Losí patê

25. října 2009 v 1:12 | Čarodějka |  Apetizers


Při výrobě losího patê jsem se sice nechala inspirovat jinými recepty, ale na závěr jsem si vytvořila recept vlastní. Byla to moje první paštika a výsledek byl nad očekávání výborný.
V paštičce je opravdu výrazné losí maso a játra jsou znát jen lehce. Výraznou chuť zde má i čerstvý tymián. Strouhané mandle celkovou chuť zjemňují a celkový výsledek je velmi vyvážená chuť zvěřinového masa, bylin a mandlí. Pokud nemáte losí maso, můžete použít třeba srnčí, jelení, kančí anebo i hovězí.

Celková doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 60 minut
Teplota pečení: 175 °C
Typ formy - biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet- střední velikost

Pro výrobu paštiky na celou pečící formu budete potřebovat:
400 g kuřecích jater
800 g mletého losího masa
Čerstvý tymián
Sušený a hladce mletý rozmarín
3 stroužky česneku
100 g uzené slaniny nebo špeku
½ cibule
2 dcl šlehačky
1 dcl červeného vína svařeného se snítkou tymiánu, lžící cukru a lžičkou brusinkové zavařeniny
250 g strouhaných mandlí
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla + máslo nebo sádlo na vymazání formy

Postup:
Nakrájejte cibulku a slaninu na jemno a lehce osmahněte na pánvi tak, aby byla cibulka jen do sklovita. Maso, játra, osmaženou cibulku se slaninou a česnek rozemelte v mixéru na jemno a přidejte jemně nasekaný tymián zbavený tvrdého stonku. Svařte na sporáku červené víno spolu se lžící brusinkové zavařeniny a cukru a vlejte do masové směsi. Místo svařeného červeného vína s brusinkami můžete použít i 2 lžíce portského vína. Postupně přilévejte smetanu a pak přidejte celé vejce a vše dobře promíchejte. Prosijte dvě lžíce mouky, osolte, opepřete, přidejte mletý rozmarín, mandle a pořádně vmíchejte do masové směsi. Výsledkem by měla být velmi jemná a hustá hmota.
Pořádně si vymažte pečící formu a na dno dejte trochu strouhaných mandlí na dekoraci.
Vlejte do formy masovou směs. Po upečení nechte chvíli vychladnout a vyndejte paštiku opatrně z formy. Šťávu z paštiky můžete buď vylít, anebo použít třeba k výrobě masové omáčky. Já ji použila do svíčkové. Paštika chutná nejlépe vychlazená na druhý den.
Chutná výborně spolu se švestkovo-brusinkovou omáčkou nebo jen brusinkami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama