Pečená vepřová panenka se zeleninou

9. října 2009 v 19:23 | Čarodějka |  Maso

Tento recept se i osvědčil, když mám na večeři pozvané přátele. Všechno upeču v jednom pekáči a nezašpiním spoustu nádobí. Když není jídlo ještě hotové a návštěva je již u nás doma, nevadí. Vše je v troubě a já se můžu věnovat našim hostů, dokud se maso neupeče. Pak to jen vyndámz trouby a naservíruji.

pro 4 osoby
Ceková doba přípravy: 60 minut

Budeš potřebovat:
1 celou vepřovou panenku
2 větší mrkve
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
plnotučnou hořčici
pepř, sůl, červenou papriku (koření)
6 větších brambor
trochu oleje
lusky zelených fazolek, pár růžiček brokolice, papriku, hrášek nebo i jinou zeleninu co máte rádi
uzenou slaninku v celku

Postup:
Panenku potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Mrkev nakrájíme na kolečka, brambory nejprve rozpůlíme a půlky nakrájíme na tenké plátky. Česnek nadrobno nasekáme a cibuli nakrájíme na kolecka. Všechnu zeleninu včetně brambor a nakrajene slaniny smícháme v pekáči , osolíme, opepříme, přidáme jen trochu papriky a přidáme asi 2 lžíce oleje a trošku vody a dobře promícháme. Vložíme doprostřed panenku a pečeme ca 30 - 35 minut na 200 stupňů. Je dobré de po 20 minutách do trouby podívat, jak je na tom maso a zelenina.

Dobrou chuť

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 miloš urban miloš urban | 14. října 2009 v 15:29 | Reagovat

Tak to jste mě inspirovala. Zdá se, že se to nedá zkazit... Pokud budu mít čas to zkusit, dám vědět, jak to dopadlo. (Koupil jsem si v Tescu pekáč, který se, jak se ukázalo doma, nevešel do trouby, tak jsem mu pilkou na železo uřezal obě ucha. Kruté, že, ale teď se chová vzorně...) To je švédský recept? Česky to moc nevypadá -- žádný knedlík, žádné zelí, sposuta zeleniny.

2 Čarodějka Andrea Čarodějka Andrea | E-mail | Web | 14. října 2009 v 18:57 | Reagovat

[1]: Story s pekáčem mě upřímně rozesmála.
Asi bych to řešila tím, že bych jela zpět do Tesca a pokusila se to vyměnit za jinej pekáč. Ale každý jsme jinak kreativní v řešení různých problémů:-)

Recept není švédský ani český. Vymyslela jsem ho sama, když jsem měla návštěvu a nechtělo se mi špinit 20 kastrolů a stát celej den u sporáku. Je to jednoduchý, výborný a místo stresu u sporáku si člověk může otevřít lahvinku dobrého ročníkového vínka.

3 ciocarlia ciocarlia | E-mail | Web | 16. září 2012 v 14:31 | Reagovat

Ta panenka je super. Vrazil jsem ji do trouby, šel si něco opravit do dílny a přišelů zrovna, když mi zazvonily nastavené minutky. Dal jsem si tam o pět minut víc a bylo to skoro moc, uvnitř už byla propečená a suchá. Příště to bude chtít při stejné hmotnosti (0,5 kg) o něco kratší dobu pečení (s cirkulací). Takže zdravím do Švédska, bylo to kouzelné a budu opakovat, nejspíš na vánoce.

4 Stifi Stifi | 6. listopadu 2012 v 13:07 | Reagovat

Není to na panenku trochu moc? :) já jí teda dělám na 170 stupnu 23 minut ( + zatáhnutní na pánv) a je krásně štavnata :) ale nemůžu soudit jeste sem to nezkusil :) ale vypada to parádně

5 Andrea Ohlsson Andrea Ohlsson | Web | 8. ledna 2013 v 14:01 | Reagovat

[4]:Tech 40 minut je odhad. Vzdycky to pecu tak, aby byla zelenina mekka a aby to nebylo presusene. Take zalezi na troube.

6 Andrea Ohlsson Andrea Ohlsson | Web | 8. ledna 2013 v 14:02 | Reagovat

[3]:Jsem rada, ze chutnala. Uz jsem ji dlouho nedelala, budu muset zase oprasit recept:-)

7 ciocarlia ciocarlia | E-mail | Web | 22. července 2013 v 20:45 | Reagovat

Tak je horký červencový večer, pondělí, čas 19,20, panenka si pohověla v lednici, zatímco já jsem zvažoval, zda ji udělat po staročesku se švestkovou nádivkou, nebo zůstat u té, na niž si uchovávám nejkrásnější vzpomínky. Druhá opět vyhrála, teď je v troubě, chuťové buňky se shromažďují ke slavnostnímu uvítání, Dornfelder se chladí (venku je 35 stupňů). Je dost velká, takže jí dám bez rozpaků těch 35 minut, uvidíme jak se na to bude tvářit.
Čas 20,40: Panenka se povedla, ale letní jídlo to rozhodně není. Navíc byla opravdu velká a byli jsme na ni se ženou jen dva... Takže jsem trochu v rozpacích, ale ona za to opravdu nemůže...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama