Říjen 2009

Polévka z jarních hráškových lusků a pórku

31. října 2009 v 15:56 | Čarodějka |  polevky

V jednom švédském časopise jsem se nechala inspirovat a uvařila jsem polévku s mladinkých hráškových lusků a pórku. Polévka byla výborná. Její chuť je mírně nasládlá a jemná. Hráškové lusky vstřebají hodně soli, proto ji musíte více osolit. Pórek zde chuť mírně zvýrazní. Zvládne to i začátečník. Tak tady je recept:

Budeš potřebovat (4 porce):

400 g hráškových lusků
1 menší pórek
sůl, pepř
2,5 l vody

Postup:

Nakrájej lusky na menší asi 1 cm velké lusky a vlož je do kastrolu. Pórek nakrájej na tenká kolečka a vlož jej k luskům. Přidej vodu, pepř a trošičku mletého pepře. Soli dej víc, ale pepřem šetři. Lusky se nesmí vařit dlouho, aby neztratily barvu a chuť. Povař je jen asi 20 minut. Poté vše rozmixuj na jemný krém. Polévku můžeš servírovat se lžící zakysané smetany a opečenými houskovými krutony.

Losí patê

25. října 2009 v 1:12 | Čarodějka |  Apetizers


Při výrobě losího patê jsem se sice nechala inspirovat jinými recepty, ale na závěr jsem si vytvořila recept vlastní. Byla to moje první paštika a výsledek byl nad očekávání výborný.
V paštičce je opravdu výrazné losí maso a játra jsou znát jen lehce. Výraznou chuť zde má i čerstvý tymián. Strouhané mandle celkovou chuť zjemňují a celkový výsledek je velmi vyvážená chuť zvěřinového masa, bylin a mandlí. Pokud nemáte losí maso, můžete použít třeba srnčí, jelení, kančí anebo i hovězí.

Celková doba přípravy: 90 minut
Doba pečení: 60 minut
Teplota pečení: 175 °C
Typ formy - biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet- střední velikost

Pro výrobu paštiky na celou pečící formu budete potřebovat:
400 g kuřecích jater
800 g mletého losího masa
Čerstvý tymián
Sušený a hladce mletý rozmarín
3 stroužky česneku
100 g uzené slaniny nebo špeku
½ cibule
2 dcl šlehačky
1 dcl červeného vína svařeného se snítkou tymiánu, lžící cukru a lžičkou brusinkové zavařeniny
250 g strouhaných mandlí
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla + máslo nebo sádlo na vymazání formy

Postup:
Nakrájejte cibulku a slaninu na jemno a lehce osmahněte na pánvi tak, aby byla cibulka jen do sklovita. Maso, játra, osmaženou cibulku se slaninou a česnek rozemelte v mixéru na jemno a přidejte jemně nasekaný tymián zbavený tvrdého stonku. Svařte na sporáku červené víno spolu se lžící brusinkové zavařeniny a cukru a vlejte do masové směsi. Místo svařeného červeného vína s brusinkami můžete použít i 2 lžíce portského vína. Postupně přilévejte smetanu a pak přidejte celé vejce a vše dobře promíchejte. Prosijte dvě lžíce mouky, osolte, opepřete, přidejte mletý rozmarín, mandle a pořádně vmíchejte do masové směsi. Výsledkem by měla být velmi jemná a hustá hmota.
Pořádně si vymažte pečící formu a na dno dejte trochu strouhaných mandlí na dekoraci.
Vlejte do formy masovou směs. Po upečení nechte chvíli vychladnout a vyndejte paštiku opatrně z formy. Šťávu z paštiky můžete buď vylít, anebo použít třeba k výrobě masové omáčky. Já ji použila do svíčkové. Paštika chutná nejlépe vychlazená na druhý den.
Chutná výborně spolu se švestkovo-brusinkovou omáčkou nebo jen brusinkami.

Švestkovo-brusinková omáčka

25. října 2009 v 1:11 | Čarodějka |  Apetizers
Tuto omáčku jsem vymyslela zcela sama bez jakékoliv inspirace a servírovala ji spolu s losí paštikou. Omáčka není jen sladkokyselá, ale díky brusinkám má lehce nahořklou chuť, která je mírně zvýrazněna chilim.

Celková doba přípravy: 20 minut
Jako přílohový dip k divočině nebo patê pro 4 osoby

Pro výrobu této omáčky budeš potřebovat:
5 švestek
4 lžíce červeného vína
2 lžíce čerstvých brusinek (lze nahradit zavařeninou, ale použijte pak méně cukru)
2 lžíce cukru
Špetku soli
Trošičku sušeného mletého chili jen pro zvýraznění chuťi

Postup:
Vypeckuj švestky a nakrájej je na kostičky. Vlož švestky do kastrolu, vlej tam červené víno a přidej cukr. Pokud se ti bude zdát, že se váno hodně vyvařilo a švestky nejsou dostatečně měkké, můžeš přidat trochu vody. Před koncem vaření přidej špetku soli a trošicčku chili a nech povařit asi 20 sec. Směs pak přepasíruj přes síto. Výsledkem bude hustá jemná omáčka.



Večeře s přáteli

25. října 2009 v 0:53 | Čarodějka |  Deník

Na dnešní večer jsme pozvali naše kamarády Larse a Carinu na večeři. Již od včera jsem stála v kuchyni. Celkem mi to vaření zabralo dvanáct hodin a to nepočítám nákup.
Ale výsledek stál za námahu. Jídlo bylo výborné, hosté spokojení a Lars si dokonce přidával. Takové hosty mám ráda. Nesnáším hostym kteřá momentálně drží dietu nebo nemají hlad. Když někoho zvu na večeři nebo na párty mám radost, když jí a když chutná. Lars je našim vděčným návštěvníkem.

Na menu jsme měli:


Uvítací drink:
francouzský sekt Saumur od Louis Foulon

Studený předkrm:
Losí patê se švestkovo-brusinkovou omáčkou, domácí tymiánovo-česnekovou minibagetkou a tymiánovým máslem

Teplý předkrm:
Losí vývar s domácími nudlemi a kořenovou zeleninou

Hlavní chod:
Losí svíčková s domácím kynutým knedlíkem, brusinkami a citrónovým řezem

Dezert:
Jablkový koláč s mandlemi

K jídlu jsme pili:
Červené víno: Crianza 2006 od firmy Ligunilla (ESP). Víno je velmi suché s výrazným buketem připomínající "spoceného koně".

Káva s kardamonem (čerstvě mletá a míchaná)
Francouzský čokoládový čaj s mlékem (Mariéé)
Minerální voda

Recept na paštičku a omáčku najdete také na blogu. Pokud neseženete zrovna losa, lze ji udělat prakticky z jakékoliv zvěřiny.

Karta na středu a pohovor

20. října 2009 v 22:13 | Čarodějka |  Esoterika
Zítra jdu na pohovor a tak jsem si vytáhla jednu tarotovou kartu, abych získala trochu vhled do situace. Tak to byly 2 hole. Kartu se mi nechce teď scanovat, ale není to žádná sláva. Značí to překážky.

V noci se mi zdálo, že jsem hledala byt ve Stockholmu a z jednho jsem se tam odstěhovala do druhého. Byty byly obrovské. Já chci mít byt sama a tam ve snu jsem měla spolubydlící. Dokonce jsem ve snu viděla i pečené maso na stole. Všude tam byla cítit jeho vůně. Nakonec jsem objevila ve stole vbudovanou nádobu (něco jako na výdej obědů), která vyla plná šťávy na maso. Nakonec se tam objevila majitelka bytu a my museli pryč. V zápětí jsem se ocitla v bytě jiném. Tom správném. A zase se mi tam někdo nastěhoval.
Zajímalo by mě, co to má všechno znamenat. Doufám, že to bude znamenat, že dostanu práci administrátora ve Stvokholmu. Už bych nějakou potřebovala. Je to dost nuda sedět doma bez podpory a nemít ani na kino.

Maxíček

20. října 2009 v 21:42 | Čarodějka |  Deník
Rozhodla jsem se, že vám ukážu fotku mého synovce. Je úžasnej. Pořád se směje a chodí.
Na hlavě má klobouk se Švédska, kterej jsem dovezla taťkovi.
Jmenuje se MAxmilian, ale všichni mu říkají Maxíček. Já mám pro něj "pracovní" název Gabinek, protože vypadá úplně stejně jako moje sestra.

Teď ho dlouho neuvidim, možná až zase v létě. A to mu bude rok a půl.

Že je sladkej?

Rozkóduj svůj osud - Carmen Harra

16. října 2009 v 18:08 | Čarodějka |  KNIHY
Slíbila jsem, že budu psát i o knihách a zatím jsem napsala jen o Miloši Urbanovi. Tak ted to hodlám napravit a napsat o knížce, kterou momentálně čtu a kterou se zabývám.

Kniha se jmenuje Rozkóduj svůj osud (anglicky Decoding your Destiny) a napsala ji americká spisovatelka Carmen Harra, která původem pochází z Rumunska. Odtam po převratu emigrovala do USA (New York), kde vystudovala klinickou psychologii, klinickou hypnosterapii a alternativní léčbu. Je také známa jako numerolog, astrolog a medium známých ososbností.
Více o spisovatelce najdete zde:

Carmen Harra v knize popisuje její zkušenost s plánováním aktivit a jak říká i svého osudu. Je zde návod, jak si zpočítat ve kterém roce se nacházíme, co nás čeká a který den v týdnu je nejlepší pro určité aktivity. Všechny výpočty jsou založeny na numerologii. Autorka v knize také uvádí na svém příkladu, jak si plánovala svoji kariéru a důležité kroky ve svém životě a proto byla vždy úspešná. Změnila tak i svoji kariéru. Počkala na rok vhodný pro změny a ze zpěvačky se stalo jedno z nejžádanějších médií v USA.

Jak se počítá osobní číslo najdete ve všech knihách o numerologii, které jsou dostupny na českém trhu, ale nikde jinde jsem však nenašla tak podrobný návod jako u Carmen Harra.

Uvedu zde příklad, jak se počítá osobní rok, ale nebudu celou knihu překládat.
Osobní rok se počítá takto:

den narození + měsíc narození + datum roku, který vás zajímá.
Například jám mám narozeniny 14. května

1+4+5+2+0+0+9= 21= 2+1=3

Takže letos se nacházím v roce 3 z devítiročního cyklu.

Tady jsou v krátkosti vysvětleny všechny roky:

Rok 1
Tento rok má velký význam, protože v průhu roku jedna může člověk kontrolovat svůj osud co nejvíce. V roce jedna nastartuješ kurs, který je důležitý pro to, jestli budeš šťastný nebo nešťastný, ůspěšný nebo núspěšný po celých zbývajících devět let. V tomto roce nabydeš větší vnitřní síly. A pokud chcete změnit kariéru, nastartovat něco nového měli byste to učinit v roce jedna. Je to také nejlepší rok pro uzavření manželství.

Rok 2
Tento rok je plný zpoždění a zklamání. Během tohot roku zablokují síly universa tvoji energii a pracují proti i těm nejlépe propracovaným plánům. Během tohoto roku budeš potřebovat hodně trpělivosti a tolerance. V tomto roce možná přijdeš i o něco důležitého. Může se jednat třeba o nějaký vztah. Je to rok s pomalým tempem, který je však dobrý pro zasetí zrnka lásky a nového vztahu. Je to také dobrý rok pro uzavření sňatku.

Rok3
Tento rok otvírá nové možnosti a přináší radost. Důraz v tomto roce je na kráse, harmonii a odpuštění. Je to dobrý rok, abychom si našetřili nějaké peníze, ale není dobrý pro investice. Takže bychom neměli kupovat žádné akcie. ROk nasvědčuje i dobrým vztahům, ale neměli bychom se vázat na žádné intenzivní kamarádství.

Rok 4
V tento rok by jsi se měl starat a opatrovat záměry, které jsi nastartoval v roce jedna, aby tvoje projekty mohly růst a být úspěšné. Je to dobrý rok pro upevnění vztahu a řešení rodinného problému. Přítelství uzavřená během roku čtyři tě obohatí a bývají pevná a dlouhodobá. Může to být velmi ožehavé, pokud se budeš rozvádět nebo opuštět svoji drahou polovičku. Universum nepodporuje spekulace. Číslice 4 a 8 josu karmickými čísly a proto poneseš důsledky za své činy v průběhu tohoto roku. To zanmená, že pokud někomu vědomě ublížíš, tak za to budeš v dlším období pykat.

Rok 5
Rok pět je rokem změn. Je to čas volnosti a žádných problémů. Rok pět je takovým dovolenkovým obdobím. Je to bezvadný čas pro cesty a soustředění se na otázky vyššího bytí. Není to však dobrý rok pro začínání podnikání. Rok pět má vibrace lásky a otěhotnění. Ekonomie se bude střídat. Jednou budeme nahoře a jednou dole. Tento rok je také dobrý pro povýšení.

Rok 6
V tomto roce se cítíme nelépe ze všech. Je to rok úspěchu, nebudeš mít žádné ekonomické potíže a budeš mít čas na provedení zlepšení ve tvé práci a přijít s novými nápady. Rok šest má božskou ochranu a positivní vibraci. Je to dobrý rok pro posílení vztahů s tvým partnerem a dětmi. Je ot také dobrý rok pro uzavření míru s nepřítelem.

Rok 7
Bůh vytvořil svět za šest dní a sedmý odpočíval. Během tohot roku by jsi měl odpočívat a plánovat na příští rok osm. Je to rok velké trpělivosti a čekání. Nestěhuj se, ale bydli stále ve svém domě či bytě. Neinvestuj do budoucna. Místo toho medituj, cestuj a přemýšlej o tom, co jsi v minulosti udělal šoatně.

Rok 8
Rok osm je karmickým rokem a jeho účinek je dvakrát silnější než v roce čtyři. Člověk nese větší konsekvence za své činy během tohoto roku. Je to rok výsledku a získání materiálních statků. Peníze přijdou z nečekaných míst a ty získáš mnoho možností, uznání. Je to výborný rok pro hledání práce a změny kariéry.

Rok 9
Během roku devět by jsi měl dokončit projekty, které si začal v roce jedna a záskat tak karmický výsledek, pokud jsi to už neudělal v roce osm. Je to rok, kdy by jsi se měl věci ukončit, přestat se o ně starat a ne začánat nové. Není to dobrý rok pro uzavírání manželství. Pokud se budeš tento rok rozvádět, tak bude velmi těžké se dát znovu dohromady. Je to rok dobrž pro ukončení vztahů a projektů. Je to dobrý rok pro vytvoření plánů pro rok jedna a studium.

Knihu jsem zatím na českém trhu nenašla, ale můžete si ji přečíst v angličtině. V Čechách však vyšla její kniha Karma pro každý den, která je zřejmě všude vyprodaná. Zkuste knihovnu.

Tak doufám, že si to dobře naplánujete a budete žít už jen spokojený život.

Čarodějka


*Pozn: text jsem přeložila ze švédského překladu knihy

Senátroka chce zbavit Klause pravomoci

15. října 2009 v 18:22 | Čarodějka |  Deník
Na této stránce najdete článek o senátorce Aleně Gadůškové, která hce prezidenta republiky zbavit pravomoci. Nejlepší je na článku diskuze. Tak příjemnou zábavu.


Čínský lilek v česnekové marinádě

15. října 2009 v 17:07 | Čarodějka |  zelenina

Tento recept mám od mé kamarádky Yue, která je z Pekingu. Takto připravuje lilek její maminka. Já jsem měla možnost lilek u Yue ochutnat a moc mi zachutnal i když lilek zrovna v lásce nemám. Proto jsem se rozhodla s Vámi o recept podělit.


Budeš potřebovat:
1 lilek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce cukru - jemného krystalu, 1 lžíce tmavé sojové omáčky, 2 lžíce vinného octa nebo balsamického octa, špetka soli

Postup:
Lilek nakrájíme na kostičky, nasekáme najemno česnek a dáme spolu s lilkem do mísy. Přidáme cukr, sojovou omáčku, ocet a trochu soli a zamícháme. Nejlepší je marinádu ochutnat a udělat to tak trochu podle sebe. Marináda má být sladko-slano-kyselá. Lilek necháme chvilku zaležet - stačí 30 minut.
Poté vlijeme vše do kastrolu a povaříme. Lilek by neměl být úplně měkký.
Cukr trošku zkaramelizuje, takže omáčka bude hustá. Nesmí jí být moc.

Číňani tento pokrm servírují spolu s rýží a dalšímy chody.

Předpověď na čtvrtek

15. října 2009 v 14:53 | Čarodějka |  Esoterika
Po zamíchání tarotových karet jsem si vytáhla kartu z velké arkány Síla.
Karta nám pomáhá zvýšit sebedůvěru, naši vnitřní sílu a trpělivost. V tento den překoná naše síla duševní sílu fyzickou. Pokud dnes chcete něco vyjednávat, tak je na to dobrý den. Třeba přesvědčíte šéfa, aby vám zvýšil plat.

Jsem zvědavá na sebe. Právě jsem dostala složenku k zaplacení. Tak budu přesvědčovat, že ji platit nebudu.


Podzimní švédská móda

15. října 2009 v 14:30 | Čarodějka |  Deník
Móda je promněnlivá čarodějka a i tento podzim nám to dokazuje. Ze švédského Kappahlu mi přišel e-mail s nabídkou jejich kolekce pro podzim 2009.

Kolekce se jmenuje Vintage, což by mělo znamenat, že se jedná o návrat ke starým časům. Připadá mi to trochu jako 30. léta zkombinovaná s dnešní dobou.

Tak si nezapoměňte koupit nějaký pěkný obleček na podzim. Inn je černá, bílá, šedá na všechny způsoby, fialová a starorůžová. Kolekce Kappahlu je většinou laděna pouze do černobílé a šedavé. Ale my, co máme rádi barvy nemusíme čekat s nákupem na další sezónu. Kolekce Lindexu je o něco barevnější. Najdeme tam i dost červené. Bohužel nemají české webové stránky a tak odkazuji na švédské homepage.

Jak se vám líbí tato móda?

Tady můžete vidět celou kolekci obou dvou firem pro pozim 2009:

Losos na pomerančích

14. října 2009 v 23:59 | Čarodějka |  Ryby
Tento recept je zaručeným afrodisiakem a ještě nikdy mě nezklamal. Časově není moc náročný a jediné, na co člověk musí myslet je, aby se nám nepřipálila rýže a na to, aby nebyl losos uprostřed syrový nebo naopak vysušený. Pro mě se losos na pomerančích stal nejen slavnostním jídlem. Ráda jej dělám, když čekám návštěvu a přitom nemám čas stát dva dny v kuchyni a vařit svíčkovou. K tomuto receptu mě inspiroval jeden majitel italské restaurace, který k makrele používal omáčku z čerstvých jahod a pomeranče. Recept jsem z něj však nevymámila a tak jsem si musela vymyslet recept vlastní. Osobně si myslím, že slakokyselá chuť se lépe hodí k lososu, který má výraznou chuť. Koncem léta jsem nasbírala i nějaké maliny a tak jsem přidala na závěr do pomerančové omáčky i pár malin. Omáčka lehce zrůžověla a měla stále výraznou pomerančovou chuť, kterou přidané maliny příjemně osladily a zjemňovaly. Jedna věc je velmi důležitá a to je čerstvé ovoce. Pokud se rozhodnete pokrm vyzkoušet, v žádném případě nepoužívejte džus, pouze čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce.

Ingredience:

4 ks lososového filé
2 zralé pomeranče
olivový olej
ca 1 dcl bílého vína na omáčku
šlehačka
čerstvý kopr
sůl, bilý pepř

Marináda:
Kopr, olivový olej, sůl, bílý pepř, 2 kardamonové lusky

Rýže:
1,5 hrnku rýže (doporučuji rýži s kulatým zrnem ne s dlouhým jako basmati)
1 hrnek hovězího vývaru nebo 1 kostku masoxu
1 hrnek bílého vína
1 hrnek vody

Postup:

Naložíme lososa do marinády - stačí na 20 minut.
Rozpálíme trochu oleje v kastrolu a opražíme na něm rýži, až se olej vsákne. Poté přidáme 1 hrnek hovězího vývaru, 1 hrnek bílého vína a vodu. Pokud nemáme hotový hovězí vývar, můžeme tekutinu nahradit vodou a přidat kostku masoxu.
Rýži vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Je dobré před koncem s ní míchat, aby se nám nepřipálila.
Rozpalíme olivový olej a vložíme do pánve lososa. Lehce jej opečeme a přídáme trochu vína a šťávu z 1,5 čerstvého pomeranče. Lososa smažíme tak dlouho, dokud není vprostřed jen lehoučko růžový. Nesmíte jej dělat moc dlouho, aby se vám ryba nevysušila. Hotového lososa vyndáme z pánve a odložíme stranou. Do pánve přidáme šlehačku a kopr, eventuelně i sůl. Někdy přidávám do omáčky i malou lžičku hořčice. Chvíli necháme omáčku provařit, aby nám zhoustla.
Lososa na talíři jemně přelijeme omáčkou a přidáme větší kopeček rýže. Talíř ozdobíme plátky pomeranče.


Václav Klaus mě fakt baví

14. října 2009 v 20:12 | Čarodějka |  Deník
To není jen titulek, to je fakt. Na internetu, v českých zprávách a dokonce i švédských zprávách běží spousta článků o našem kompetentním prezidentu Václavu Klausovi, který se díky Lisabonské smlouvě stal největších celebritou lidských dějin. I na Michaela Jaskssona lidi za chvíli zapomenou, ale na Klause nikdy.

Zvláště mě pobavil článek na volném, že Poláci vědí, proč Klaus nesouhlasí s Lisabonskou smlouvou a tady je úryvek:

Klausův dodatek k Lisabonu se týká sudetských Němců, píše Rzeczpospolita


Klausův dodatek k Lisabonu se týká sudetských Němců, píše Rzeczpospolita
Polský deník Rzeczpospolita tvrdí, že ví, proč Václav Klaus chce dodatek k Lisabonské smlouvě. Důvodem jsou jeho obavy z majetkových požadavků sudetských Němců.


Letos přesednictví v EU má Švédsko. Švédský deník Dagens nyheter píše o telefonickém rozhovoru mezi prezidentem České republiky Václavem Klausem a švédským premiérem Fredrikem Reinfeldem. Klaus mu přý údajně řekl, že chce pouze malý dodatek pojednávající o základních lidských právech. Podle deníku české ministerstvo zahraničních věcí sdělilo, že naše vláda vlastně nemá ani tušení, co Václav Klaus chce v Lisabonské smlouvě změnit. Prý se to musí nejprve interně vyšetřit.

Z toho vyplývá, že naše vláda neví, co chceme. Zato Poláci vědí dobře, co Václav Klaus požaduje. Je to prý o majetku sudetských Němců. Osobně si myslím, že sudetští Němci už dávno nejsou hrozbou pro Českou republiku.

Jiný článek měl titulek, že EU zkrachuje, pokud prezident Lisabonskou smlouvu nepodepíše. Další článek zase říká, že by se Unie rozdělila na dvě části a Česká republika a Velká Británie by se tak dostaly na okraj. Taky by Europoslanci chtěli Klause sesadit za velezradu. Už se na to těším.
To se možná v médiích objeví titulek: Klaus sesazen - Unie přežije

Ještě mě napadá, že bychom mohli situaci vyřešit pražskou defenestrací. Dokážete si představit, že by se EU poslanci spojili natolik, přijeli do Prahy a vyhodili Klause z okna pražského hradu?
Pokud by se tomuto paktu udělala patřičná reklama, tak by Česká republika mohla dorovnat svůj rozpočet z příjmů turistického ruchu a reklamy. EBU (Europian Broadcast Union) by se domluvila a událost by se vysílala přímým přenosem ve všech členských zemích. Česká televize by prodala vysílací práva za horentní sumy a mohla pak natočit třeba novou Nemocnici na kraji města po 50 letech.

V novinách se pak objeví titulky:
Klaus vyhozen z okna! Evropská unie přežije!
Pražská defenestrace - volné pokračování seriálu

Taková defenestrace se poté objeví jako dodatek v Lisabonské smlouvě. Dodatek evropskému parlamentu bude dávat možnost odstranění problematického politika vyhozením z okna.

Už se na něj těším!

Nobelova cena

14. října 2009 v 1:43 | Čarodějka |  Deník
Minulý týden mě šokovala zpráva ve švédské televizi. Barack Obama dostal Nobelovu cenu.
Nevím za co, ale prej za mír. Ale co pro něj udělal? Poslal vojáky do tažení? Schválil radar? To má být mír v podání amerického prezidenta, který ještě nestihl ohřát svoji prezidentskou židli a už má nobelovku.

Celé Švědsko kritizovalo rozhodnutí norského výboru o udělení nobelovi ceny za mír americkému prezidentovi. Ale už s tím nelze nic dělat. Pokud je to tak snadné, třeba ji dostanu příští rok já. Jen je třeba zvolit správnou strategii, jako vnutit se na návštěvu ke králi, který podpoří moji kandidaturu. Ale kdo mě bude kandidovat? Něco budu vymyslet. A hlavně, jakou to bude mít pro mě výhodu.

Na americkém webu jsem si přečetla, že cenu dostal možná za to, že není Bush. Zajímavou informací bylo, že Obama dostal cenu ve stejný den, kdy Amerika zaútočila na Měsíc.

Podle mě šlo zřejmě o politické rozhodnutí. Někdo si najivně myslí, že Obama přestane díky ceně podporovat válečná tažení amerických vojáků. Třeba taky zruší radar, špiclování lidí přes satelit, když teda není Bush.

Pokud si budete chtít přečíst trochu z politického humoru v angličtině, tak koukněte na
about.com


Karta na středu

14. října 2009 v 0:20 | Čarodějka |  Esoterika
Asi jsem nějaká divná nebo blázen sama. Opět jsem ze sady White Tarotu vytáhla kartu blázna. Tak jsem zvědavá, co mě fakt zítra čeká. Význam lehkovážného blázna si můžete přečíst ve článku Karta na pondělí.