Prosinec 2009

Silvestr 2010

30. prosince 2009 v 19:20 | Čarodějka |  Deník

Tak zíta budeme slavit Silvestra a příchod Nového roku 2010. Je to stejně zvláštní, jak ten rok vždycky uteče. Pokud mám shrnout letošní rok, tak byl ve znamení zahraničních cest. Do konce dubna jsem byla ještě pořád v Egyptě, kde jsem švédské turisty vozila za pyramidami a do Údolí Králů. Doma ve Švédsku jsem po návratu strávila pouhých deset dní a odcestovala pro změnu na dovolenou na čtrnáct dní do Thajska - ostrov lásky Kho Samui. Tam mě okradli poslední den o 400 EUR. Ten samý den, co jsem přiletěla zpět do Švédska jsme letěli do Vídně a odtud autobusem do Brna. A byla jsem tři týdny v Čechách. A pak následovala opět cesta domů. Necelé tři týdny později jsem letěla na týden do USA na rodinou návštěvu.

No a teď sedím doma v Ostersundu a přemýšlím, jaký bude rok příští. Budou to opět cesty nebo nastane období klidu? Faktem je, že je to tu špatné z prací a tak přemýšlím o tom, jet pracovat v létě do Turecka - opět pro švédskou cestovku. Jsem asi zbloudilá duše, která celý svůj život cestuje a stěhuje se z jedné země do druhé. Jsem sice doma všude a vlastně nikde, takový stoprocentní český cizinec. Cestování a delší pobyty v různých zemích mají však i své kouzlo a rozšíří váš obzor.
Má to však jednu obrovskou nevýhodu. V jedné zemi totiž pečou lepší chleba, ve druhé mají super doktory, ve třetí jsou lidé přátelštější, v další zase mluví řečí, které rozumíte a vy pak sedíte doma a přemýšlíte, že právě tam, kde jste, to není to pravé, protože tam předtím vlastně fungovaly věci lépe a tak to jde od země k zemi. Pak zjistíte, že je vám stejně nejlépe doma a tak jedete zpět. No a tak je to pořád dokola.

Mám sice úžasné přátele, ale ani jeden nebzdlí ve městě, kde já. Jejich vzdálenost je od 500 km do nějakých 6000 km, ale vzdálenost nedělá přátele, jsou to naše srdce. A opravdoví přátelé se nemusí vidět každý den. Stačí, že o sobě ví a že se mají rádi. A tak vám přeji, aby jste všichni měli alespoň jednoho opravdového přítele nebo přítelkyni i když bude bydlet daleko.




* Fotografie nahoře pochází z webu Bohemia sekt. Líbila se mi jako ilustrační foto.
** Fotografie dole je od Soaré sekt.

Štědrý večer

24. prosince 2009 v 23:01 | Čarodějka |  Deník

Tak vánoční večeři máme za sebou a dárky jsou rozdané. Břicho máme všichni jako obvykle nacpané k prasknutí, takže po vánocích bude dieta. Ale tento týden ještě ne. Zítra budu péct kachnu a také mám napečených 12 druhů cukroví. Něco jsem rozdala, ale stejně, pořád je ho ještě dost ve spíži a na balkoně.

Takto jsem si vyzdobila letos vánoční stůl.

Mamčina rybí polévka - vánoční tradice

23. prosince 2009 v 15:17 | Čarodějka |  polevky
Tuto polévku vaří v naší rodině všichni úplně stejně. Jedla jsem spoustu rybích polévek, které se podávají v restauracích i jiných rodinách a tato je bezkonkurenčně nejlepší. Základem je dobrý rybí vývar a hodně zeleniny.

Ingredience:

2 Rybí hlavy a trocha rybího masa
1 větší cibule
2 bobkové listy
5-6 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
sůl
kousek másla
muškátový oříšek
2-3 větší mrkve
1-2 větší petržele
kus celeru

Postup:

Dejte do hrnce rybí hlavy, cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a sůl a zalejte vodou (4 litry). Vývar vařte pomalu asi 40 minut a pak jej zceďte.
Nastrouhejte si zeleninu. Pokud budete dávat zeleniny více nebo méně, dodržte tento poměr: 2/4 mrkve, 1/4 celeru a 1/4 petržele. Osmahněte si nahrubo nastrouhanou zeleninu na másle a poté zalejte rybím vývarem. Chvíli povařte a k závěru přidejte rybí maso a nastrouhejte kousek muškátového oříšku. Polévku na talíři ozdobte najemno nasekanou petrželkou a servírujte s osmaženou houskou.

Janssonovo pokušení (švédský vánoční recept)

23. prosince 2009 v 15:07 | Čarodějka |  Ryby
Tak tady je recept na jedno z tradičních vánočních chodů ve Švédsku.

Ingredience (4 porce):

ca 8 brambor
2 žluté cibule

100 g ančoviček (1 balení)
3 lžíce nálevu z ančoviček smíchaného se šlehačkou
2.5 dl šlehačky
2 lžíce másla
1 lžíce strouhanky

Postup:

  1. Oloupejte brambory a dejte je do studené vody, aby se nezabarvily.
  2. Nakrájejte cibulku na kolečka a lehce ji osmahněte na másle.
  3. Nakrájejte ančovičky na větší kousky. Můřete je však použít celé. Nálev z ančoviček nevylévejte.
  4. Nakrájejte brambory na menší hranolky.
  5. Vymažte si zapékací formu a navrstvěte do ní brambory, cibuli a ančovičky. Na začátek a závěr by měly být brambory.
  6. Smíchejte nálev z ančoviček s polovinou šlehačky a zalejte tím brambory s ančovičkami.
  7. Posypejte to strouhankou a na vrch poklaďte malé kousky másla.Strö över med ströbröd och klicka på några klickar med smör.
  8. Po dvaceti minutách zalejte okolo krajů zbytkem šlehačky.
  9. Pečte na 20 stupňů uprostřed trouby ca. 45 minuter.
Toto je překlad švédského receptu.

Vánoční zelná polévka s uzeným masem

23. prosince 2009 v 14:51 | Čarodějka |  polevky
Tuto polévku vaříme každé vánoce k obědu.


Doba přípravy: ca 1 hodinu
4 litry polévky

Ingredience:
1 balení kysaného zelí
1,5 šlehačky
kmín, sůl
1 vajíčko
100 - 200 g uzeného masa

Postup:
Dejte vařit zelí do kastrolu s vodou (4 litry), osolte a okmínujte. Až zelí odšumí, přidejte na kostky nakrájené maso a vařte, až je zelí měkké. Poté zalejte polévku šlehačkou a zašlehejte do ní vajíčko.
Polévku servírujeme s vařeným bramborem. Ten uvařte zvlášť, jinak by byly brambory tvrdší.

Co je ve Švédsku na stole na Štědrý den?

23. prosince 2009 v 14:46 | Čarodějka |  Vaření
Švédská vánoční tradice je úplně jiná tady ve Švédsku než v Čechách. Vánoční večeře není jako u nás polévka a hlavní jídlo, ale mají zde tzv. Vánoční stůl, na kterém je několik chodů a každý si nabere od každého trochu. Většinou jsou to jídla z vepřového masa jako například:
Masové kuličky s hnědou omáčkou
Vánoční šunka (kýta naložená v solném láku a poté vařená)
Vepřová žebírka
Různé druhy salámů
Naložené sledě s různými omáčkami
Pečený losos (servíruje se studený)
Janssonovo pokušení (zapečené brambory z ančovičkami)

Já jsem to vyzkoušela jednou a musím říct, že dávám přednost naší české tradici. Pořádná večeře je pořádná večeře.

U nás doma se vždy k obědu dělá bílá zelná polévka s uzeným masem.
K večeři pak vařím rybí polévku podle mamčina receptu a rybu s bramborovým salátem. Kapra tu nemáme, takže peču rybu Roding - lososovitá ryba.
Tím, že rybu nesmažím si ušetřím nejen spoustu času a práce, ale také žaludek. Ryba je lehčí a není nasáklá tukem. Navíc její upečení trvá pouhých dvacet minut.

Tak hezké Vánoce Vám všem a hodně štěstí v Novém Roce 2010.

Listové těsto

19. prosince 2009 v 3:59 | Čarodějka |  Deník
Dneska jsem zkoušela vyrobit poprvé listové těsto, ale byla to hrůza, takže to celé hodím do koše a asi kašlu na trubičky. I tak už mám devět druhů cukroví a tchýně přinese ještě švédské perníky a vaflové trubičky. Ty naplním šlehačkou. Už se na ně těším.

Doufám, že vám to pečení jde líp než mě dnes:-)

Osho Zen Tarot - tip na dárek

18. prosince 2009 v 1:18 | Čarodějka |  Esoterika
Ještě nemáte všechny dárky a jste bez fantazie? Pokud sháníte dárek pro někoho, kdo se zajímá o meditaci či o tarot, tak mohu doporučit sadu karet s knihou Osho Zen Tarot. Tento tarot mám nejraději ze všech. S kamarádem jsme vyvinuli vlastní výklad. Vyložím si na každou čakru jednu kartu. Začínám od spodu a používám to jako vhled do sebe samé či do kamaráda či kamarádky. Karty mi tak ukážou, jak proudí energie a kde je zablokovaná a co je třeba udělat, aby se blok uvolnil. Pro mě je to úžasná meditace.

Posaďte se na zem, pusťte si nějakou uklidňující hudbu, zapalte svíčku a můžete začít s výkladem. Začněte u kořenové čakry a pokračujte směrem nahoru až k čakře lotusu. Karty vykládejte rubem nahoru. Dobře se na každou kartu soustřeďte, pořádně si ji prohlédněte a pokuste se sami bez výkladu v knize kartě porozumnět. Až poté si o ní přečtěte a můžete otočit kartu následující.

Je to rozhodně zábavnější, než se ptát karet, jestli potkáte toho pravého zítra. Takto zjistíte, proč jste ho zatím nepotkala.

Bílé vánoce

18. prosince 2009 v 1:04 | Čarodějka |  Deník


Venku nám za tři dny napadlo půl metru sněhu a dnešní teploty se pohybovaly někde okolo minus 18 stupňů. Brrrrrrrrrrrrrr. Byla jsem venku a málem jsem umrzla. Ještě že mám eskymáckou bundu, ve které je mi teplo i když jsou teploty pod minus třicet.

Nechci to zakřiknout, ale vypadá to, že letos budou bílé vánoce, tak jak to má být. Už se těším. Cukroví mám napečeno, rybu objednanou a dárečky nakoupené. Takže ke mě může Ježíšek přijít na návštěvu klidně už zítra.


Vanilkové rohlíčky podle babičky

15. prosince 2009 v 10:00 | Čarodějka |  Cukroví

Tak tady je jedna vánoční klasika, která nesmí chybět v žádné české rodině.

Ingredience:
70 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
280 g hladké mouky
200 g másla
1 zloutek
1 vanilkový cukr na obalení

Postup:
Umleté ořechy smícháme s cukrem, moukou a máslem a vypracujeme těsto. Těsto necháme nejl=pe přes noc odpočnout a poté zlehka vyválíme rohlíčky. Pečeme na ca 160 stupňů asi 10 minut. Ještě za tepla rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Škaredé rohlíčky mojí babičky

14. prosince 2009 v 21:40 | Čarodějka |  Cukroví

Konečně jsem od sestřenice dostala některé z receptů na cukroví, které kdysi pekla moje babička. Jedním z našich oblíbených jsou Škaredé rohlíčky. Jsou to stříkané rohlíčky s krémem a čokoládovou polevou. Jen se na jazyce rozplynou.

Ingredience těsto:
6 bílků
300 g moučkového cukru
170 g mletých piškotů
150 g mletých ořechů

Postup:
Bílky s cukrem ušleháme v parní lázni a jemně vmícháme ořechy a piškoty. Hmotu pak stříkáme sáškem nebo stříkáčkem na plech ve formě rohlíčků a pomalu pečeme do růžova.

Ingredience krém:
150 g jemného krystalového cukru
140 g másla
1/4 l mléka
1 vanilkový cukr
1 vanilkový puding
1 lžíce kakaového prášku
2 lžíce uvařené kávy

Postup:
Utřeme máslo s cukrem. V mléce uvaříme puding a vlažný jej pomalu přidáváme do máslového krému. Přidáme trochu rumu, kakaa a kávy.

Ingredience poleva:
50 g másla 50 g čokolády
50 g kakaa
5 lžic mléka
15 g ztuženého tuku

Postup:
Vše rozpustíme ve vodní lázni.

Na upečené rohlíčky nastříkáme krém a necháme chvíli v chladu ztuhnout. Na závěr polejeme rohlíčky čokoládovou polevou.

Zázvorky

13. prosince 2009 v 10:00 | Čarodějka |  Cukroví
Poprvé v životě jsem pekla zázvorky. Našla jsem si recept a trochu jej upravila. S těstem se výborně pracovalo a zázvorky nám moc chutnají i když ještě nezměkly. Krásně mi provoněly i byt.

Z této poloviční dávky budete mít asi 100 kusů
Doba pečení: 15 -20 minut
Teplota: ca 160 stupňů

Ingredience:
280 g hladké mouky
230 g moučkového cukru
2 celá vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
9 g sušeného mletého zázvoru
ca 2,5 cm strouhaného čerstvého zázvoru
kůra z půlky citronu
1/2 prášku do pečiva


Vše zamíchejte a vypracujte tužší těsto. Výválejte asi na 3 mm tenkou placku a vykrajujte zázvorky a poklaďte je na plech a nechte odpočnout přes noc. Cukroví pečte až následující den. Po upečení skladujte zázvorky v kartonu a nejlépe v chladu. Během 2-3 týdnů by měly změknout.

Stěrky aneb, co vám v kuchyni nesmí chybět

12. prosince 2009 v 23:22 | Čarodějka |  Vaření
Tak tyto stěrky vám nesmí v kuchyni při pečení chybět. Vyzkoušela jsem již několik stěrek, ale od té doby, co jsem si koupila sadu těchto tří stěrek už jiné nepoužívám. Ta spodní je výborná pro uhlazení těsta či krému v hranatých formách. Tu prostřední si nemohu vynachválit při uhlazování těsta v dortové formě. A navíc ji používám teď při pečení cukroví. Když se mi přichytne těsto k válu a nemohu odlepit vykrojené cukroví, tak ho jen podeberu touto stěrkou. Cukroví se vám tak nerozlomí. Ta třetí není vlastně stěrka, ale spíše zdobítko, když chcete udělat vzorek v krému či čokoládě.
U těch bílých stěrek jsem objevila i jednu další funkci. Seškrabávám s nimi zbytky těsta z válu a čistím váleček v průběhu válení těsta od nečistot.
Tuto sadu můžete koupit v Čechách a je od výrobce Fackelman. Cenu už si nepamatuji, ale nebylo to nic drahého. Tak teď víte, co v kuchyni potřebujete.

Vánoční výzdoba

12. prosince 2009 v 22:57 | Čarodějka |  Deník
Nebylo by vánoc bez výzdoby a tak jsem si k sobíkovi pořídila letos i Dědu mráze nebo-li Vánočního trpaslíka, jak mu říkají tady ve Švédsku. Aspoň sobíkovi není teď smutno:-)
A taky jsem si do okna v obýváku pověsila baňky.

Skokanky

12. prosince 2009 v 10:00 | Čarodějka |  Cukroví
Toto cukroví není náročné na výrobu a přitom je chutné.

Ingredience:
300 g hladké mouky
1 celá hera nebo 1/2 másla
1 vejce
3 lžíce bílého vína

Postup:
Vzpracujeme těsto a necháme chvíli odpočnout. Poté vyválíme silnější placku a buď těto nakrájíme na malé čtverečky anebo vypichujeme malá kolečka. Pečeme opatrně ve středně vyhřáté troubě. Po upečení ještě teplé obalte v moučkovém cukru s vanilkou.