce pro její přípravu jsou borůvky s malinami. Výborné jsou však i jahody či ostružiny.


Krevetky a plněná vejce - sváteční předkrmy

28. ledna 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Apetizers
Tento předkrm je tak trochu jiný, než známe. Vlastně tu jsou na talířku předkrmy dva. . Krevetky s chili-švestkovou omáčkou a plněné vejce. Chuť krevetek je mírně nasládlá a pikantní. Naproti tomu chuť plněného vejce je velmi jemná, skoro bych řekla, sametová.

Ingredience - plněná vejce:
4 osoby, 15 minut

2 natvrdo uvařená vejce
sůl, bílý pepř mletý
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžíce smetany


Postup:
Uvařená vejce rozkrojte na polovinu a vyjměte opatrně žloutky. V míse umíchejte pěnu ze žloutků, hořčice, smetany a přidejte sůl a bílý pepř. Podávejte ozdobené majonézou a kaviárem.

Ingredience - krevetky:
150 g krevet
1/2 jablka
1 větší švestka
trocha bílého vína
1 lžička jablečného octa
1/2 čerstvé chili papriky zbavené semínek nebo 2 malé sušené chili papričky
sůl, bílý pepř
najemno nasekaná petrželka
1 lžička olivového oleje
trochu nasekaných mandlí

Postup:
Polovinu jablka zbavte jadřince a nakrájejte na malé kousky. Švestku zbavte pecky a též nakrájejte na malé kousky. Ovoce vložte do malého kastrolku a přidejte trochu vody. Podélně rozkrojte delší chili papriku a zbavte jí semínek. Polovinu nakrájete na malé kousky a přidejte k ovoci. Poté přidejte trochu bílého vína a soli.Ovoce rozvařte na kaši a pčidejte malou lžičku jablečného octa. Poté omáčku propasírujte přes jemné sítko.
Krevetky propláchněte a zbavte je jemně vody. Přidejte najemno nasekanou petrželku, mandle, malou lžičku olivového oleje a pikantní omáčku. Omáčku přidávejte postupně. Je dost ostrá. šechn promíchejte a nechte vychladnout. Servírujte se zeleným salátem.

Tagliatele s krevetami a hráškem

27. ledna 2010 v 8:30 | Čarodějka |  Těstoviny
Dlouho jsem tu nepublikovala žádný recept na těstoviny, tak to teď napravím. Spousta lidí se mě ptá, jak se dají upravit krevety a tak jsem pro vás vybrala recept na těstoviny s krevetami. Nejradši používám tagliatele, což jsou vaječné těstoviny motané do hnízda. Můžete však i použít fusili. K tomuto pokrmu se nedává žádný parmezán. V zásadě žádný Ital si nedá k rybímu pokrmu sýr. Sýr má totiž dominantní chuť a chuť ryby je tím potlačena.

Ingredience:
4 porce
25 minut

500 g těstovin
1 cibule
200 g krevet
150 g hrášku
1,5 šlehačky
kousek másla
sůl, bílý pepř mletý
trochu bílého vína
1 lžíce olivového oleje

Postup:
Do vroucí vody přidejte sůl a těstoviny, zamíchejte a vařte do změknutí. Až jsou těstoviny uvařené, zceďte je a propláchtěte studenou vodou, aby se vám neslepily. Na pánvi si lehce orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte hrášek, sůl, pepř. Až je hrášek měkký přidejte krevety a zastříkněte lehce bílým vínem. Poté přidejte šlehačku, kousek másla a nechte povařit. Omáčka vám lehce zhoustne. Na závěr přidejte do pánve těstoviny a chvíli je promíchávejte s omáčkou. Ná závěr můžete přidat 1 lžíci olivového oleje.

Mrkvová polévka s kvasnicovými knedlíčky

26. ledna 2010 v 8:30 | Čarodějka |  polevky

Mrkvová polévka má velmi jemnou a mírně nasládlou chuť. Obsahuje hodně betakarotenu a kvasnicové knedlíčky jí dodávají nejen vitamín B, ale také zajímavě doplňují celkovou chuť polévky. Kvasnicové knedlíčky patří mezi mé oblíbené. Pokud máte strach, že je děti či manžel nebude chtít jíst, tak jim neříkejte, že knedlíčky jsou z kvasnic. Něco si vymyslete a uvidíte, že jim budou chutnat. Už jsem to vyzkoušela na několika lidech a funguje to.

Ingredience:
4 větší mrkve
2 větší kořenové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek
1 velká cibule
1 kostka kvasnic
1 vejce
trochu strouhanky na knedlíčky
jemně nasekaná petrželka
hrášek
4 l vody

Postup:
Nasekejte najemno cibulku a nastrouhejte mrkev a petržel. Větší číst najemno nasekané cibule lehce osmažte do sklovita na oleji ve velkém hrnci a přidejte mrkev, petržel a sůl. Vše trochu orestujte, aby mrkev pustila šťávu. Poté zalejte vodou, přidejte hrášek a pepř.

Ná pánvi si orestujce do sklovita zbytek cibule a přidejte kvasnice a sůl. Chvíli je smažte na pánvi, aby se vám rozpustily. Poté je vložte do misky, opepřete, přidejte najemno nasekanou petrželku a nechte zchladnout. Poté do nch přidejte jedno vejce a tolik storuhanky, aby jste mohli udělat krásné knedlíčky.

Až je zelenina měkká, přidejte do ní kvasnicové knedlíčky a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Povařte asi 10 minut a polévka je hotová.

Svíčková na smetaně

25. ledna 2010 v 10:00 | Čarodějka |  Maso
Česká klasika, kterou zná snad každý. Každá rodina má však svůj tajný recept. S kamarádem jsme se jednou bavili o tom, jak vaříme svíčkovou a začali se hádat, kdo má lepší recept. A tak jsme vyhlásili soutěž. Porotci byli naši kamarádi a když jsem spočítala i ty, co přišli později, tak to bylo nerozhodně. Mě ale stejně nejvíc chutná ta naše svíčková. Tento recept jsem použila i pro přípravu zvěřiny a je to výborné.

Maso prošpikuji a nakládám den předem do láku, aby bylo měkčí a šťavnatější. Lák mu dodá i zajímavější chuť.




Ingredience: lák
olej, ocet, sůl, pepř černý celý, nové koření, mrkev, celer, kořenová petržel, tymián, bobkový list.

Postup nakládání:
Dlouhým úzkým nožem udělějte podélně do masa několik děr (3-4), které vyplňte anglickou slaninou nebo špekem. V kastůlku rozehřejte ca 1 l oleje a přidejte na kostky nakrájenou mrkev, petržel a kus celeru a zlehka osmahněte. Přidejte trochu octa, soli, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček černého pepře, bobkový list a tymián. Nejlepší je pokud máte čerstvý tymián, ale můžete použít i sušený. Lák nechte vychladnout a ponořte do něj maso a uložte v chladu so příštího dne.

Ingredience svíčková:
1 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
ca 1 kg mrkve
0,4 kg kořenové petržele
0,4 kg celeru
sůl, pepř, nové koření, bobkový list, tymián
2 šlehačky
trochu jemného krystalového cukru
1 citron
brusinky

Postup:
Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostky. Vložte spolu s naloženým masem do pekáče. Přidejte trochu láku, ve kterém bylo naložené přes noc maso. Do pekáče dejte též všechnu zeleninu a koření z láku. Přidejte sůl a trochu vody.

Maso pečte za občasného podlévání do měkka. Nesmíte jej však vysušit. Mě se osvědčil teploměr na maso, který zapáchnete doprostřed masa a tak uvidíte, kdy má tu správnou teplotu a kdy je hotové.

Po upečení maso vyjměte a vyberte všechno koření. Všechnu zleninu a šťávu z masa dejte spolu se šlehačkou do mixéru a dobře rozmixujte. Je dobré dát do mixéru nejprve šlehačku a postupně přidávat zeleninu. Pokud je nutné, přidejte i trochu vody. Rozmixovanou omáčku vlejte do kastrólu a ohřejte. Na pánev si dejte ca 3 lžíce cukru a rozpusťte jej, až z něj bude karamel. Do vařící omáčky přidejte karamel a šťávu z citronu. Podle potřeby i přisolte. Maso servírujte spolu s omáčkou, kynutým knedlíkem, brusinkami, plátkem citronu a můžete přidat i kopeček člehačky.

Yoga - pozdrav slunci

25. ledna 2010 v 1:23 | Čarodějka |  Esoterika
Tak dnes jsem začala kurz jógy. Před čtrnácti dny jsem se byla ve škole jógy podívat na ukázkových lekcích a hned jsem se přihlásila.

Dnes, na první lekci jsem se docela zapotila. Dělali jsme jednodušší věci a hlavně se soustředili na dech. V druhé části jsme pak nacvičovali pozdrav slunci. Dostali jsem i domácí úkol, tedy sestavu cviků, které máme do příště cvičit každý den sami doma.

Pokud si chcete zlepšit trochu kondici a protáhnout tělo, ale nechce se vám cvičit asány a stát se jogínem. Naučte se alespoň sestavu cviků, které se jmenují Pozdrav slunci. Existuje spoustu stránek a knih, které popisují, jak jej cvičit. Já přikládám jeden obrázek.

Jen je důležité myslet na dech. Nádech a výdech jsou popsané dole na obrázku. V zásadě když jdeme nahoru, tak se nadechujeme, když dolů, tak zase vydechujeme. Pozice bychom měli měnit podle rytmu našeho dechu. Vypadá to, že celkem nic neděláte, ale když si pětkrát zacvičíte celou sestavu, tak se i zadýcháte, ale budete se cítit dobře nastartovaní do nového dne.


Rajta – indický salát/dresing

18. ledna 2010 v 10:30 | Čarodějka |  zelenina

Rajta - indický salát/dresing


Tento salát připomíná svojí chutí trochu řecké tzatziky, jen neobsahuje česnek.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Salát je výborný jako příloha k masu anebo jako předkrm jen s indickým chlebem.

Ingredience - 8 porcí:
1 bílý tučný jogurt (turecký či jihočeský)
½ salátové okurky
Čerstvá nebo sušená máta
Čerstvý koriandr
Sůl, bílý pepř, trochu cukru

Postup:
Nastrouhejte okurku a smíchejte s jogurtem. Najemno nasekejte mátu a koriandr a vmíchejte do jogurtu s okurkou. Přidejte sůl, pepř a trošku cukru dle chuti.


Pozn: Pokud máte mátu a koriandr v sušené podobě, tak je předtím namočte na pár minut do vody a poté zbavte vody.

Shurba al-Adas - Arabská čočková polévka

17. ledna 2010 v 11:00 | Čarodějka |  polevky

Když jsem žila v Egyptě, tak jsem si zamilovala tamní čočkovou polévku, která se vaří z červené čočky. Polévka svojí konzistencí připomíná spíše kaši a servíruje se s citrónem a opečeným chlebem.





Pro její výrobu budete potřebovat: ca 6 porcí
400 g červené čočky
1 větší cibuli
1 lžíci rajského protlaku nebo 1 rajče
Sůl
2 lžičky čerstvě pomletého kmína
Trochu mletého bílého pepře
Olivový olej
Citron
Máslo
8 hrnků vody
1 kostka kuřecího bujónu anebo domácí bujón namísto vody

Postup:
V kastrolu rozpalte trochu olivového oleje a zlehka osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli a přidejte propláchnutou čočku. Chvíli čočku restujte, až se olej do ní vsákne a poté zalejte ca 8 hrnky vody a přidejte kuřecí bujón.
Až je čočka uvařená tak ji v mixéru rozmixujte a přidejte rajský protlak a koření. Pokud se vám bude polévka zdá příliš hustá, tak přidejte trochu vody. Polévku po rozmixování propasírujte přes jemné síto a ještě asi půl hodiny povařte. Mezitím si rozpalte máslo na pánvi a opečte na kostky nakrájený chléb (nejlépe arabský pita chléb). Polévku servírujte s kouskem čerstvého másla, chlebovými krutony a čerstvou citronovou šťávou.

Pákistánský zelný salát s mátou

15. ledna 2010 v 21:35 | Čarodějka |  zelenina

V obchodě jsem narazila na tzv. špičaté zelí a tak jsem z něj šla ihned udělat zelný salát s mátou.Tento salát servíruje můj kamarád Ifti z Pákistánu ve své restauraci. Jídlo zde vaří podle receptů své maminky a je naprosto skvělé. Pokaždé si pochutnám. Na jídelníčku mě mimo jiné nadchl zelný salát s mátou a tak jsem z jeho bratra kuchaře vymámila recept.
Salát je úžasný svojí nasládlou a zároveň výraznou chutí.

Pro jeho přípravu budete potřebovat:
½ hlávky bílého zelí
1 lžičku sušené máty
1 menší stroužek česneku
1 tučný bílý jogurt (nejlépe turecký)
Sůl
3 lžíce jemného krystalového cukru
Šťáva z poloviny citronu
1 lžička jablečného octa
1 lžíce olivového oleje
Trochu smetany

Postup:
Namočte mátu na několik minut do vody. Nakrájejte zelí na proužky. Smíchejte jogurt, rozetřený česnek, mátu, cukr, špetku soli, olej, ocet a trochu smetany. Hotový dresink promíchejte se zelím a zakapejte citronem. Do salátu můžete přidat i čerstvý nasekatý koriandr.

Pozn.: Turecký jogurt je hutný jogurt, který obsahuje poze mléko, smetanu a jogurtovou kulturu. Je podobný jihočeskému jogurtu. V Čechách se dá sehnat a já jsem jej našla v kilovém balení na http://www.e-bonbonek.cz/index.php?load=detail&id=573
Můžete jej však nahradit jiným bílým jogurtem. Dbejte však na to, aby byl jogurt opravdu tučný a hutný, jinak tím úplně změníte chuť. Ne všechno bez tuku je dobré.


Vzpomínka na loňské cestování

11. ledna 2010 v 22:42 | Čarodějka |  Deník
Na Facebooku jsem si udělala mozaiku z fotek, která mi připomíná loňské cestování. Potřebovala bych však, abych tam mohla dát více fotek:-) Je opravdu na co vzpomínat.



Tagliatele s lososem

10. ledna 2010 v 22:43 | Čarodějka |  Těstoviny
Konečně jsem se donutila napsat další recept na svůj blog. Rozhodla jsem se pro těstoviny, protože poslední dobou to bylo samé cukroví a po vánocích to cukroví trčí z celého těla ven:-)


Tagliatele s lososem jsou jedním z mých oblíbených jídel. Miluji lososa na všechny způsoby. Člověk by měl alespoň jednou týdně sníst porci tučné ryby jako je losos nebo makrela. Pro přípravu tohoto pokrmu mám raději uzeného lososa, ale můžete jej připravit i z čerstvého lososa. S uzeným dosáhnete však výraznější chuti. V tom případě však omáčku již nesolte.

Doba přípravy: 15-20 minut
Počet porcí: 4
Na osobu počítejte asi 125 g těstovin.


Ingredience:
200 g lososa
1 šlehačka
bílý pepř
trochu bílého vína
lžička rajského protlaku anebo rajče
1 menší cibule
těstoviny: nejlépe tagliatele anebo parpadelle

Postup:
Dejte vařit vodu do velkého hrnce a když začne vařit, přidejte do ní sůl a těstoviny. Až jsou těstoviny uvařené, slijte je a propláchněte je studenou vodou, aby se vám neslepily.
Nakrájejte na jemno cibuli a zlehka ji na hluboké pánvi osmahněte. Pak přidejte nakostičky nakrájený losos. Zlehka jej opečte a zastříkněte bílým vínem. Přidejte rajský protlak, bílý pepř a pokud je třeba sůl a na závěr šlehačku a nechte chvíli povařit. Omáčka by vám měla trochu zhoustnout. Do hotové omáčky přidejte těstoviny a na mírném plameni je opatrně promíchávejte asi půl minuty s omáčkou.

Přivítání Nového roku 2010

4. ledna 2010 v 18:15 | Čarodějka |  Deník
Tak Nový rok jsem přivítala novou barvou na vlasy a také střihem. Není to sice úplná novinka, ale již dlouho jsem neměla vlasy černé. Říká se, že tmavé barvy na vlasy zestaršují, ale já se cítím mladší.