Nadívané kuře

24. listopadu 2009 v 10:00 | Čarodějka |  Maso

Že je to krásný pohled? A přitom to není nic složitého. Ve svém článku o ekonomii domácnosti jsem napsala, že je levnější koupit celé kuře než jen kuřecí prsa. A tak mám pro vás recept na nadívané kuře.
Je to můj oblíbený sobotní oběd už od dětských let, kdy jsem se vždycky těšila, až mamka upeče kuře.

Doba pečení: ca 1,5-2 hodiny dle velikosti kuřete
Celková doba přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:
1 celé kuře
50 g kuřecích jater
2 starší housky
trošku mléka
pepř, sůl, mletá paprika sladká, muškátový oříšek
100 g hrubě mleté soli
50 g uzené anglické slaniny
1/2 malé cibule
trochu nasekané petrželky
10 g másla
1 stroužek česneku

Postup:
Omyjte kuře a zbavte ho zbytků peří, pokud na něm ještě nějaké najdete. Do větší misky rozdrobte rohlíky a zalejte je trochou mléka a nechte je změknout. Na pánvi si lehce orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s najemno nakrájenou cibulí. Cibule by měla jen zesklovatět. Zkontrolujte, jestli rohlíky neobsahují příliš mnoho mléka. Kdyžtak ho vymačkejte, než do nich začnete přidávat ostatní suroviny. Rozetřete si kuřecí játra a přidejte je spolu a cibulí, slaninou a rozetřeným česnekem k rohlíkům. Směs osolte, opepřete a nastrouhejte do ní trošku muškátového oříšku a přidejte nasekanou petrželku. Připravené kuře naplňte nádivkou a zašijte ho, aby vám nádivka nevytekla.
Do kůže kuřete vetřete zlehka trochu papriky, soli a pepře. Mezi křídla a na hřbet vložte kousky másla. Plech vysypte trochou hrubě mleté soli a dejte péct do trouby. Každých 15-20 minut kuře zkontorlujte a potřete je šťávou, která se hromadí v pekáči. Asi po hodině kuře poprvé zlehka podlijte vodou. Takto pečené kuře bude mít papírově tenkou a křupavou kůžičku.

Nejlépe se k pečenému kuřeti hodí vařená rýže.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama