Losos na pomerančích

14. října 2009 v 23:59 | Čarodějka |  Ryby
Tento recept je zaručeným afrodisiakem a ještě nikdy mě nezklamal. Časově není moc náročný a jediné, na co člověk musí myslet je, aby se nám nepřipálila rýže a na to, aby nebyl losos uprostřed syrový nebo naopak vysušený. Pro mě se losos na pomerančích stal nejen slavnostním jídlem. Ráda jej dělám, když čekám návštěvu a přitom nemám čas stát dva dny v kuchyni a vařit svíčkovou. K tomuto receptu mě inspiroval jeden majitel italské restaurace, který k makrele používal omáčku z čerstvých jahod a pomeranče. Recept jsem z něj však nevymámila a tak jsem si musela vymyslet recept vlastní. Osobně si myslím, že slakokyselá chuť se lépe hodí k lososu, který má výraznou chuť. Koncem léta jsem nasbírala i nějaké maliny a tak jsem přidala na závěr do pomerančové omáčky i pár malin. Omáčka lehce zrůžověla a měla stále výraznou pomerančovou chuť, kterou přidané maliny příjemně osladily a zjemňovaly. Jedna věc je velmi důležitá a to je čerstvé ovoce. Pokud se rozhodnete pokrm vyzkoušet, v žádném případě nepoužívejte džus, pouze čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce.

Ingredience:

4 ks lososového filé
2 zralé pomeranče
olivový olej
ca 1 dcl bílého vína na omáčku
šlehačka
čerstvý kopr
sůl, bilý pepř

Marináda:
Kopr, olivový olej, sůl, bílý pepř, 2 kardamonové lusky

Rýže:
1,5 hrnku rýže (doporučuji rýži s kulatým zrnem ne s dlouhým jako basmati)
1 hrnek hovězího vývaru nebo 1 kostku masoxu
1 hrnek bílého vína
1 hrnek vody

Postup:

Naložíme lososa do marinády - stačí na 20 minut.
Rozpálíme trochu oleje v kastrolu a opražíme na něm rýži, až se olej vsákne. Poté přidáme 1 hrnek hovězího vývaru, 1 hrnek bílého vína a vodu. Pokud nemáme hotový hovězí vývar, můžeme tekutinu nahradit vodou a přidat kostku masoxu.
Rýži vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Je dobré před koncem s ní míchat, aby se nám nepřipálila.
Rozpalíme olivový olej a vložíme do pánve lososa. Lehce jej opečeme a přídáme trochu vína a šťávu z 1,5 čerstvého pomeranče. Lososa smažíme tak dlouho, dokud není vprostřed jen lehoučko růžový. Nesmíte jej dělat moc dlouho, aby se vám ryba nevysušila. Hotového lososa vyndáme z pánve a odložíme stranou. Do pánve přidáme šlehačku a kopr, eventuelně i sůl. Někdy přidávám do omáčky i malou lžičku hořčice. Chvíli necháme omáčku provařit, aby nám zhoustla.
Lososa na talíři jemně přelijeme omáčkou a přidáme větší kopeček rýže. Talíř ozdobíme plátky pomeranče.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lady.BaruSH Lady.BaruSH | E-mail | Web | 15. října 2009 v 0:07 | Reagovat

Mmmm zajímavý x)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama