Listopad 2009

Domácí přítel

30. listopadu 2009 v 0:06 | Čarodějka |  Cukroví
Domácí přítel je recept, který má v naší rodině již dlouholetou tradici. Pekla ho již i moje babička. Cukroví je tvrdší a proto ho nedoporučuji pro lidi, kteří mají problémy se zuby. V Itálii se peče podobné cukroví, jen místo lískových ořechů se do něj dávají mandle
Doba pečení: 45 minut
Teplota: 190 stupňů

Ingredience:
1 vejce
80 g jemného krystalového cukru
120 g hladké mouky
ca 50 g lískových ořechů

Postup:
Všechny ingredience zamíchejte a vypracujte těsto. Těsto rozválejte na štolu a doprostřed klaďte lískové ořechy ve dvou řadách. Uzavřete štolu a dejte na plech. Před pečením štolu potřete žloutkem. Po upečení ihned nakrájejte asi na 1 cm široké kousky a obalte je v moučkovém cukru. Po vychladnutí cukroví ztvrdne. Cukroví uchovejte v krabici na chladném místě. Já je nechávám na balkoně. Trošku pak změkne.


První advent

29. listopadu 2009 v 23:54 | Čarodějka |  Deník

Tak tu máme první advent a sním přichází nejen duchovní příprava na zrození Ježíše Krista, ale i příprava oslavy vánočních svátků doma. Dnes jsem poslouchala vánoční koledy a v bytě mi voní purpura, abych se navnadila na přípravu. Naladila jsem se na vánoční vlnu a tak jsem upekla první cukroví. Manžel dostal ochutnat a zbytek zavírám do krabice a schovávám na místo pro něj neznámé. To abych nemusela všechno péct desetkrát dokola:-)
Do receptů přidávám novou rubriku s názvem vánoční cukroví, kde najdete cukroví, které sama peču.
Tak hezký advent!

Nadívané kuře

24. listopadu 2009 v 10:00 | Čarodějka |  Maso

Že je to krásný pohled? A přitom to není nic složitého. Ve svém článku o ekonomii domácnosti jsem napsala, že je levnější koupit celé kuře než jen kuřecí prsa. A tak mám pro vás recept na nadívané kuře.
Je to můj oblíbený sobotní oběd už od dětských let, kdy jsem se vždycky těšila, až mamka upeče kuře.

Doba pečení: ca 1,5-2 hodiny dle velikosti kuřete
Celková doba přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience:
1 celé kuře
50 g kuřecích jater
2 starší housky
trošku mléka
pepř, sůl, mletá paprika sladká, muškátový oříšek
100 g hrubě mleté soli
50 g uzené anglické slaniny
1/2 malé cibule
trochu nasekané petrželky
10 g másla
1 stroužek česneku

Postup:
Omyjte kuře a zbavte ho zbytků peří, pokud na něm ještě nějaké najdete. Do větší misky rozdrobte rohlíky a zalejte je trochou mléka a nechte je změknout. Na pánvi si lehce orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s najemno nakrájenou cibulí. Cibule by měla jen zesklovatět. Zkontrolujte, jestli rohlíky neobsahují příliš mnoho mléka. Kdyžtak ho vymačkejte, než do nich začnete přidávat ostatní suroviny. Rozetřete si kuřecí játra a přidejte je spolu a cibulí, slaninou a rozetřeným česnekem k rohlíkům. Směs osolte, opepřete a nastrouhejte do ní trošku muškátového oříšku a přidejte nasekanou petrželku. Připravené kuře naplňte nádivkou a zašijte ho, aby vám nádivka nevytekla.
Do kůže kuřete vetřete zlehka trochu papriky, soli a pepře. Mezi křídla a na hřbet vložte kousky másla. Plech vysypte trochou hrubě mleté soli a dejte péct do trouby. Každých 15-20 minut kuře zkontorlujte a potřete je šťávou, která se hromadí v pekáči. Asi po hodině kuře poprvé zlehka podlijte vodou. Takto pečené kuře bude mít papírově tenkou a křupavou kůžičku.

Nejlépe se k pečenému kuřeti hodí vařená rýže.

Hurá už to funguje

23. listopadu 2009 v 23:36 | Čarodějka |  Deník
Tak se mi konečně podařilo odstranit problém s jednou rubrikou ve volitelném menu a v zápětí přestala fungovat rubrika jiná. Ale teď se zdá být vše v pořádku. Snad kromě nadpisu blogu. Ač jsem zadala, že jej chci mít dole, tak se přestěhoval sám od sebe nahoru. Zkoušela jsem to změnit, ale nešlo to. Tak snad třeba zítra. Včera fungoval celej Firefox stejně nějak divně.

Omluva

23. listopadu 2009 v 3:21 | Čarodějka |  Deník

Jsem ve fázi předělávání menu. Některé rubriky mi nechtějí fungovat a nevím proč. Celý internet je dneska nějaký divný. Tak doufám, že se mi to podaří v nejbližší době zprovoznit, tak jak chci.

Něco o Čarodějce

23. listopadu 2009 v 2:09 | Čarodějka |  Čarodějka

Čarodějka se jmenuje Andrea a narodila se v Brně. 20006 jsem se odstěhovala do Švédska, kde dnes žiji na malém Ostorve Ockero u Geteborgu.

Studovala jsem střední ekonomickou školu v Brně a abych se tady nenudila,
tak jsem si podnikovou ekonomi a účetnictví zopakovala ještě jednou.

Mým hnacím motorem je cestování a největším lákadlem v životě jsou tenis, dobré jídlo a dobré víno.

Jinak jsem namalovala spoustu obrazů a měla jednu vernisáž v Praze. V současné době se více věnuji fotografii.
Ráda také čtu a hlavně ráda vařím a peču.
Tento blog je taková praktická kuchařka a cestovatelský průvodce v jednom.

Tak ať se vám tu líbí.

Ekonomie domácnosti aneb jak ušetřit na jídle

23. listopadu 2009 v 1:45 | Čarodějka |  Vaření

Napadlo mě, že nemusím psát jen recepty, ale že bás třeba bude zajímat, jak být lepším kuchařem, urychlit so práci a ještě k tomu ušetřit korunky. Založila jsem proto rubriku o vaření, kde najdete všechny možné informace, které vám mohou pomoci. Jsou to moje praktické poznatky, které jsem nasbírala za celý svůj život. Ale Ameriku objevil už Kryštof Columbus v roce 1492, takže ji nehodlám objevovat já:-)

Rozhodla jsem se začít ekonomií , protože v dnešní době je hodně lidí, kteří mají problém vyjít s výplatou. Jednou s věcí, kde se dá ušetřit poměrně dost peněz je jídlo, zvláště u rodin se čtyřmi a více členy. V životě jsem prošla různými období a to mě naučilo plánovat a počítat. Může za to asi i fakt, že mám vydělání ekonomického směru a tudíž možná ač nechci i kalkulačku v hlavě.

1. Zjistěte si ceny potravin
Jako první si zkuste zjistit ceny potravin, které kupujete nejčastěji v různých obchodech. Chodit nakupovat podle informačních letáků, které obchodní domy posílají je fajn, ale to nevypovídá o tom, že zrovna vy ušetříte. Spotřebitelský koš, který posuzuje ceny v různých obchodech také nemusí souhlasit s vaším rozpočtem. Jsme lidé různí a s jinými zvyky a kupujeme různé věci. Já například kupuji mléko bez laktózy, které je dražší a určitě bude v obchodě s nejlevnějším mlékem stát více než jiném co prodává běž né mléko za více peněz.
Toto je jen příklad. Schovejte si lístky, kolik jste zaplatili v ochodě a doma si sedněte a podívejte se, co kolik přesně stojí. Nezapoměňte však, započítat i cenu benzínu, který projedete do levnějšího obchodu. To vám může výhodný nákup pěkně prodražit.

2. Naplánujte si jídelníček
Naplánovat si jídelníček na celý týden vám může pomoci ušetřit docela dost peněz. Než začnete však plánovat, podívejte se, co máte doma. Můžou to být mražené fazolové lusky, maso, brambory, mouka atd. Nejprve zapřemýšlejte, co jste schopni uvařit z toho, co máte již doma.
Pak teprve začněte plánovat další pokrmy a pište si, jaké suroviny a kolik budete potřebovat k vaření.

3. Napište si na papír, co musíte koupit
Možná i teď připadnete jako malé dítě, kterému máma napsala na lístek, že má koupit půlku chleba a osminku másla. Mě tento systém pomohl ušeřit zhruba třicet procent při nákupu jídla a někdz i více. Pokud se budete držet lístku, vyhnete se tak tomu, že naházíte do nákupního koše věci, které vůbec nepotřebujete a pak je máte ve spíži či lednici třeba několik měsíců a někdy i na ně zapomenete. Mě se povedlo místo tisíce korun zaplatit za jídlo pouze čtyřistapadesát korun. A to jen díky plánování nákupu a držení se toho, co si naplánuji. Osvědčil se mi systém bloku na ledničce. Když vidím během vaření, že mi dochází cukr nebo že mi právě došel olej, tak si to hned napíšu na bloček, který mám přidělaný na lednične.

4. Spočítejte si, kolik vás stojí jedna porce hotového pokrmu
Neřeknu vám, kolik vás bude stát porce nadívaného kuřete v Čechách, protože současné ceny v Čechách neznám, ale v matematika je stejná všude. Já jsem si spočítala, že jedna porce nadívaného kuřete s rýží mě stojí třináct švédských korun a to jsem započetla padesát ore za elektřinu na porci. Jedno kg kuřecích prs stojí u nás ca devadesát švédských korun a jedna porce masa mě vyjde na zhruba osmnáct korun. A to jsem nezapočítala rýži a ani koření. Takže dnes kupuji kuře jen celé a kuřecí prsa nechávám těm bohatým. Takto si můžete nakombinovat do jídelníčku jídlo i podle jeho ceny. Když potřebuji kousky kuřete na čínu, tak koupím kuřecí stehna a ty pak vykostím. Na kostech však ponechám kousíčky masa a uvařím z nich kuřecí vývar a mám i polévku.

5. Zbytky nevyhazujte
Pokud máte nějaké zbytky v kastrolu, tak je zamražte. Budou se Vám hodit, když nebudete mít moc peněz nebo se vám nebude chtít vařit. A staré rohlíky můžete třeba použít na výrobu strouhanky anebo z nich udělat žemlovku či je použít do nádivky.

6. Nekupujte polotovary
Polotovary vám mohou sice trochu urychlit vaření, ale jídlo vám to prodraží. Nehledě na to, že pokud si třeba jen koření namícháte sami a nebudete používat kořenící směsi, tak se vyhnete požívání chemických barviv, konzervantů, glutamanu a jiných pro zdraví nevhodných surovin.

7. Zvolte jednoduché recepty z domácích surovin

Ráda experimentuji s vařením, vynelézám nové recepty a vařím exotická jídla, ale toto stojí více peněz. Ve finančně slabším období však vařím jídla jednoduchá na přípravu a nejlépe z domácích surovin. Mezi ně patří třeba koprová omáčka a místo masa uvařím jen vajíčko. Miluji mrkev. Ta je levná, chutná a vydrží dlouho. Takže ji dělám na všechny způsoby: polévku, dušenou, salát atd. Můžete si zkusít upéct i rohlíky, či chleba. I na tom se dá hodně ušetřit, zvláště jste li početná rodina.

Pokud vás napadnou ještě další tipy, tak se o ně podělte a napište je do komentáře.

Tvarohový dezert s ovocem a karamelem

19. listopadu 2009 v 10:30 | Čarodějka |  Dezerty
Tak tady mám jednu rychlovku pro mlsné jazýčky. Recept je ideální pro ty, co sedí u televize a mají na něco chuť. Zvládnete to v reklamním čase. Já ho bohatě vyuřívám k přípravě surovin pro vaření a nekdy zvlýdnu pokrm celý, jako třeba tento.

Doba přípravy: ca 15 minut
4 porce




Ingredience:
2 tvarohy
3 lžíce moučkového cukru
trošku rumu nebo rumové tresti
nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu
3 lžíce jemného krystalového cukru
1 dcl šlehačky
1 švestku, 2 mandarinky, kousek medového pomela nebo grepu
(pokud nemáte některé s výše jmenovaného ovoce lze je nahradit třeba banánem či zavařenou broskví atd. Je to na vaší fantazii)

Postup:
Smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, šlehačkou, rumem a nastrouhejte citrónovou kůru. Vše dobře zamíchejte a dejte stranou. V pánvi rozpusťte cukr a až zhnědne, přidejte nakrájené ovoce a chvilku je nechte povařit v karamelu. Tvarohový krém dejte do pohárů a navrch nalejte ovoce s karamelem.

Tak ať vám chutná.

Zimní kolekce šperků

19. listopadu 2009 v 0:09 | Čarodějka |  Deník
Tento měsíc jsem se hodně zabývala výrobou náhrdelníků ze skleněných perel. Inspiraci jsem čerpala procházením butiků s oblečením a snažila se barevně sladit mé šperky s barvami zimní módy pro letošní rok. Jestli jsem to zvládla úspěšně, můžete posoudit sami. Zde jsou vyobrazené některé z mých výtvorů :






Dezert ze zakysané smetany, broskví a borůvek

16. listopadu 2009 v 23:05 | Čarodějka |  Dezerty
Pokud máte chuť na něco sladkého anebo se k vám řítí nějaká návštěva a vám se nechce péct, tak vyzkoušejte tento recept. Nejvhodnější je použít formu na biskupský chlebíček. Tento recept je psán na střední velikost.

Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10


Ingredience:

250 g plnotučného tvarohu
450 g zakysané smetany
1 sáček světlé želatiny
3 dcl šťávy ze zavařených broskví
Broskvový komport
Trochu moučkového cukru
1 velkého panáka rumu nebo rumové tresti
3 lžíce borůvek
1 balíček dětských piškotů
2 dcl šlehačky
20 g másla

Postup:

Ohřej šťávu z broskví a smíchej jí s želatinou. Vymaž si formu trošku olejem a nalej do ní želatinu a nech jí ztuhnout. Mezitím si nakrájej broskve asi na 3 mm široká půl kolečka. Vyšlehej šlehačku a jemně ji smíchej s tvarohem, zakysanou smetanou, cukrem a polovinou rumu. Zbytek šťávy z broskví nalej do misky se zbytkem rumu.
Na ztuhlou želatinu polož broskve tak, aby vytvořily kruh a doprostřed dej borůvky. Přes to dej tochu krému a uhlaď jej. Poté namáčej piškoty do šťávy s rumem a klaď je vedle sebe na krém. Přidej další vrstvu krému a na ní broskve vedle sebe. A takto opakuj ještě s piškoty. Polovinu sáčku piškotů rozdrť nebo posekej. Rozpusť v pánvi máslo a přidej rozdrcené piškoty. Vypni sporák a míchej piškoty na pánvi tak dlouho, dokud neabsorbují všechno máslo. Poté je navrstvi na krém a lehce je udusej. Dezert dej na půl hodiny do mražáku a pak jej nech ještě hodinu odležet v lednici.

Až je recept zaleřený, tak jej můžeš vyklopit z formy na tác.

Deníček a nachlazení

16. listopadu 2009 v 22:39 | Čarodějka |  Deník
Tak jsem několik dní nic nenapsala a ani necvičila jógu. Byla jsem nějaká nachlazená a neměla na nic náladu. Naši známí jsu celá rodina nemocná. Všichni čtyři mají prasečí chřipku a tak je snad lepší, že nikam nechodím. V norsku minulý týden zemřel malý chlapeček a u ás v nemocnici jsou na jipce dvě děti s tou hroznou chřipajznou. Tak se musím jít nechat očkovat. Máme to zadarmo, tak proč bych nešla, ale to nesmím být nachlazená. Ještě nikdy jsem nestihla se očkovat proti chřipce. Vakcíny vždycky dorazily později než chřipka:-(

Poslední dny jsem jen vařila a navlékala korálky. Taky jsem objevila recept na rohlíky a tak je každej druhej den peču. Jsou úžasný. Klikací ikonku jsem si taky žádnou ještě nevyrobila, ale to přijde. Ach jo. Taky bych měla zase něco napsat do mého rozepsaného nesmyslu, ale nějak jsem asi líná a nemám motivaci. Potřebovala bych, aby mi na dveře zaklepala múza a políbila mne na čelo. Sice vím, o čem chci psát tedy o čem píšu, ale nějak se k tomu nemůžu a nemůžu přemluvit. Pořád myslím na to, že jsem bez práce. Tak jsem se vám vyzpovídala a dám sem ještě nějaký recept.

Jak na blog

10. listopadu 2009 v 23:31 | Čarodějka
Tak dneska jsem koukala, jak si vytvořit pohyblivou ikonku. Program jsem si stáhla a vyzkoušela. A není to žádná věda. Takže zítra se musím pořádně zamyslet, jak má moje pohyblivá ikonka vypadat.
Třeba takhle:
Ještě to musím oříznout. I když možná bych mohla být více kreativní a vymyslet něco úplně jiného.
No, nechte se překvapit.

Lehká zeleninová polévka s vaječnými noky

10. listopadu 2009 v 12:00 | Čarodějka |  polevky
Tuto polévku vařím, když mám chuť na něco teplého, opustila mě inspirace a nechce se mi stát hodinu u sporáku. Navíc je to levné a dostaneme do těla tekutinu, která je důležitá.

Ingredience:

1 velkou mrkev
2 lžíce hrášku
1 vejce
Trochu hladké mouky na noky
Nasekanou pažitku a petrželku
1 menší cibuli
Kousek kořenové petržele
Sůl, pepř
Lžíce oleje na osmahnutí zeleniny

Postup:
Nakrájej mrkev a petržel na kostičky (ca 1cm) a nasekej na drobno cibulku.
Do kastrolu dej trošku oleje a až se zahřeje, osmahni cibulku jen do sklovita a přidej mrkev s kořenovou petrželí. Lehce vše osmahni, přidej sůl,. Vše zalej vodou a přidej hrášek a celý pepř. Nech polévku vařit, dokud nebude zelenia měkká. Poté udělej vaječné noky a přidej je do polévky a nech chvíli povařit (3 min). Servíruj ozdobené nasekanou petrželkou a pažitkou.

Vaječné noky:
Smíchej 1 vejce s hladkou moukou, špetkou soli a nasekanou petrželkou. Vytvoř hustější hmotu, kterou za pomocí 2 lžiček tvaruj do noků.

Meditace , jóga a nevědomí

9. listopadu 2009 v 20:42 | Čarodějka |  Esoterika
Včera jsem se po třech dnes opět překonala. Manžel neseděl u televize do třech do rána a tak jsem měla klid na cvičení. Na hodinu jsem se pohroužila do Lysbethových knih o józe a hledala již zapomenuté nebo ještě neobjevené. Zaujala mě část o našem nevědomí. Podle Lisbetha se s ním máme zkamarádit, pojmenovat ho a vytvořit si nějakou představu, jak vypadá. A pak s ním máme komunikovat každý den nejlépe před spaním. Můžeme mu dávat i úkoly, ale naše vědomé myšlení nesmí našemu nevědomí kecat do práce. Zaujalo mě to.

Tak jsem své nevědomí pokřtila Jeníček a doufám, že na mě teď není naštvaný, že jsem to tu napsala. Úkol Jeníček už také dostal, ale má se mu to každý den připomínat, aby to dobře provedl. Tak se budu muset večer připomenout, zavolat ho k sobě a říct mu, že je úžasnej a bude ještě úžasnější, když...

Také se mu musí vymyslet motivace, proč má úkol splnit, k čemu je to dobré. Byla jsem překvapená, že jsem neměla žádný problém Jeníčka pojmenovat a také si ho představit.
Včerejší večerní seance se však netýkala jen mého nevědomí. Dala jsem si tu námahu a napsala si sestavu cviků, které chci cvičit. Co jsem se přistěhovala do Švédska, tak jsem skoro jógu necvičila. Na to je nejlepší, když člověk bydlí sám anebo s někým, kdo má úplně stejný zájem. Cítím, že mi tělo za ty tři a půl roku zchátralo a teď mě nemá vůbec rádo. Pokus jste na tom podobně jako já, tak nechtějte hned začínat, tam kde jste přestali nebo vás vaše tělo bude ještě víc nenávidět. Já jsem se už lehce rozcvičila třikrát minulý týden, tak jsem mohla zařadit i jiné cviky.

Nejdříve se protáhnu: krční páteř, ruce, nohy a poté jsem zařadila cviky Marakryá. Jsou to cviky, které jsou určeny především pro kyčelní a zádové kouby. Cvičí se v leže na zádech a dojde k protažení celé páteře. Já cítíla protažení až do prsního svalu. Člověk otáčí vleže dolní polovinou těla. Když jsem se podívala po cvičení na papír zjistila jsem, že jeden z těch cviků jsem zapomněla, ale zato jsem do své sestavy přidala spoustu dalších cviků.
Miluji obrácené pozice a tak jsem si zacvičila Sarvagasánu v několika variantách. Přikládám sem obrázek základní varianty.

Tuto jsem dopracovala k tomu, že mé ruce leží nehnutě na podložce místo aby podpíraly záda. Je to těžší a rozdíl cítím v tom, že se všechny svaly musí hodně zpevnit, aby tělo drželo v klidu. Ruce mám úplně volně a váha těla na nich vůbec nezpočívá.
Další z variant Sarvagasány je, že máte jednu nohu na zemi za hlavou a druhá je napnutá směrem nahoru. Nohy se pak vystřídají.
Další z mých oblíbených asán je Halasána. Tak jsem ji všera také zařadila. Dobře jsem se rozcvičila a Sarvagasána spolu s Halasánou pro mě patří k sobě.
Tady je obrázek:
Jinak ty úžasné obrázky jógových pozic pocházejí ze stránek Ashtangajóga. Pokud umíte anglicky, tak se na ně můžete kouknout. Jsou tam cvičební sestavy, jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé a dají se stáhnout i ve formátu PDF. Vlastně ani moc anglicky nemusíte umět. Já nejsem žádnej supr jogín. Naučila jsem se většinu cviků sama podle nejrůznějších knih. Nejlepším průvodcem jsou pro mne však knihy André van Lysbetha o kterých jsem již psala v předešlém článku.

Celkově mi včera zabralo samotné cvičení 45 minut a meditace dalších dvacet minut. Pak jsem si ještě vyložila karty na týden. Takže zase budu zapisovat celý týden a porovnávat, co se stalo s výsledkem výkladu. Je to dobrá metoda, jak se zlepšit. Navíc jsem zjistila, že je dobré si zaznamenat průběh cvičení a meditace. Při minulém cvičení mi bylo strašné horko již od začátku, kdežto včera jsem měla stabilní teplotu po dobu celého cvičení a cítila se v pohodě. Myslím, že je to tím, že jsem svoje tělo už pomalinku připravila na pravidelný pohyb a také strava by mohla hrát svoji úlohu. Včera jsem vařila mrkvovou polévku s kvasnicovými knedlíčky. Není v ní maso a v tvarohovém dezertu, který jsem dělala také ne.
Při meditaci jsem zase zaznamenala změnu emocí. Včera to bylo úplně jiné, než minulé pondělí a úterý. Jsem zvědavá na dnešek. Myslela jsem, že mě bude bolet celé tělo, ale nic. Cítím se v pohodě.

Pasta alla Gabriel

8. listopadu 2009 v 10:06 | Čarodějka |  Těstoviny

Když jsem pracovala po dobu několika let jako tlumočník na velké ceně motorek v Brně, seznámila jsem se s italským kuchařem Gabrielem. Gabriel byl sice nedoslkýchavý, ale zato uměl výborně vařit. Pocházel s Rimini a naučil mě tento recept a já ani nevím, jak se jmenuje. Tak jsem těstoviny pojmenovala po něm.

4 osoby
Doba přípravy: 30 min

Ingredience:

500 g těstovin Penne rigate

1,5 - 2 konzervy rajčat (Polpa di pomodoro)
sůl, černý pepř,
Čerstvý nebo jemně mletý sušený rozmarín
1 chili nebo piri piri paprička
1 větší mrkev
1 menší cibule
50 g uzené slaniny
20 zelených oliv
trochu oleje
trochu bílého vína
strouhaný parmezán

Postup:

Dej vařit vodu a postupně si nakrájej najemno cibuli, uzenou slaninu, mrkev a olivy na kolečka. Rozpal trošku oleje v pánvi a přidej cibulku a slaninu. Až bude cibulka lehce dozlatova, přidej mrkev a sůl. V této fázi by ti měla vařit voda. Takže dej vařit těstoviny a nezapomeň osolit vodu. Těstoviny by se měli vařit zhruba 10 minut a poté slít a propláchnout studenou vodou.

Do pánve pak přidej trochu bílehé vína, rajčata a koření. Omáčka se dělá tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Poté do ní přidej uvařené těstoviny a parmezán. Vše dobře míchej a nech na sporáku asi 2 minuty, aby nebyly těstoviny studené a aby se dobře spojily s omáčkou.